Sportrádió: Megkönnyítették a lányok a beilleszkedésemet – Hajdú Kata

B. B.B. B.
Vágólapra másolva!
2022.11.27. 10:22
null
Szilágyi Dorottya nagyon fontosnak tartja az Egyesült Államok felett aratott győzelmet a Világligában (Fotó: AFP)
A Sportrádió Hazafutás című műsorában Balogh Balázs vendége volt a régi motoros, olimpiai bronzérmes és világbajnoki ezüstérmes Szilágyi Dorottya, és a mindössze 16 éves Hajdú Kata, aki vélhetően bejátszotta magát a párizsi olimpia felé tartó női vízilabda-válogatottba.


A Sportrádió Hazafutás című műsorában Balogh Balázs vendége Szilágyi Dorottya, az Egri VK és Hajdú Kata, az UVSE valamint a női vízilabda-válogatott játékosai voltak.

Előbbi arról is beszélt, hogy több sportágat is kipróbált, mielőtt a vízilabdára „szakosodott” volna gyerekként. „Amikor Ausztráliában éltem, kipróbáltam a netballt, amely ott és Új-Zélandon is a legfelkapottabb sportág a nők körében. Ezen kívül voltam műugró, atletizáltam is, de mivel apukám vízilabda edző volt, nem volt kérdés, hogy vízilabdázni fogok. Édesapám edzői karrierjének köszönhetően Dél-Afrikában és Új-Zélandon is éltünk, majd egy rövid magyarországi kitérőt követően végül Nyugat-Ausztráliában nőttem fel. 13 éves koromig ő volt a nevelőedzőm.”

Hajdú Kata testvére mintájára kezdte el az úszást, majd a vízilabdát is, és a családi örökség nála is megtalálható, ugyanis Kata édesapja vízilabdázó volt. Válogatottbeli tapasztalatairól is nyíltan mesélt.

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar bekerülök a válogatottba. A lányok és Áts Bertalan – aki az UVSE edzői stábjának is a tagja a válogatottnál betöltött pozíciója mellett – nagyon sokat segítettek a beilleszkedésben. Berci jelenléte különösen megnyugtató volt számomra.”

Kata azt is elmondta, hogyan értesült arról, amikor behívták a felnőttválogatottba.

„Benczur Márton, az UVSE vezetőedzője kérdezte az edzést követően, hogy nem hívtak-e engem telefonon napközben. Válaszoltam, hogy nem, de lelkemre kötötte, hogy vegyem fel a telefont, ha hívnak. Nem sokkal később Bíró Attila, a válogatott szövetségi kapitánya hívott, és így tudtam meg a hírt az első válogatott behívómról.”

A 16 éves Hajdúnak az UVSE utánpótlás-, felnőtt csapatát, valamint a válogatott mellett a középiskolai tanulmányokat is kiemelten szem előtt tartja . Elmondása szerint nemcsak a medencében, hanem az iskolapadban is a maximalizmus jellemzi. „Általában 4-eseket, 5-ösöket szerzek, de közepesnek tanulónak tartom magamat. Tisztában vagyok vele, hogy a sport és a tanulás is fontos.”

Dorottya és Kata beszéltek a magyar válogatott ellenfeleiről a Világkupa selejtezőjének sorsolása kapcsán, az amerikai válogatott legyőzéséről a Világligában, valamint arról, hogyan látják az erőviszonyokat az OB I női bajnokságban.

A teljes interjút itt hallgathatja meg.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik