Sportrádió: „Civil szervezetként szeretnénk híd lenni a közösség és az orvosok között”

Vágólapra másolva!
2023.02.07. 22:01
null
Tihany Viktor (balra), Drávucz Rita és kislánya Flóra, valamint Szegő Tibor műsorvezető
A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával valósul meg a Bajnokok a bajnokokért elnevezésű jótékonysági aukció, amelynek kedvezményezettje a WonderFlora & CMT Alapítvány. Neves magyar sportolók álltak az ügy mellé, amiben a Sportrádió is nagy szerepet vállal. Az alapítvány létrehozója, Drávucz Rita korábbi világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, illetve Tihany Viktor a sportállamtitkárság kommunikációs igazgatója volt a Hazafutásban Szegő Tibor vendége.

 

A WonderFlora & CMT Alapítványt 2020 decemberében jegyezték be, alapítója Drávucz Rita Az alapítvány létrehozásának fő motivációja Flóra, Drávucz Rita kislánya, aki 2013-ban kétoldali dongalábbal született, s hosszú kezelések után végül a Charcot-Marie-Tooth 2C típusú ritka genetikai rendellenességet állapítottak meg nála.

Az alapítvány ezt a genetikai rendellenességet kívánja megismertetni Magyarországon – elsődlegesen Flóra történetén, fejlesztésén keresztül – a CMT-ben érintettek képviseletében. Céljuk, hogy támaszt nyújtsanak a hazai szakmacsoportok bevonásával az érintett családoknak, összegyűjtsék a legújabb fejlesztési lehetőségeket, nemzetközi kutatásokat, továbbá hogy bővítsék a hazai ismeretanyagokat a témában.

„Hatalmas álom valósult meg az alapítvánnyal és a jótékonysági aukcióval. Húsz sportrelikviára lehet licitálni, Magyarország neves sportolói felajánlásának köszönhetően” – kezdte Drávucz Rita.

Többek között Schäfer András és Szoboszlai Dominik válogatott labdarúgók, Hanga Ádám válogatott kosárlabdázó egy-egy aláírt mezére, Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmes vitorlázó, Ligetvári Patrik és Mikler Roland kézilabdázók dedikált fölsőjére is lehet licitálni a bajnokokabajnokokert.hu honlapon.

„Flóra születése után nagyon kevés információt találtunk arról, hogy mi lehet ez a betegség, kihívás volt utánajárni, és ennek kapcsán indult el az alapítvány. Az alapítvánnyal nemcsak Flórának szeretnénk segíteni, hanem az ő esetén keresztül egy tudásbázist szeretnénk létrehozni, és célunk, hogy civil szervezetként legyünk híd a közösség, és az orvosok, szakértők között. Ebben segíti a céljainkat az államtitkárság programja. Továbbá szeretnénk a kislányom, Flóra lábfején elvégeztetni az Egyesült Államokban egy komplex, speciális ortopédiai műtétet, amely azt a célt szolgálná, hogy a talpai ismét a földre kerülhessenek, a séta számára stabilan és fájdalom nélkül valósuljon meg.– fogalmazott Drávucz.

„Rita története sportberkeken belül ismert volt, és nagyon nagy hatással volt ránk az a küzdeni tudás, ami benne van. Van egy összetartó közösség az alapítvány mögött és van egy másik hasonlóan összetartó közösség, a magyar sportéleté és annak szereplőié. Szerencsére első szóra csatlakozott is mindenki, akit megkerestünk és jelezték, hogy szeretnének segíteni egy-egy relikviával. Szeretném hangsúlyozni, hogy külön kértük a sportolókat, hogy olyan tárgyakat ajánljanak fel, ami sportpályafutásuk egy-egy jelentős pillanatához köthető. Hogy mást ne mondjak, Szoboszlai Dominik például azt a mezét ajánlotta fel, amit a Real Madrid legyőzésekor viselt tavaly ősszel a Bajnokok Ligájában. Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is segített az ereklyék begyűjtésében, utánajárt, telefonált, és első szóra ő is azt mondta, próbáljuk meg a magyar sportközösséget egy jó ügy mellé állítani és mondhatom, sikerült.” – mondta Tihany Viktor.

A jótékonysági aukcióból befolyó összegből az alapítvány többek között április 15-én nagyszabású nemzetközi konferenciát szervez a témakörben, amelynek célja, hogy a CMT-re, illetve a szintén genetikai rendellenességre az SMA-ra is felhívja a figyelmet.

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA HALLGATHATÓ MEG!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik