Női vízilabda: erőt adó érem – ez történt 2020-ban

Vágólapra másolva!
2020.12.29. 11:44
null
A magyar válogatott szépen csillogó bronzérmet nyert a Duna Arénában, fájdalom, hogy olimpiai kvalifikácó nem járt érte (Fotó: Török Attila)
A magyar női vízilabda-válogatott Európa-bajnoki szereplése volt az év fénypontja, a Dunaújváros pedig egymás után másodszor nyert kupadöntőt az UVSE ellen.

 

A női vízilabdáról szinte ugyanazt írhatjuk le, mint a férfiak évértékelőjében, hiszen a januári Európa-bajnokság után ugyanaz történt a teljes sportágban: felfüggesztés, törlés, majd óvatos visszatérés.

A magyar válogatott szépen csillogó bronzérmet nyert a Duna Arénában, az egyetlen fájdalom, hogy olimpiai kvalifikáció nem járt érte, így januárban kell megpróbálkozni a kvótaszerzéssel, és a trieszti tornán megragadni az utolsó esélyt. Ehhez erőt adhat, hogy a csapat dobogóra állhatott az olimpia előtti legnagyobb megméretésen, hiszen ahogyan a játékosok fogalmaztak, a negyedik helyekkel már tele volt a padlás.

Az Európa-bajnokságon kívül egyedül a Magyar Kupát sikerült lejátszani a pandémia árnyékában, a férfiakkal ellentétben ráadásul az eredeti menetrendet tartva. A Dunaújváros egymás után másodszor nyert az UVSE ellen – na, nem simán, hiszen tavaly ötméteresekkel, az idén pedig egyetlen góllal győzött

Mihók Attila együttese. Hogy a bajnokságban is sikerül-e letaszítani a trónról az UVSE-t, az már másik kérdés, mindenesetre az elmúlt évek legkiélezettebb csatája várható.

A bajnokságban lement az őszi szezon, minden meccset lejátszottak, de messze nem mindegyiket teljes csapatokkal, az UVSE például serdülőkkel és gyerekekkel volt kénytelen kiállni Dunaújvárosban. Az egyéni rangsorokat tekintve nincs meglepetés a dobogón, hiszen a szövetség pontszámítási rendszere alapján Keszthelyi-Nagy Rita vezet Gurisatti Gréta és Szilágyi Dorottya előtt, és az sem szenzáció, hogy őket a világbajnok Kisteleki Dóra és az Európa-bajnok Czigány Dóra követi.

Hanem aki utánuk jön! A hatodik legértékesebb játékos a Szentes mindössze 17 éves centere, Dömsödi Dalma, aki nem mellesleg a góllövőlistán is a tizenegyedik helyen áll. Mindezt a közel kétszáz tagú élvonalbeli mezőnyben, bőven ifjúsági korú játékosként produkálta a szentesiek reménysége, akinek mégis van hiányérzete.

Dömsödi Dalma (Fotó: Délmagyarország/Török János)
Dömsödi Dalma (Fotó: Délmagyarország/Török János)

„Sajnálom, hogy az első félév eredményhirdetés nélkül zárult, mert az utánpótlás-bajnokságban nagyon jól álltunk, és még bajnokok is lehettünk volna, hiszen idegenben legyőztük az UVSE-t – mondta Dömsödi Dalma. – A második félév valóban jól sikerült, még akkor is, ha a járvány a mi csapatunkat sem kímélte. A nyáron érkező Matajsz Márk nagyon jó edző, sok újdonságot tanultam tőle, és szerintem fejlődni tudtam az irányítása alatt. Egyébként is úgy éreztem, hogy jól ment a játék, és az érkezése új impulzust adott.”

Dömsödi Dalma a kora ellenére meglehetősen tapasztaltnak számít, hiszen már a negyedik idényét tölti az élvonalbeli csapatban.

„Elég furcsa ezt kimondani, mert még nagyon fiatalnak érzem magamat, de ettől függetlenül valóban így van, hiszen négy év hosszú idő – ismerte el a szentesiek centere. – Fokozatosan kaptam lehetőséget, köszönettel tartozom a korábbi edzőimnek, hogy hamar bizalmat szavaztak nekem. Óriási motivációt adott, hogy számítanak rám a felnőttcsapatban, hogy nekem kell beugranom akár a világbajnok Brávik Fruzsina mellé. Hatalmas szó, hogy még játszhattam vele együtt, később aztán az edzőm is volt, neki is sokat köszönhetek.”

A képzéssel tehát nem volt gond, és úgy fest, az élvonal hatodik legjobb játékosa meg is ragad ebben a pozícióban.

„Úgy gondolom, jó helyen vagyok a centerposzton, szeretem a bunyót is a kapu előtt – mondta mosolyogva Dömsödi Dalma. – Emellett több poszton is tudni kell játszani, ahová tesz az edző, ott kell helytállni. Én kapásszélen szoktam még szerepelni, az is fekszik nekem, mert elég gyorsnak mondhatom magam. Hogy a hatodik helyen állok a rangsorban? Nem figyeltem a listát, így engem is meglepetésként ért ez a helyezés. Nagyon jó érzés, hogy világ- és Európa-bajnokokkal szerepelhetek az élmezőnyben, akik ellen medencébe ugrani is hatalmas élmény. Szeretném, ha a csapatnak és nekem is úgy menne a tavasszal, hogy ne csak egy jó félévről, hanem jó idényről beszélhessünk.”

Ha ez így lesz, akkor vélhetően a válogatott meghívó sem marad el, főleg, hogy az olimpia után lesz lehetőség a vérfrissítésre és új játékosok kipróbálására.

„Természetesen szeretnék bekerülni a válogatottba, és játszani akár a párizsi olimpián – ismerte el a 17 éves pólós. – Remélem, hogy felfigyelnek a teljesítményemre a felnőttválogatottban, és ha meghívnak, akkor ott is bizonyítani tudok. Dolgozom becsülettel, megyek előre, és remélem, sikerülni fog.”

2020 KRONOLÓGIÁJA

Január 25.: Bronzérmet nyert a Duna Arénában megrendezett Európa-bajnokságon a magyar női válogatott. Bíró Attila együttese a harmadik helyért 10–8-ra győzött a hollandok ellen. A torna gólkirálynője Keszthelyi-Nagy Rita lett 28 találattal.
Február 25.: A női válogatott 12–7-re nyert a hollandok ellen a Szentesen megrendezett világliga-mérkőzésen, ezzel csoportja élére állt, és gyakorlatilag kvalifikálta magát a sorozat nyolcas döntőjébe.
Március 13.: A hazai szövetség a koronavírus-járvány miatt felfüggesztette az összes bajnokságot, később a nemzetközi szövetség is hasonlóan járt el, végül minden versenysorozatot töröltek.
Szeptember 8.: Egymás után másodszor a Dunaújváros (képünkön Gurisatti Gréta) nyerte meg a Magyar Kupát, miután a döntőben 7–6-ra győzött az UVSE ellen. A bronzérmes a BVSC lett, amely a harmadik helyért 10–9-re nyert az FTC ellen.
December 17.: Keszthelyi-Nagy Rita lett az év játékosa, az UVSE klasszisa pályafutása során nyolcadszor kapta meg az elismerést.
December 27.: A szakmai zsűri tagjai és a szurkolók Stieber Mercédeszt az elmúlt húsz év második számú világválogatottjába választották a Total Waterpolo szakhonlap szavazásán.

2021 PROGRAMJA

Mivel az olimpiai kvalifikációs tornát és magát az olimpiát is jövőre halasztották, nincs ennél fontosabb a női vízilabdában.      Bíró Attila      együttesének január 19–24-én Triesztben kell megszereznie a még kiadó két kvóta egyikét, ehhez a fináléba kell jutnia minden idők legnehezebb kvalifikációs tornáján. A sorsdöntő mérkőzést a csapat január 23-án játssza vagy a hollandok vagy a házigazda olaszok ellen.

A válogatottnak hátravan két mérkőzése a még 2019-ben elkezdett világliga kontinentális selejtezőjében, de az együttes az olaszok és a franciák elleni, egyelőre kijelölt időpont nélküli hazai mérkőzésétől függetlenül minden bizonnyal ott lesz a sorozat nyolcas döntőjében. Remélhetőleg a csoportmeccsek és a végjáték is az olimpiai felkészülést szolgálja majd.

A nemzetközi klubsorozat, az Euroliga rendhagyóan csak februárban kezdődik, négy magyar csapat részvételével. Az UVSE Budapesten, az FTC Veronában, a BVSC Rómában, a Dunaújváros pedig Berlinben igyekszik megszerezni csoportja első két helyének valamelyikét, hogy a negyeddöntőben folytathassa. A szokásoknak megfelelően a negyeddöntő győztesei az Euroliga, vesztesei pedig a LEN-kupa négyes döntőjének mezőnyét alkotják.

Az ob I-ben minden bizonnyal ismét a címvédő UVSE és a kihívó Dunaújváros versenyfutását láthatjuk a bajnoki címért, féltávnál az újvárosiak állnak jobban, de a két csapat között mindössze egyetlen pont a különbség. A bronzéremért a BVSC és az FTC csatázik, de mindkettő lőtávolon belül van az első két helyezetthez képest, akiknek így hátrafelé sem árt figyelniük. Az ősz legkellemesebb meglepetését a kétszeres olimpiai bajnok Varga Tamás által irányított Szeged szerezte, amely az ötödik helyről várja a folytatást.

Január 19–24.: Olimpiai kvalifikációs torna, Trieszt
Február 4–7.: Euroliga, csoportkör, több helyszínen
Április 16–17.: LEN-kupa, négyes döntő, k. k. h.
Április 24.: Ob I, az alapszakasz vége (a rájátszás játéknapjairól később döntenek)
Április 30.–május 1.: Euroliga, négyes döntő, k. k. h.
Június 16–24.: Világliga, nyolcas döntő, k. k. h.
Július 24–augusztus 7.: Olimpia, Tokió


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik