Női vízilabda: egy meccsen múlik a tokiói kvóta megszerzése

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.01.19. 10:17
null
A női válogatott Triesztben harcolhatja ki a tokiói szereplés jogát (Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ)
A magyar női vízilabda-válogatott az olimpiai kvótaszerzésért ugrik medencébe keddtől vasárnapig Triesztben, a sorsdöntő meccs szombaton vár a csapatunkra.

 

Rögtön a tavaly januári, budapesti Európa-bajnokság elődöntője után nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar női válogatott csak trieszti átszállással juthat el Tokióba, vagyis az olimpiai kvalifikációs tornán kell megszereznie az utolsó két kiadó kvóta egyikét. Akkor még úgy tűnt, a csapat a megszerzett Eb-bronz lendületéből mehet neki a tornának, végül a pandémia miatt csak tíz hónappal később ugorhat medencébe.

A cél ennek ellenére változatlan.

A kvótaszerzéshez lényegében egyetlen mérkőzést kell megnyernie az együttesnek, hiszen hiába csinál úgy a FINA, mintha hatalmas tülekedés lenne az olimpiai részvételért, a vége úgyis az lesz, hogy a szombati elődöntőben a négy esélyes, a magyar, a görög, a holland és az olasz válogatott, lerendezi maga között, hogy melyik kettő lesz ott Tokióban. Mivel a mieink a görögökkel szerepelnek egy csoportban, a sorsdöntő mérkőzésen a hollandok vagy az olaszok következnek majd – hacsak a vírus nem szól közbe újra.

„Gyakorlatilag tavaly február óta erre készülünk – mondta Bíró Attila szövetségi kapitány.  – Az egyetlen váratlan dolog a koronavírus-járvány volt ebben az időszakban, ami minden csapatnak okozhat nehézségeket, elég csak a férfi kézilabda-világbajnokságra gondolni… Lekopogom, a mi életünkbe eddig nem zavart be a vírus, remélem, ezt a hetet már kibírjuk így, és nem kell megbontanom a csapatomat. Edzőmeccset nem tudtunk játszani, ezen kívül minden elképzelésemet meg tudtam valósítani, úgyhogy nem lehet kifogás.”     

A magyar válogatott sorrendben az izraeli, a kazah és a görög csapat ellen játszik a csoportban, a negyeddöntőben a szlovákok vagy a franciák következhetnek.

A MAGYAR KERET
Kapusok: Gangl Edina (UVSE-Hunguest Hotels), Magyari Alda (Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics)
Mezőnyjátékosok:  
Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Szilágyi Dorottya (mindhárom Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó, Leimeter Dóra (mindkettő BVSC-Zugló Diapolo), Illés Anna, Vályi Vanda (mindkettő FTC-Telekom), Keszthelyi-Nagy Rita, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szücs Gabriella (mind UVSE)
Tartalékok:  
Kasó Orsolya (FTC), Antal Dóra (UVSE)

„Valljuk be, az első igazi értékmérő a görögök elleni találkozó lesz – tekintett előre BÍró kapitány. – Utána még lehet alakítani a játékunkon, akárhogy is alakul az összecsapás, de nyilván szeretnénk azt is megnyerni. Nincs prioritás az elődöntőbeli ellenfelek közül, aki szembejön, azt kell megverni. Lehetne cselezni – hiszen mi egy nappal később játsszuk a csoportrangadónkat –, ám sosem csináltunk ilyet, most sem tesszük. Az elődöntőben nem számít, milyen áron jutunk el a győzelemig, kizárólag maga a győzelem számít.”     

A csakis koronavírusos esetek miatt becserélhető tartalékokkal együtt tizenöt fős csapat rendkívül elszántan, mégsem görcsösen indult útnak, ez pedig jó párosításnak tűnik.

„Egészséges várakozás van a csapatban, tőlünk igazából már karácsonykor is játszhattunk volna – folytatta Bíró Attila. – A lányok nevében is mondhatom, szeretnénk minél hamarabb kezdeni, és alig várjuk a szombati mérkőzést. Amennyi munkát és energiát belefektettünk a felkészülésbe, nem tudom elképzelni, hogy valamiért mégsem jön össze a kvalifikáció. Még odahaza azt mondtam, nem is érdemeljük meg a kvótaszerzést, ha nem tudunk nyerni az elődöntőben – de ki leszünk hegyezve arra a meccsre, és ki fogjuk érdemelni az olimpiai részvételt!”     

NŐI VÍZILABDA OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS TORNA, TRIESZT     
CSOPORTKÖR     
A-CSOPORT
Kedd
16.00:
Franciaország–Olaszország
20.00: Hollandia–Szlovákia
Szerda
14.00:
Hollandia–Olaszország
18.00: Franciaország–Szlovákia
Csütörtök
16.00:
Franciaország–Hollandia
20.00: Olaszország–Szlovákia
B-CSOPORT
Kedd
14.00:
MAGYARORSZÁG–Izrael (Tv: M4 Sport)
18.00: Görögország–Kazahsztán
Szerda
16.00:
MAGYARORSZÁG–Kazahsztán (Tv: M4 Sport)
20.00: Görögország–Izrael
Csütörtök
14.00:
MAGYARORSZÁG–Görögország (Tv: M4 Sport)
18.00: Izrael–Kazahsztán
RÁJÁTSZÁS
Péntek
NEGYEDDÖNTŐ
14.00:
A2–B3
16.00: A3–B2
18.00: A1–B4
20.00: A4–B1
Szombat
AZ 5–8. HELYÉRT
14.00:
A2/B3 vesztese–A4/B1 vesztese
16.00: A3/B2 vesztese–A1/B4 vesztese
ELŐDÖNTŐ
18.00:
A2/B3 győztese–A4/B1 győztese
20.00: A3/B2 győztese–A1/B4 győztese
Vasárnap
14.00:
a 7. helyért
16.00: az 5. helyért
18.00: a 3. helyért
20.00: döntő
Az M4 Sport a magyar válogatott rájátszásbeli mérkőzéseit is közvetíti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik