Női vízilabda: döntetlennel búcsúzott Szardíniától női válogatottunk

Vágólapra másolva!
2022.08.07. 12:31
null
Gurisatti Gréta (balra) dobta az egyenlítő gólunkat (Fotó: Török Attila, archív)
A magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila szerint a karakteres játékosok megvillantak az olaszországi felkészülési tornán, amelynek utolsó napján négygólos hátrányból álltak fel a mieink, így a második helyen végeztek.

Korán szólt a vekker, női válogatottunk ugyanis a Szardínia-kupa vasárnapi záró napján már reggel 9.30-kor vízbe ugrott a hollandok ellen. Mindezt úgy, hogy alig több mint 12 órával korábban még a házigazda Olaszországgal játszott a rangos felkészülési tornán, de hát a korai kezdési időponttal is meg kell barátkozni, elvégre az Európa-bajnokság csoportkörében is lesznek délelőtti mérkőzések.

Az ötnapos erőltetett menet végén érthetően érződött a fáradtság válogatottunk játékán, hiába védett jól az egriek kapusa, Kiss Alexandra, támadásban eleinte sok volt a pontatlanság. A több mint tízperces magyar gólcsend alatt 6–2-re elléptek a hollandok, ám a nagyszünet előtt Leimeter Dóra és Farkas Tamara is megvillant, majd a válogatottban a tornán bemutatkozó Peresztegi-Nagy Kinga vezérletével folytatták a felzárkózást a mieink. A záró negyedben csupán egy gólt kapott a magyar válogatott, Gurisatti Gréta fél perccel a vége előtt egyenlített, a hollandok pedig hiába kerültek ember­előnybe, nem tudtak már betalálni.

A találkozó 10–10-es döntetlennel zárult, Bíró Attila együttese ezzel a második helyen végzett a szardíniai tornán, amelyet a spanyol válogatott hibátlanul nyert meg. Világbajnoki ezüstérmes női válogatottunk az ibériaiaktól elszenvedett 11–6-os vereség mellett az olaszokat (15–6) és Izraelt (18–8) könnyedén, míg Görögországot nagy csatában, 11–9-re győzte le.

„A spanyolok elleni utolsó és a hollandok elleni első két negyedet leszámítva maradéktalanul elégedett lehetek a tornán mutatott teljesítményünkkel” – értékelt a Nemzeti Sportnak Bíró Attila szövetségi kapitány. „A karakteres játékosok megmutatták, hogy lehet rájuk számítani, Gurisatti Gréta ezúttal is a legfontosabb pillanatokban villant meg, Peresztegi-Nagy Kinga újoncként bátran és eredményesen játszott, de említhetném a kapusainkat is, akik stabilitást adtak a csapatnak. Olyan ellenfelekkel találkoztunk, amelyek a világelitbe tartoznak, így felmérhettük, hol tartunk jelenleg, hasznos tapasztalatokkal gazdagodtunk. A spanyolok még előttünk járnak, de a hollandok és a görögök ellen sem lesz könnyű dolgunk az Európa-bajnokságon, abban pedig biztos vagyok, hogy az olaszok összekapják magukat a szombati mérkőzés után. A hétfői pihenőnap után keddtől készülünk tovább, mert bőven van még miben fejlődnünk, de bizakodó vagyok, tetszett, amit Sassariban láttam.”

A szakember hozzátette, mihamarabb szeretné kialakítani a végleges Eb-keretet, ám a sok jó egyéni teljesítmény miatt nincs könnyű helyzetben. A magyar válogatott pénteken 19.30-tól a hazánkban edzőtáborozó ausztrál válogatottal vív hivatalos mérkőzést a Margitszigeten, amely főpróbának is tekinthető az augusztus 27-én kezdődő, horvátországi Európa-bajnokság előtt.

FELKÉSZÜLÉSI TORNA, SASSARI
5. forduló
Magyarország–Hollandia 10–10 (2–4, 2–3, 3–2, 3–1).
G:  Gurisatti, Peresztegi-Nagy 3-3, Farkas T., Garda, Leimeter, Mahieu, ill. Van de Kraats 4, Van der Sloot, Voorvelt 2-2, Keuning, Rogge
A torna végeredménye: 1. Spanyolország 15 pont, 2. Magyarország 10 (60–44), 3. Hollandia 10 (63–50), 4. Görögország 4 (55–53), 5. Olaszország 4 (54–57), 6. Izrael 0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik