Női vízilabda: a hollandokat is legyőzte, tornagyőztes a magyar válogatott

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.01.24. 21:45
null
A hollandok ellen is volt minek örülni (Fotó: Getty Images)
Az ötkarikás játékokra már az elődöntőben kvalifikáló magyar női vízilabda-válogatott 13–11-re legyőzte Hollandiát az olimpiai selejtezősorozat fináléjában.

 

Az olimpiai szereplést egy nappal korábban, az olaszok legyőzésével kiharcoló magyar női vízilabda-válogatott a hollandok elleni fináléval zárta a trieszti olimpiai kvalifikációs tornát, ám az elnevezése szerint döntőnek minősülő mérkőzésnek az égvilágon semmi tétje sem volt. Az olimpiai csoportbeosztás elkészítésekor ugyanis sorsolással döntik majd el, hogy a két trieszti kvótaszerző közül melyik hová kerül, de a fináléban legalább két boldog csapat találkozott. Képzelhetik, hogy a harmadik helyért megrendezett, ugyancsak tét nélküli görög–olasz meccsen milyen volt a hangulat... Az olaszok apatikus játéka és négy lőtt gólja mindenesetre magáért beszél. Az alsóház két napon át zajló küzdelmeinek feleslegessége pedig csupán a kézilabda-világbajnokságokon megszokott Elnök-kupáéhoz mérhető.

Egyvalamije volt döntőnek: presztízse. Bíró Attila szövetségi kapitány egyrészt szerette volna folytatni a hollandok elleni remek szériát (tavaly az Eb bronzmeccsén és a világligában is a mieink nyertek), másrészt további építkezésre igyekezett felhasználni az immár az olimpiai felkészülés részének tekinthető összecsapást.

A mieink ennek megfelelően ugyanolyan lendületesen játszottak, mint egy nappal korábban, a sorsdöntő, olaszok elleni mérkőzésen. A hollandok sem szerettek volna vesztes mérkőzéssel a hátuk mögött hazatérni Triesztből, ebből aztán egészen magas színvonalú meccs kerekedett. A magyar válogatott ismét végig vezetett, a kitűnő támadójátéka mellett a védekezése is jól működött, és mindenki hozzátette a magát a csapat teljesítményéhez. A hajrában megint nem kellett izgulni, Bíró Attila együttese 13–11-re győzött, és megnyerte az olimpiai kvalifikációs tornát. Az igazi jelentősége azonban annak van, hogy egy nappal kvótát szerzett.

„A magyar vízilabda nem engedheti meg magának, hogy hiányozzon az olimpiáról – szögezte le a Nemzet Sportolója, Faragó Tamás, aki szövetségi kapitányként világ- és Európa-bajnoki győzelemig vezette a női válogatottat. – Ennek megfelelően összetett győzelmet arattunk az olaszok ellen, és azért fogalmazok így, mert minden megvolt a csapatban, ami egy ilyen csodálatos eredményhez szükséges. Jó kapusteljesítmény, fantasztikus egyéni produkció Keszthelyi Rita révén, zseniális mezőnyjáték, profi edzői garnitúra, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy olyan sportdiplomáciai sikert arattunk, amit nem is reméltünk. Mi magyarok sokszor nemhogy a vízben, hanem már az asztalnál elveszítünk egy ilyen mérkőzést, de ezúttal nem így történt.”

A rendkívül kemény kvalifikációs időszak után nem kérdés, hogy a magyar válogatott éremesélyesként utazik majd az olimpiára, erről Bíró Attila is beszélt a játékosoknak még a trieszti torna előtt.

„Az amerikaiak kiemelkednek a mezőnyből, de a csajok bárkit képesek megverni, és a világ élvonalába tartoznak – folytatta Faragó. – Az a kérdés, hogy az általában jelen lévő hullámzó teljesítményt mennyire tudjuk stabilizálni. Mindig bennünk van a nagyon jó eredmény, de egyfajta félsz is, hogy éppen olyan napot fogunk ki, amikor nem a legjobbak történnek velünk. Talán ez az ingadozó önbizalom és teljesítmény kiegyenesedett Triesztben, bebizonyosodott, hogy a budapesti Európa-bajnokságon nyert bronzérem nem kifutott eredmény volt. Nyugodtan ki merem jelenteni, hogy sokkal nehezebb volt kijutni az olimpiára, mint ott érmet szerezni...”

NŐI VÍZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNA (TRIESZT)
DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 13–11 (4–3, 2–2, 5–3, 2–3)
Trieszt, zárt kapuk mögött. V:
Dreval (orosz), Severo (olasz)
MAGYARORSZÁG:
Magyari A. – Szilágyi D., Gurisatti 1, RYBANSKA 2, Parkes 1, GARDA 3, Vályi V. Csere: Gangl (kapus), Szücs G. 1, ILLÉS A. 1, KESZTHELYI 2, Leimeter 2, Gyöngyössy. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
HOLLANDIA:
Willemsz – Megens 1, Rogge, Sleeking 1, Sevenich, Genee, KEUNING 3. Csere: Koenders (kapus), van der Sloot 1, Wolves, Stomphorst, Koolhaas, VAN DE KRAATS 5. Szövetségi kapitány: Arno Havenga
Gól – emberelőnyből:
5/3, ill. 10/4
Gól – kettős emberelőnyből:
1/1, ill. –
Gól – ötméteresből:
1/1, ill. –
MESTERMÉRLEG
Bíró Attila:– Olyan jól sikerült a felkészülésünk, hogy az előző esti ünneplésből is mi jöttünk ki jobban, pedig ugyanúgy ünnepeltünk, mint a hollandok. Fizikailag és taktikailag is felülmúltuk az ellenfelet, nemcsak a bankettet tudtuk megnyerni, hanem a tornát is, aminek külön örülök.

A 3. helyért
Görögország–Olaszország 10–4

Az 5. helyért
Franciaország–Kazahsztán 12–10

A 7. helyért
Izrael–Szlovákia 13–10

A végeredmény: 1. MAGYARORSZÁG (Gangl Edina, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Gyöngyössy Anikó, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Magyari Alda, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szilágyi Dorottya, Szücs Gabriella Vályi Vanda. Tartalék: Antal Dóra, Kasó Orsolya. Szövetségi kapitány: Bíró Attila), 2. Hollandia, 3. Görögország, 4. Olaszország, 5. Franciaország, 6. Kazahsztán, 7. Izrael, 8. Szlovákia

Az olimpiai résztvevők: Japán, Egyesült Államok, Spanyolország, Kanada, Oroszország, Kína, Ausztrália, Dél-Afrika, Hollandia, MAGYARORSZÁG

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik