Női vízi ob I: Európa legerősebb bajnoksága kezdődik

Vágólapra másolva!
2022.10.14. 09:57
null
A legutóbbi idény a megszokott jelenettel zárult, az UVSE sorozatban hetedik bajnoki címét ünnepelhette a Dunaújváros ideiglenes otthonául szolgáló Tüskeuszodában (Fotó: Nemzeti Sport)
Nagy volt a nyári játékosmozgás a női vízilabda-bajnokságban, ennek is köszönhetően nincsenek előre leosztva a lapok az átalakuló élmezőnyben.

Izgalmas idény elé nézünk az élvonalbeli női vízilabda-bajnokságban, hiszen két alapvetés is megdőlhet. Az elmúlt években rendre az volt a kérdés, hogy az UVSE nehezebben vagy könnyebben védi-e meg a bajnoki címét, illetve hogy a négy nagycsapat milyen sorrendben végez majd a mezőny elején. Nos, az UVSE ugyan győzhet sorozatban nyolcadszor, de minden eddiginél nehezebb dolga lesz, az elődöntősök névsora pedig valószínűleg változik.

A Nemzeti Sport tippjei
1–2.UVSE, FTC
3–4.Eger, Dunaújváros
5–6.BVSC, Szentes
7–8.III. Kerületi TVE, Szeged
9–10.Győr, Tatabánya

A nyár rendkívül mozgalmas, ugyanakkor felemás volt a női pólósoknak. A hazai rendezésű világbajnokságon a mezőnyből évek óta kiemelkedő amerikaiak mögött a legjobb európai válogatottként szerzett ezüstérmet a magyar csapat, amely alig két hónapra rá ötödik lett a spliti kontinensviadalon. Az éles kontraszt jól mutatja, hogy a sportág európai élmezőnye homogén, a magyar, a spanyol, a görög, a holland és az olasz válogatott hasonló játékerőt képvisel, no meg ott vannak az oroszok is, akik az ismert okok miatt az idén nem indulhattak világversenyeken. Az egyes nemzeti bajnokságok erejét nem könnyű összevetni, hiszen attól függően, hogy mely mutatókat vesszük figyelembe, többféle sorrend is kialakulhat, ám az kétségtelen tény, hogy a pénteken rajtoló ob I a kontinens legnívósabb ligái közé tartozik.

Állandó szakértőnk, Petrovics Mátyás szerint egyenesen a legerősebb, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya ugyanis úgy véli, a honi bajnokságban négy-öt csapat is versenyben lehet az aranyéremért, míg más bajnokságokban nagyobb a szakadék az élmezőny és a középmezőny között. Azt is látni kell ugyanakkor, hogy a Szentes 1993-as sikere óta nem nyerte meg magyar csapat az első számú európai kupasorozatot (jelenlegi nevén Bajnokok Ligáját), amelyben a legutóbbi két idényben a görög Olympiakosz ért fel a csúcsra, míg az azt megelőző hét évadból a görög sztárcsapat mellett négyszer a spanyol Sabadell, kétszer az orosz Kirisi emelhette magasba a győztesnek járó trófeát. Az említett csapatok kerete szinte megegyezik országuk válogatottjáéval, míg itthon a nemzeti csapat legjobbjai különböző klubokban pallérozódnak, elsősorban ennek köszönhető, hogy a magyar bajnokságban több az izgalmas, megjósolhatatlan kimenetelű mérkőzés.

Noha az UVSE hétszeres címvédő az ob I-ben, szó sincs arról, hogy ne lenne kihívója. A legutóbbi idényben az alapszakasz végén mindössze két pont választotta el az alapszakaszgyőztes újpestieket a döntőről lemaradó Ferencvárostól, míg az azt megelőző évadban harmadik mérkőzésre is szükség volt az egyik fél második győzelméig tartó fináléban. A külföldi topligák kevésbé izgalmasak, a spanyol bajnokság legutóbbi öt kiírásából négyet a Sabadell, egyet Keszthelyi Rita új klubja, a Mataró nyert meg, az olaszoknál a mögöttünk hagyott négy idényből háromszor az Ekipe Orizzonte ért fel a csúcsra (egyszer a pandémia miatt nem hirdettek bajnokot), míg a görögöknél az Olympiakosz 2013 óta letaszíthatatlan a trónról, riválisai megszorongatni is nehezen tudják.

Az Egyesült Államokban egyetemi rendszerben zajlik a bajnokság, a válogatott játékosok többsége európai élcsapatokban játszik.

 

A Ferencváros remekül erősített, a csapatkapitány Máté Zsuzsanna kiváló társakat kapott (Fotó: fradi.hu)
A Ferencváros remekül erősített, a csapatkapitány Máté Zsuzsanna kiváló társakat kapott (Fotó: fradi.hu)

Itthon azért is lesz érdekes a pénteken kezdődő bajnokság, mert alaposan megváltoztak az erőviszonyok. A címvédő például elveszítette két klasszisát, Keszthelyi Rita Spanyolországba igazolt (gyorsan meg is nyerte a Matarónak a Spanyol Szuperkupát), Ábel-Antal Dóra visszavonult, ennek ellenére hiba lenne leírni a lilákat. Egyrészt még mindig ebben a klubban játszik a legtöbb magyar válogatott játékos, másrészt Benczur Márton tehetséges fiatalokat építget be évek óta, akik készen állnak a szintlépésre. Az idény elején nagyon hiányozhat a vállműtéten áteső Rybanska Natasa, de mire a bajnokság lényegi része következik, a válogatott ásza is ott lesz a csapatban.

A legnagyobb kihívó a Ferencváros lesz, amely igazolt három magyar és két külföldi válogatott játékost (Farkas Tamara, Gurisatti Gréta, Leimeter Dóra, a német Belén Vosseberg és a francia Estelle Millot is jó fogás), az együttes fele ugyanakkor visszavonult vagy távozott (Vályi Vandát nem is látjuk az ob I-ben, ő Olaszország felé vette az irányt). Gerendás György az előző idény után nagyon csalódott volt a döntőbe jutás elmaradása miatt, ezzel a kerettel viszont ez a minimum, persze időre lesz szükség, amíg ennyi új játékosból valódi csapat lesz.

A Dunaújvárosból mindig elmennek meghatározó játékosok, aztán mégis mindig ott vannak az élmezőnyben. Most Gurisatti mellett Szilágyi Dorottyát és Szellák Csengét veszítették el, az érkezők közül Laura Aarts a legnagyobb név, aki tartást adhat a kapuból. Ezzel együtt a döntő most nagy falatnak tűnik Mihók Attila együttesének, a négy közé jutás viszont nem.

Persze ez az átalakulás sehol sincs a BVSC-éhez képest. Petrovics Mátyás tizenkét év után távozott a kispadról, utódja az Olaszországból hazatérő Stieber Mercedes lett, így máris megduplázódott a női edzők száma az ob I-ben. Távozott a rutinos sor, az érkezők zömében fiatalok, úgyhogy a zuglóiak könnyen a legjobb négyen kívül találhatják magukat. Ugyanis az Eger jön fel, mint a talajvíz: Szilágyi Dorottya és Parkes Rebecca személyében válogatott pólósokat is igazolt, a tavaly decemberi Magyar Kupa-győzelem óta pedig mindenki tudja, hogy Sike József csapatát jobb komolyan venni…

A középmezőny eközben összesűrűsödött, a kiesés elkerüléséért valószínűleg a Tatabánya és a Győr csatázik majd, mert minden azért nem változott meg az élvonalban.

TUDNIVALÓK
A pénteken kezdődő idényben ugyanaz a tíz csapat szerepel, mint a legutóbbiban, a Tatabánya osztályozón vívta ki a bennmaradást az OSC-vel szemben. A bajnokság alapszakaszában mindenki kétszer játszik mindenkivel, az első két helyezett egyből az elődöntőbe jut. A középszakaszban a 3–6. és a 4–5. helyezettek az egyik fél hetedik pontjáig tartó párharcot vívnak az elődöntőbe jutásért, a felek magukkal hozzák az alapszakaszban egymás ellen szerzett pontjaikat. Az alsóházban ugyanilyen szabályok szerint játszik egymással a 7–10. és a 8–9. helyezett. A rájátszás első körében a csapatok az elődöntőben és az 5–8. helyért is két mérkőzésből álló párharcot vívnak. A rájátszás második körében a konkrét helyosztók az egyik fél második vagy harmadik győzelméig tartanak – a verseny­kiírás a döntő és az utolsó hely elkerüléséért vívott párharc esetében még nyitott (!), a többi helyosztó az egyik fél második győzelméig tart. A bajnokság utolsó helyezettje két mérkőzésből álló osztályozót vív a másod­osztály bajnokával.
Tv: M4 Sport, M4 Sport+
Internet: nso.hu, waterpolo.hu, vizipolo.hu
NS-SZAKÉRTŐ: PETROVICS MÁTYÁS, korábbi szövetségi kapitány
Hosszú idő után ez lesz az első idény, amikor nem a kispadról, hanem a lelátóról, szakmai élvezetből követhetem a bajnokikat. A nyári igazolások alapján úgy tűnik, hogy a Ferencváros sokat erősödött, többek között Gurisatti Grétával és Leimeter Dórával a fedélzeten a bajnoki címre is lehet esélye. Az UVSE komplex csapat, címvédőként ezúttal is harcban lehet a döntőért, de nagy kérdés, hogy Keszthelyi Rita hiánya miként hat az együttesre. A fiatalokra a korábbinál nagyobb szerep hárulhat, és azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy valamelyest a játékrendszer is változik. A legutóbbi idényben ötödik Eger is odaérhet a dobogós helyek valamelyikére, ha sikerül a nyáron igazolt klasszisokat és a fiatal tehetségeket egységes csapattá gyúrni, szép idény elé néznek a hevesiek. Kíváncsi leszek, hogy a kapásoldalon meggyengülő Dunaújváros mire lesz képes, amelyet nagy hiba lenne leírni, már csak azért is, mert Laura Aarts személyében klasszis kapussal erősített. A középmezőny sűrűbb lehet, mint a legutóbbi idényben, a BVSC mellett a III. Kerület és a Szentes is odaérhet az első hat hely valamelyikére, de a Szeged, a Győr és akár a Tatabánya is képes lehet bravúrokra. Az elmúlt években négy csapat kiemelkedett a mezőnyből, ez most nem így van, ezért izgalmas idényre, jó mérkőzésekre van kilátás.

AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Október 14., péntek
20.00:
BVSC-Zugló–Szegedi NVE
Október 15., szombat
11.00:
Dunaújvárosi FVE–GYVSE-Uni Győr
17.00: Tigra-ZF-Eger–Valdor-Szentes
18.00: UVSE-Hunguest Hotels–Tatabányai VSE
18.00: FTC-Telekom–III. Kerületi TVE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik