Bíró Attila az Európa-bajnokság végére óriási mentális fáradtságot érzett csapatán (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

– Milyen érzésekkel zárta az Eb-t?
– Olyan mentális fáradtságot éreztem a végén mindannyiunkon, amilyenhez nem szoktunk hozzá, hiszen még nem fordult elő, hogy két hónapon belül két világversenyen kellett részt vennünk. Ugyanakkor hasznos tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak, hiszen jövőre is hasonlóképpen világbajnokság és Európa-bajnokság vár ránk, és ott már nem fér bele a kísérletezés – mondta Bíró Attila, a vb-ezüstérem után az Eb ötödik helyén záró női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. – Összességében több fiatalt vittem el Splitbe, mint szerettem volna, ebben ugyebár közrejátszott sérülés is. Nem váltották be a hozzájuk fűzött reményemet, kicsivel többet vártam tőlük. Nem mondanám, hogy nem lesz lehetőségük a bizonyításra, hiszen hosszú még a hátralévő két év a párizsi olimpiáig, és ha belegondolok, hogy még az idén a világliga nyolcas döntője is vár ránk, mindenképpen kellenek a fiatalok, már csak az idősebbek tehermentesítésére is – viszont akkor az ötödik helyezések is benne lehetnek a pakliban.

A NŐI VÁLOGATOTT STATISZTIKÁI (zárójelben az összesített rangsorban elfoglalt helyezés)
Lőtt gólok:130 (4.)
Ötméteresből:18 (3.)
Akcióból:41 (2.)
Centerből:16 (5.)
Átlövésből:
8 (7.)
Emberelőnyből:37 (3.)
Lefordulásból:10 (3.)
Lövőszázalék:53.1% (2.)
Gólpassz:37 (4.)
Labdaszerzés:
90 (1.)
Blokk:32 (1.)
Ráúszás:29 (1.)
Kapusteljesítmény:41.1% (7.)

– Vannak még fiatalok a láthatáron?
– Elméletileg igen, az U16-os válogatottban nagyon sok tehetség van, de ők most tizenhat évesek. Két év alatt nehéz eljutni a felnőttválogatott szintjére, jelentős különbségek vannak egy tizenhat éves kislány és egy huszonkét éves felnőtt között – de nem lehet kizárni, hogy valaki odaér.

– Keszthelyi-Nagy Rita távollétében vezéreket is keresett, e téren hogyan állunk?
– Sajnos nem találtuk meg őket, egyik meghatározó játékosunk – és itt az olimpikonokra gondolok – sem igazán nőtte ki magát. Nyilván a Rita által felhelyezett léc nagyon magasan van, nem is világklasszis teljesítményeket vártam, de a mutatottnál meghatározóbbakat igen. A három valódi tétmeccs megmutatta, ezen a téren lehet javítani – meg azt se felejtsük, hogy Ritával nyomjuk tovább.

– Ez az Eb megmutatta, ha valaki hiányzik, nem könnyű pótolni.
– Így van, az első két napra a megszokott kezdőcsapatomból négy játékosom kiesett, közülük kettő ugyan a vízben volt, de a koronavírus-fertőzés utóhatásai miatt a minimum alatt teljesített. De akkor is itt voltak, és játszottak – Keszthelyi-Nagy Rita ugye pihent, Rybanska Natasa pedig megsérült az Eb előtt. Ha a riválisoktól kivennénk ugyanennyi meghatározó játékost, sokkal jobbak ők sem lennének. A spanyolok elleni negyedöntőben voltak olyan momentumok, amelyek érdemesek lehetnek a pozitívabb értékelésre, de a három valódi tétmeccset nem nyertük meg, úgyhogy mindenképpen javulnunk kell, főleg a fiataloknak.

– Az Eb utolsó napján hozta nyilvánosságra a Magyar Edzők Társaságának Mesteredzői Kollégiuma, hogy mesteredzői címet adományoz önnek – tudott erről előzetesen?
– Nem tudtam róla, ugyanakkor köszönöm a játékosoknak, a játékosokat világra hozó édesanyáknak és a stábomnak is, mert nélkülük nem érhetett volna ez a megtiszteltetés.

– Irány a szüret?
Igen, nekem is kell már a kikapcsolódás!

Két Eb-résztvevő légióssal lett teljes az FTC-Telekom kerete
Az előző bajnoki idényben bronzérmes FTC-Telekomban folytatja pályafutását a német válogatott balkezese, Belén Vosseberg (24), illetve a francia válogatott univerzális játékosa, Estelle Millot (28). A Spandauból érkező Vosseberg két távoli lövésből is betalált a magyarok elleni Eb-csoportmeccsen, míg az Olympic Nice-től érkező Millot nem volt eredményes a mieink elleni helyosztón. Gerendás György együttese már korábban bejelentette Gresó Luca (20), Gurisatti Gréta (26), Farkas Tamara (24) és Leimeter Dóra (26) szerződtetését. A válogatott játékosok szeptember 26-án kapcsolódnak be a minden versenysorozatban döntőbe vágyó zöld-fehérek felkészülésébe.
„Jobbára gólerős játékosokat igazoltunk az idén, ezért két olyan kiegészítő embert kerestünk, akikből kevesebb van a piacon, de jól beilleszthetőek a Fradiba” – mondta Gerendás György vezetőedző a klub honlapjának. „Millot-t kétszer is megnéztük Szegeden a világbajnokság alatt, Franciaország ott játszotta a csoportmeccseit. Meggyőzött minket, hogy úgynevezett vízhordó típusú játékos, aki ugyanannyira tud örülni a gólnak, mint a gólpassznak. A jelenléte kevésbé látványos, de elengedhetetlen, rendkívül hasznos. Vosseberg a német válogatott jelenlegi legjobb játékosa, balkezes, tehát női pólóban hiányposzton játszik. Tudja, milyen, ha neki kell megoldania egy támadást, az idény folyamán ez a szerepe biztosan formálódik.”