Horvátország először szerzett Eb-címet

Vágólapra másolva!
2010.09.11. 22:25
null
Az olaszok nem feltett kézzel csobbantak a medencébe, mégis tehetetlenek voltak a horvátokkal szemben <br />(fotó: Action Images)
A horv&aacute;t v&iacute;zilabda-v&aacute;logatott nyerte meg az Eur&oacute;pa-bajnoks&aacute;got, miut&aacute;n a z&aacute;gr&aacute;bi fin&aacute;l&eacute;ban 7&ndash;3-ra legyőzte Olaszorsz&aacute;got. Az it&aacute;liaiak a k&ouml;z&eacute;pső k&eacute;t negyedben nem tudtak g&oacute;lt dobni, &iacute;gy a jobban v&eacute;dekező h&aacute;zigazda v&eacute;g&uuml;l magabiztosan nyert.

Az első negyedben ugyan gyorsan kétgólos előnyre tettek szert a horvátok Buslje center-, majd Boskovic átlövésgóljával, az olaszok azonban jelezték, nem adják olcsón a bőrüket, és még az első negyedben kiegyenlítettek.

Előbb Buslje kiállítása után Luongo helyezett öt méterről a hálóba, majd a szünet előtt nyolc másodperccel – szerencsés módon – Figlioli tüzelt hét méterről a bal alsóba, miközben Pavic kapus elaludt.

A második negyedben nagyon figyeltek a védekezésre a csapatok, így általában távoli lövésekkel fejeződtek be az akciók, ezeknél viszont Pavic és Tempesti is a helyén volt, végül emberelőnyből Barac törte meg a gólcsendet, így a nagyszünetben 3–2-re vezetett a házigazda.

Fordulás után rögtön növelte az előnyt a horvát együttes, miután Boskovic hatalmas lökete a léc alatt kötött ki, s ez feloldotta a horvátoknál a görcsösséget, amelyet a találkozó elejétől érezni lehetett rajtuk.

Az olaszok próbálkoztak, de távoli lövésekből képtelenek voltak bevenni a kaput, az előnyöknél pedig túl sokat kivártak. A negyed vége előtt Buslje közelről behúzta a labdát egy emberelőnyös figura után, így a házigazdák megnyugtató előnnyel várhatták a záró nyolc percet…

Abban pedig már nem történt nagy változás, Jokovic és Muslim góljára csupán Gallo tudott válaszolni, az utolsó percekben, így már a győzelmet ünnepelhette a mintegy ötezres hazai közönség.

Horvátország története során először diadalmaskodott Eb-n. A legutóbbi öt kontinensviadalt egyébként öt jugoszláv utódállam nyerte meg, ám mindegyiket más-más néven (2001: Jugoszlávia, 2003: Szerbia és Montenegró, 2006: Szerbia, 2008: Montenegró, 2010: Horvátország).

VÍZILABDA EB (ZÁGRÁB)
FÉRFITORNA, DÖNTŐ
Horvátország–Olaszország 7–3 (2–2, 1–0, 2–0, 2–1)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik