Hollandiában kialakul a tokiói olimpia mezőnye, és a már kvótás magyar válogatott csoportellenfeleire is fény derül (Fotó: Dömötör Csaba)

 

OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS TORNA,
FÉRFIAK (ROTTERDAM, FEBRUÁR 14–21.)

A-csoport: Görögország, Montenegró, Brazília, Grúzia, Kanada, Törökország
B-csoport: Horvátország, Románia, Németország, Oroszország, Hollandia, Franciaország

Vasárnap kezdődik és egy hétig tart a férfi vízilabdázók olimpiai kvalifikációs tornája, amelyen ugyan a kvótát tavaly januári Európa-bajnoki győzelmével megszerző magyar válogatott nincs érdekelve, mégis érdemes lesz nyomon követni az eseményt. Egyrészt Rotterdamban kialakul az olimpiai torna mezőnye, másrészt a FINA végre megerősítette lapunk információját és bejelentette, hogy az utolsó napon, február 21-én sorsolják ki az ötkarikás csoport­beosztást.

A FINA gyorsan módosított is a záró nap előzetesen kiadott programján, minden mérkőzést két órával hamarabb játszanak, hogy ne az éjszakába nyúlóan kelljen a golyókat elővarázsolni az üveggömbből. Most legalább idejében kapcsolt a nemzetközi szövetség, nem úgy, mint a női selejtezőtornán, amelyen az illetékesek a trieszti döntő kezdése előtt három órával döbbentek rá, hogy kifelejtették az eredményhirdetést a programból, és fél órával eltolták a finálét...

AZ OLIMPIAI KIEMELÉS

Férfiak. 1. kalap: Olaszország, Spanyolország. 2. kalap: Szerbia, MAGYARORSZÁG. 3. kalap: Egyesült Államok, Ausztrália. 4. kalap: Dél-Afrika, Kazahsztán. 5. kalap: a selejtező 1. és 2. helyezettje. 6. kalap: a selejtező 3. helyezettje, Japán
Nők. 1. kalap: Egyesült Államok, Spanyolország. 2. kalap: Oroszország, Ausztrália. 3. kalap: MAGYARORSZÁG, Hollandia. 4. kalap: Kanada, Kína. 5. kalap: Dél-Afrika, Japán

Rotterdamban az utolsó három kvóta talál gazdára, de még az is lehet, hogy négy. A Dél-afrikai Köztársaság sportügyeivel foglalkozó – ezért a helyi olimpiai bizottság háza táján közellenségnek tartott – oknyomozó újságíró, Graeme Joffe arról számolt be, hogy kérdésessé vált az ország férfi és női vízilabdacsapatának olimpiai részvétele. Ennek oka, hogy a helyi olimpiai bizottság és úszószövetség a sportolókkal akarja kifizettetni az utazás költségeit. Nem aprópénzről van szó (hiába, a Pretoria–Tokió útvonalon nem repülnek a fapadosok), átszámolva két- és négymillió forintot követelnek az illetékesek a sportolóktól, akik nem engedhetik meg maguknak a kiadást. Az igazán szép a történetben, hogy ez nemcsak a vízilabdázók, hanem egyes tisztségviselők utazását is fedezné...

 A MAGYAR KERET (FEBRUÁR 14–20.)
Kapusok: Lévai Márton (OSC Újbuda), Kardos Gergely (Douai, francia), Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa), Vogel Soma (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Nagy Ádám (mindkettő Szolnok), Baksa Benedek (Eger), Burián Gergely, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Manhercz Krisztián (mind OSC), Bátori Bence (Vasas), Gyárfás Tamás, Pásztor Mátyás (mindkettő BVSC), Mezei Tamás, Pohl Zoltán, Sedlmayer Tamás, Vigvári Vendel, Zalánki Gergő (mind FTC), Sánta Dániel (Szeged)

Ha a dél-afrikaiak tényleg visszalépnek, a férfiak selejtezőtornájának negyedik helyezettje kapja meg a kvótát. Bárki is szerezze meg ezt a pozíciót Rotterdamban, egészen biztosan erősebbé válik vele az olimpia mezőnye. A nőknél a trieszti torna harmadikja, Görögország lenne a beugró – aligha kell mondani, mekkora a különbség a dél-afrikai és a görög póló között...

A sorsoláskor azonban még a dél-afrikaiak szerepelnek a kvótával rendelkező csapatok között, a férfiaknál a negyedik, a nőknél az ötödik kalapban. A FINA ugyanis végre-valahára a férfiak kiemelését is nyilvánosságra hozta, ez alapján a magyar válogatott a második kalapból várja a sorsolást a szerbekkel együtt, vagyis ez a két csapat biztosan nem kerülhet ugyanabba a csoportba Tokióban. Azt eddig is tudtuk, hogy a nők a harmadik kalapban vannak a hollandokkal együtt, vagyis őket elkerüli a magyar válogatott a csoportban.

A magyar és a szerb férfiválogatott egyébként is „kézen fogva” tölti a következő hetet, hiszen a két csapat közös edzőtáborban vesz részt Szegeden, majd szombaton 15 órától hivatalos mérkőzéssel avatja fel a Tiszavirág Sport­uszodát.


Hasznos hét következik

Märcz Tamás, a férfiválogatott szövetségi kapitánya

– Milyen programot állított össze a szerbekkel közös összetartásra?
–Több edzőmérkőzést és egy hivatalos felkészülési mérkőzést játszunk, emellett szeretnék két olyan edzést is, amelyeken az emberelőnyös és emberhátrányos helyzeteket gyakoroljuk. Még nem tudom, milyen csapattal érkeznek a szerbek, nem lepődnék meg, ha hozzánk hasonlóan, tőlük is hiányoznának játékosok, ezzel együtt hasznos hétnek nézünk elébe, és igyekszünk tartalmasan eltölteni ezt a kis időt. Nálunk még egy helyen változott a keret, a dobhártyarepedést szenvedő Konarik Ákos nem csatlakozhat hozzánk.

– Fél szemmel a rotterdami olimpiai kvalifikációs tornát is figyeli közben?
– Követem majd az eseményeket, nyilván megvan az a három csapat – a görög, a montenegrói és a horvát –, amelyet mindenki teljes joggal esélyesnek tart, ezzel együtt azonban van néhány együttes, amely kellemetlen perceket okozhat nekik. Ilyen például a német válogatott, amely többször bizonyította, hogy képes felvenni a harcot a nagycsapatokkal. Nagyon megterhelő lesz nyolc nap alatt nyolc meccset játszani, aki hozzászokott a sorozatterheléshez, előnyből indul.

– Az utolsó napon sorsolják az olimpiai csoportbeosztást, ennek mekkora jelentősége van?
– Elképzelhető, hogy a csoportbeosztást figyelembe vesszük a nyári felkészülési program kialakításakor, de attól sem riadok vissza, ha csoportellenféllel kell találkozni egy tornán. A kiemelést látva nem beszélhetünk könnyebb és nehezebb csoportról, kiegyenlített lesz mindkét hatos Tokióban.

– A dél-afrikaiak esetleges visszalépése mennyire nehezítené meg az olimpiai tornát?
– A hírek alapján még nagyobb tétje lehet a rotterdami negyeddöntőnek, mert aki sikerrel veszi, lehet, hogy máris kvótát szerez. Egyértelmű, hogy visszalépés esetén mindenkinek eggyel több nehezebb meccse lesz az adott tokiói csoportban, de nagy változást nem jelentene, mert mindenképpen nehéz olimpia lesz.