Férfi vízilabda: Eb-arany, elhunyt Benedek Tibor – ez történt 2020-ban

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.12.28. 11:47
null
Amikor még boldogok voltunk: január 26-án a Duna Arénában Eb-aranyat ünnepelt a válogatott és a lelátó<br />(Fotó: Balogh László)
A férfi vízilabda-válogatott Európa-bajnoki győzelme még ezt a szomorú évet is beragyogta, Märcz Tamás együttese megnyerte az olimpia előtti legfontosabb versenyt. Íme, a Nemzeti Sport évértékelője!

 

Amikor januárban huszonegy év után újra Európa-bajnoki címet nyert, nem mellesleg olimpiai kvótát szerzett a magyar férfiválogatott, még nem sejtettük, mi következik a felejthetetlen pillanatok után.

Láttunk márciusban felfüggesztett, majd törölt idényt, így sohasem tudjuk meg, mire lett volna képes a Vad Lajos által irányított OSC, amely a Bajnokok Ligájában veretlenül állt a csoportjában, fél lábbal a nyolcas döntőben, miután egymás után kapta el a Ferencvárost és a Pro Reccót, mint ahogy azt sem, mit ért volna el Benedek Tibor UVSE-je a bajnokság felsőházában. Láttunk egy nyarat, amelyen visszalépett az élvonaltól a Szombathely, a megszűnés szélére sodródott az OSC és az Eger (végül mindkettő megmenekült), a Vasas pedig újra nagycsapat lett (nem függetlenül az OSC hányattatásaitól). És ott volt a fekete június, amikor egymást követő két napon ment el két háromszoros olimpiai bajnokunk. Láttunk több mint négyezer néző előtt megrendezett osztályozós párharcot, szeptember végén, háromfokos zimankóban befejezett, eredetileg nyári Magyar Kupát, valamint olyan őszi szezont, amelyet a halasztások és a pótlások tettek követhetetlenné. Láttunk BL-selejtezőben elbukó Szolnokot, Eurokupából kizárt BVSC-t, és közben azt is megtanultuk, mi az a buborék.

Az érzelmi és sportszakmai szálak mégis ott értek össze, ahol Benedek Tibor csodákat művelt az UVSE-vel. Az a társaság kivételes volt: akik járják az uszodákat, már beszélgettek erről korábban is, ám a lila-fehér brigád a legutóbbi idényben átlépte az ingerküszöböt az általános sportkedvelők között is.

Tudniillik nemcsak a táblázaton járt nem hitt magasságokban, hanem a vízben szokatlanul ötletes és vagány pólóval rukkolt ki, hogy azt ne mondjuk, járt elöl. A tréner és játékosai sikeres munkáját az is bizonyítja, hogy a nyáron eligazoló fiatal vízilabdázók az élcsapatokban is remekül helytállnak.

Közülük Vigvári Vendel játszik a legmagasabb szinten, aki a Ferencváros tagjaként Magyar Kupát nyert, bemutatkozott a Bajnokok Ligájában, és meghívót kapott a válogatott decemberi összetartására is. Ütős fél évnek tűnik.

Vigvári Vendel
Vigvári Vendel

 

„Nem volt egyszerű otthagyni az UVSE-t, hiszen együtt nőttem fel a csapattársaimmal, de úgy éreztem, hogy ideje lenne szintet lépni   – mondta a váltásról a 19 éves játékos. – Sok téren elég nagy változás történt az életemben, tényleg mozgalmas fél éven vagyok túl, ám nagyon élveztem az összes kihívást, amelyet magában rejtett. Kellett az új lendület az életembe.”

A beilleszkedés nem ment rosszul, hiszen Vigvári Vendel sokat és jól játszott az ősszel, bizonyítékként negyedik az ob I góllövőlistáján – a harmadik éppen az öccse, a még ma is az UVSE-t erősítő Vince.

„Jól sikerült bemutatkoznom, és élnem a lehetőséggel, hogy Varga Dénes sajnálatos sérülése miatt többet játszhattam a kapásoldalon   – mondta a kezdetekről a szélső. – Utána aránylag stabil játékot tudtam mutatni néhány kilengéssel, viszont dolgozom rajta, hogy minél kevesebb legyen az ingadozás. Dumi visszatérése után is sokat voltam a vízben, csak megváltozott a szerepköröm, például átkerültem a másik oldalra, amit szintén élvezek. Szerencsésnek érzem magam, mert jó viszonyban vagyok: rendkívül segítőkész, mondhatom, megdöbbentem, mennyi energiát fektet abba, hogy jobb játékossá váljak. Motiváló, hogy mindennap látom, hogyan edz és mennyire szeretne még több sikert elérni egy olyan játékos, aki már mindent megnyert és a világ legjobbjának is megválasztották.”

Vigvári Vendelt a parton sem tucatember terelgeti, Varga Zsolt is olimpiai bajnok, volt már a világ legjobb edzője, nem mellesleg a „Mester”, Benedek Tibor régi barátja.

„Sok mindenben hasonlóak és ugyanazt a vonalat képviselik, azonban egy fiatal, tanítani való pólósokkal teli csapatot máshogyan kell irányítani, mint egy olyat, amelyben világklasszisokat, illetve fiatal tehetségeket kell csapattá formálni, miközben építik is a játékosokat – hasonlította össze az edzőket Vigvári. – Ezzel együtt senkinek sem lehet panasza, mert Varga Zsolt mindenkire nagy figyelmet fordít, a részletekre is odafigyel, sokszor személyre szabott edzéseket vagy pihenőt kapunk.”

A jó kezdés után decemberben jött a BL-bemutatkozás –  „Más szint...”,   mondta velősen Vendel –, majd a válogatott meghívó:  „Régi álmom volt a válogatott, még akkor is, ha pontosan tudom, nem elég bekerülni a csapatba, meg is kell ragadni ott, és számos trófeát elnyerni. Ugyanakkor a meghívó visszajelzést adott arról, hogy jó úton járok  . Jól sikerültek az edzések, mégsem elégedhetek meg, mert egy BL-torna vagy egy bajnoki rangadó után érzem, a kitűzött céljaim még messze vannak. Ezzel együtt nagyon örültem, hogy így zárult az évem.”

A zárással alighanem mindenki egyetért, aztán nagyon reméljük, 2021 már egyéni- és csapatszinten is csupa örömöt tartogat. Ránk férne.

Varga Dénes lett a januári Eb legértékesebb játékosa (Fotó: Szabó Miklós)
Varga Dénes lett a januári Eb legértékesebb játékosa (Fotó: Szabó Miklós)
2020 KRONOLÓGIÁJA
Január    26. A férfiválogatott megnyerte a Duna Arénában megrendezett Európa-bajnokságot, és már a döntőbe jutással olimpiai kvótát szerzett. Märcz Tamás együttese a fináléban 9–9-es döntetlen után ötméteresekkel 5–4-re győzött a spanyolok ellen. A torna legértékesebb játékosa Varga Dénes lett.
Február    21. Az OSC 12–9-re nyert a Pro Recco vendégeként a Bajnokok Ligájában, ezzel megszakította az olaszok hat éve tartó hazai veretlenségét a nemzetközi kupasorozatban.
Március    13. A hazai szövetség a pandémia miatt felfüggesztette az összes bajnokságot, később a nemzetközi szövetség is hasonlóan járt el, végül minden versenysorozatot töröltek.
Június    17–18. Életének 85. évében elhunyt Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója. Egy nappal később követte az ugyancsak háromszoros ötkarikás győztes Benedek Tibor, aki életének 48. évében, súlyos betegségben hunyt el.
Június    25.   Száznégy nap után újra pólómeccset játszottak idehaza, az osztályozós párharcot a KSI egy góllal nyerte meg a Nagykanizsa ellen.
Július    22.   A hazai szövetség tisztújító közgyűlésén eldőlt, hogy további négy évig Vári Attila vezeti a szervezetet; alelnöknek Madaras Norbertet és Molnár Tamást választották meg.
Szeptember    27. Az FTC 13–13-as döntetlen után ötméteresekkel 6–5-re győzött a Szolnok ellen a Magyar Kupa döntőjében, ezzel a zöld-fehérek sorozatban a tizedik trófeájukat nyerték meg.
November    15. Az OSC és a Szolnok sem jutott a Bajnokok Ligája főtáblájára, miután selejtezőcsoportjában a harmadik helyen végzett, és csak egy-egy főtáblás hely volt kiadó.
December    6.    Életének 64. évében elhunyt az olimpiai bronz-, világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes, kétszázszoros válogatott Kuncz László.
December     7. A LEN jogosulatlan játék miatt kizárta az Eurokupából a továbbjutást kétszer is kivívó BVSC-t. Az Eger búcsúzott a csoportkörben, az OSC és a Szolnok a 16 közé jutott.
December    15–17.    Az FTC két győzelemmel és egy vereséggel zárta BL csoportkörének első, három fordulót felölelő szakaszát a Duna Arénában.
December    27.    A szakmai zsűri tagjai és a szurkolók három magyar játékost választottak az elmúlt húsz év világválogatottjába a Total Waterpolo szakhonlap szavazásán. Benedek Tibor két évtized legjobbja lett, az álomcsapatba bekerült Kásás Tamás és Varga Dénes is.

Szeptember 27.: Vogel Soma és a ferencvárosiak öröme
Szeptember 27.: Vogel Soma és a ferencvárosiak öröme
2021 PROGRAMJA
Mivel az olimpiát egy évvel elhalasztották, jövőre is a tokiói játékokra koncentrál mindenki. A férfiválogatott a januári budapesti Európa-bajnokságon megszerezte a kvótát, így a februári rotterdami olimpiai kvalifikációs tornát külső szemlélőként figyelheti Märcz Tamás szövetségi kapitány – és Vámos Márton is. A férfiválogatott a még 2019-ben elinduló világliga kontinentális végjátékán kezd Debrecenben, onnan az első három juthat a sorozat nyolcas döntőjébe, amit június-júliusban rendeznek meg Tbilisziben. Felkészülésnek hasznos lehet minden torna, de a világligán kívül is bőven lesz lehetőség a játékra.
A klubcsapataink közül három érte meg a tavaszt a nemzetközi porondon. Az FTC egyedüli magyar együttesként szerepel a Bajnokok Ligája főtábláján, márciusban és áprilisban rendeznek még két buboréktornát a Duna Arénában, amelyeken a csapat kivívhatja a szereplés jogát a júniusi hannoveri fináléban. Az Eurokupában a Szolnok és az OSC maradt állva, előbbi a montenegrói Primorac Kotor, utóbbi a francia Pays d'Aix gárdájával vív párharcot a nyolc közé jutásért.
A magyar bajnokságban fokozódnak az izgalmak, a Szolnok és az OSC is meglepte a címvédő FTC-t. A negyedik elődöntős helyért a Vasas, a BVSC és a Honvéd fut versenyt, izgalmasnak ígérkezik tehát a január 16-án rajtoló tavaszi szezon – főleg, ha a csapatokat nem az egészségügyi stáb, hanem az edzők állíthatják össze. Az idény végén két csapat búcsúzik az élvonaltól, így a hátsó régiókban is nagy tülekedés várható.
Január 8–10.: világliga, kontinentális nyolcas döntő, Debrecen
Február 21–28.: olimpiai kvalifikációs torna, Rotterdam
Március 1–5.: Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. szakasz, Duna Aréna
Április 19–22.: Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. szakasz, Duna Aréna
Április 24.: Eurokupa, döntő, 1. mérkőzés
Május 8.: Eurokupa, döntő, visszavágó
Május 12.: ob I, az alapszakasz vége (a rájátszás játéknapjairól később döntenek)
Június 3–5.: Bajnokok Ligája, nyolcas döntő, Hannover
Június 26.–július 7.: világliga, nyolcas döntő, Tbiliszi
Július 25.–augusztus 8.: az olimpia férfi vízilabdatornája, Tokió

Vámos Márton (Fotó: Török Attila)
Vámos Márton (Fotó: Török Attila)
2020 LEGTÖBB KATTINTÁST HOZÓ VÍZILABDAHÍRE AZ NSO-N
Gyász: elhunyt a háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor. Kiemelkedően sokan olvasták ezt a cikkünket, amely bárcsak ne készült volna el... Nehéz ilyenkor a hatalmas kattintásszámról (394 010) beszélni, de ez is azt bizonyítja, hogy Benedek Tibor sportágán, sőt, az egész sportvilágon túlmutató egyéniség volt. Hatalmas űrt hagyott maga után.
Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik