Nincs címvédés a póló BL-ben, a Recco legyőzte a Ferencvárost

LAKNER GÁBOR (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)LAKNER GÁBOR (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.06.05. 20:15
null
Nem Vogel Somán múlott a címvédés (Fotó: MTI)
A férfi vízilabda Bajnokok Ligája nyolcas döntőjének utolsó mérkőzésén, vagyis a fináléban a Ferencváros találkozott a sorozat történetének legeredményesebb klubjával, a nyolcszoros győztes Pro Reccóval, ám nem sikerült megvédenie a címét, miután a második negyed közepétől 16 percen keresztül nem tudott gólt szerezni, így az olaszok történetük során 9. alkalommal nyerték meg a sorozatot.

 

VÍZILABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCAS DÖNTŐ, BELGRÁD
DÖNTŐ

PRO RECCO (olasz)–FTC-TELEKOM 9–6 (3–2, 2–3, 2–0, 2–1)
Belgrád,
zárt kapuk mögött. V:     Margeta (szlovén), Alexandrescu (román)
RECCO:     BIJAC – N. Presciutti, DI FULVIO    2,    Younger    1,    Hallock, Velotto, MANDICS 3. Csere:   Ivovics, Aicardi, Echenique  1, FIGLIOLI      2,    Luongo. Edző:    Gabriel Hernández
FTC:    VOGEL SOMA – Jansik Sz., Fundulisz, Varga Dénes, Mezei, Vámos  1,  Jaksics 1. Csere:   Fekete G., CONSTANTIN-BICARI      2,   VIGVÁRI VENDEL  2,    Zalánki. Edző:    Varga Zsolt
Gól – emberelőnyből:      18/7, ill. 14/4
Gól – kettős emberelőnyből:      –, ill. 2/0
Gól – ötméteresből:      –, ill. 1/0
Kipontozódott:      Fundulisz (17. p.), Mezei (20. p.)
MESTERMÉRLEG
Gabriel Hernández:  
  – Nagyon boldog vagyok! Büszke vagyok a játékosaimra, mert nagy nyomás alatt játszottak ebben a három napban, de végig jól kezelték. A védekezésünk kitűnően működött, kellően agresszívak és koncentráltak voltunk, ez volt a győzelem kulcsa.
Varga Zsolt:    – Két negyedig meccsben voltunk, talán a kihagyott kettős emberelőnynél éreztem azt, hogy megváltozott a játék képe. Felhalmozódott a fáradtság, ebben szerepe volt annak is, hogy a kispadunk rövidebb volt a szokottnál. Büszke vagyok a csapatra, különösen a fiatalokra, mert Vigvári Vendel és Fekete Gergő is helytállt a döntőben.

A 3. HELYÉRT

Brescia (olasz)–Barceloneta (spanyol) 13–7 (3–1, 6–2, 2–2, 2–2)
Az 5. HELYÉRT
Jug Dubrovnik (horvát)–Hannover (német) 16–11
(3–2, 6–1, 5–4, 2–4)
A 7. HELYÉRT
Olympiakosz (görög)–Marseille (francia) 13–12
(5–2, 2–4, 4–4, 2–2)

Győztes: Pro Recco,    2. FTC-TELEKOM (Nicolas Constantin-Bicari, Fekete Gergő, Janisz Fundulisz, Gárdonyi András, Nikola Jaksics, Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Német Toni, Nyíri Balázs, Sedlmayer Tamás, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vámos Márton, Vigvári Vendel, Vogel Soma, Zalánki Gergő, edző: Varga Zsolt), 3. Brescia, 4. Barceloneta, 5. Jug Dubrovnik, 6. Hannover, 7. Olympiakosz, 8. Marseille

ÖSSZEFOGLALÓ

Lesz-e címvédés a Bajnokok Ligájában? Ez volt a kérdés az elitsorozat belgrádi nyolcas döntőjének utolsó mérkőzése előtt, amelyet az FTC-Telekom és az olasz Pro Recco vívott egymással. A zöld-fehérek még 2019-ben nyertek, ám a pandémia miatt tavaly nem hirdettek győztest, így aztán megvolt az esély a történelmi duplázásra, magyar csapat ugyanis még sosem védte meg a címét. Persze ez egyébként sem gyakran fordul elő a BL-ben, legutóbb tizenhárom éve tudott kétszer egymás után nyerni ugyanaz a csapat, éppenséggel a Pro Recco…

Ha csak azt nézzük, hogy a két csoportgyőztes jutott el a döntőig, akkor nem volt meglepő a finálé párosítása, ám ha azt is figyelembe vesszük, hogy mindkét csapattól éppen elvették hazája bajnoki címét, akkor máris nagyobb bravúr a döntő elérése. A trónfosztottakban volt erő ahhoz, hogy néhány héten belül visszataláljanak az igazi formájukhoz.

Erre az erőre speciel a Ferencvárosnak volt nagyobb szüksége a fináléban, mert Varga Zsolt egy játékossal kevesebbet nevezhetett a mérkőzésre, mint riválisa. Sedlmayer Tamást ugyanis a Brescia elleni elődöntő videofelvétele alapján utólag két mérkőzésre eltiltották brutalitásért (magyarul víz feletti ütésért), a szélső így csak a lelátóról szurkolhatott a társaknak, a helyére pedig nem lehetett mást beírni a jegyzőkönyvbe.

A zöld-fehérek az első két negyedben tartották is a lépést az olaszokkal, igaz, csupán egyszer vezettek, és többnyire a Recco irányította a mérkőzést. Vigvári Vendel lövéseit továbbra sem érezte Marko Bijac, aki a horvát válogatott kapusaként már kapott némi kóstolót a 19 éves pólós löketeiből, de akkor sem ízlettek neki túlzottan. Amit igazán bánhatott a Ferencváros, hogy az emberelőnyökkel túl pazarlóan bánt, a legfájóbb a két kihagyott kettős fór volt, ráadásul az első után rögtön gólt is kapott a címvédő.

Térfélcsere után azonban minden megváltozott. Előbb Janisz Fundulisz, majd Mezei Tamás pontozódott ki, ekkor már hárommal kevesebb játékosa volt a Ferencvárosnak, mint a Reccónak. Az olaszok először vezettek két góllal, miközben a zöld-fehér játékosok szemlátomást elfáradtak, olykor már a felúszás is kihívást jelentett nekik. A fáradtsággal együtt romlott a koncentráció is, ez elsősorban támadásban volt látványos, mert védekezésben hatalmasat küzdött Varga Zsolt együttese.

Az utolsó negyed előtt két góllal vezetett a Recco, persze innen még lehetett volna visszaút, ám továbbra sem tudott gólt lőni az FTC. A negyed felénél Dusan Mandics bal keze megvillant, és amikor három gólra nőtt a differencia, gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés. Az erejükkel teljesen elkészülő zöld-fehérek daráltak becsülettel, de már nem tudtak felzárkózni.

A Pro Recco 9–6-ra győzött, a látottak alapján megérdemelten, és ha hozzátesszük, hogy ebben a BL-idényben minden mérkőzését megnyerte, nem kérdés, hogy a legjobb csapat győzött. Nem mellesleg Aaron Younger a harmadik klubjával is BL-t nyert: a Szolnok és az FTC után a Reccóval is felért a csúcsra. A Ferencváros így nem tudta megvédeni a címét, ám a viszontagságos idény végén az ezüstérem is szépen csillog.

PERCRŐL PERCRE

IV. NEGYED

8. perc: Vége, nincs címvédés, a Recco nyerte a Bajnokok Ligáját 2021-ben.

8. perc: Egy lövés balról, fölé pattan, de marad a Fradinál a labda. Jansik harcolt ki egy ötöst. Ebből sem lesz gól, Vámos lövését Bijac kapufára ütötte...

7. perc: Constantin-Bicarit küldik ki, időkérés a Reccónál. Végigjátsszák a reccósok az előnyt, Vogel védés Ivovics lövése után. Ferencvárosi időkérés.

6. perc: Na végre! Constantin-Bicari svédcsavarral töri meg a 16 perce tartó gólcsendet. 9–6. Sikerül labdát szerezni egy rossz olasz bejátszás után.Mandicsot kiküldik, Vámos lövése pedig kapufa, s a kipattanó az olaszoké.

6. perc: Nem, nem és nem sikerül a magyar gól... Most Varga távoli lövését védi a kapus. Bezzeg az olaszoknál... Di Fulvio húzott be balról egy keresztpasszt, 9–5. Eldőlt?

5. perc: Zalánki lövését hárítja a kapus... Aztán ki is szórják húsz másodpercre, és nem sikerül kivédekezni. Mandics zúdítja be Vogel kapujába, 8–5.

4. perc: Lassan negyedórája nem dobott gólt a Fradi. Most sem, Vigvári telibe találja Bijacot, de marad a labda a magyaroknál.

3. perc: Újabb rossz lövés, Figlioli nem talált kaput. Constantin-Bicarinál fújnak kontrát a bírók... Aztán megint Figlioli ront.

2. perc: Még egy kontra az olaszok ellen. Bejátszás centerbe, Ivovicsot kiszórják Jaksicsról. Vigvári lövése az oldalhálóban.

1. perc: Most is az olaszoké a labda... 4–0-ra nyerik a ráúszást... Most náluk fújnak kontrát! Vigvári kezéből kiütik a labdát.

Jön az utolsó nyolc perc. A Fradi a második félidőben még nem lőtt gólt...

III. NEGYED

8. perc: Szűk fél perc van hátra. Az olaszoké a labda. Vogel védi a rövid saroknál Luongo rossz lövését, 7–5 az utolsó negyed előtt...

8. perc: Rossz lövés az olaszoktól, aztán egy kontrát befújnak a bírók... Sőt, Vargát is kiszórják. Olasz időkérés.

7. perc: Jansik harcol ki emberelőnyt, aztán néhány másodperc alatt kétszer is rosszul játssza be a centerhez előbb Zalánki, majd Jaksics..

6. perc: Rossz bejátszás után Constantin-Bicarié lett a labda. Zalánki lövése nem csorog át a gólvonalon Bijacról.

5. perc: Aicardi kiállítása miatt előnyben folytatja a Fradi, de Jaksic lövését blokkolják. Vigvárit küldik ki, de Vogel ismét védeni tud! Varga lövését blokkolják az olaszok.

4. perc: Mezeinek is vége a mérkőzésnek, ő is kipontozódott. Aicardit sikerül szerelni. Magyar időkérés.

3. perc: Zalánki rossz lövése után Vogel védi Di Fulvio lövését, aztán az olaszok kivédekeznek egy emberhátrányt.

2. perc: Rossz magyar támadás után Madics lő nagy gól Vogel feje fölé, először vezetnek kettővel az olaszok. 7–5.

1. perc: Ezt a ráúszást is elhozzák az olaszok. Olasz góllal kezdődik a negyed, miután Fundulisz megkapta harmadik kiállítását és kipontozódott. Echenique volt eredményes, 6–5.

II. NEGYED

8. perc: VOGEL! Remekül robban ki a kapujából és lehalássza Aicardi kezéből a beívelést. A túloldalon viszont Zalánki elrontja a támadást. A negyed pedig egy újabb szép Vogel-védéssel zárul. A félidőben: 5–5.

7. perc: Luongo lövését védi Vogel, ismét a vezetésért támadhat a Ferencváros, de lövésig sem jut a zöld-fehérk akciója.

6. perc: Hét másodperc alatt szórnak két olaszt és Vámost a bírók, de hiába az előnyös támadás, nem sikerül betalálni.

6. perc: Velottót zavarják ki, Zalánki a jobb szélről remekül játszik be, Jaksics pedig centerből közelről behúzza, 5–5! Vogel-védés! Centerből érkező húzást hárít.

5. perc: Újabb olasz fór, ezt hosszú járatás után Di Fulvio használja ki a bal szélről, Vogel a „vonal” mögül piszkálta ki. 5–4.

4. perc: Vámos lövését blokkolja Younger, miközben Di Fulviót kiszórják. Vámos a szélről javít, szép gól, 4–4!

3. perc: Vigvári bejátszása nem jó Jansiknak, a túloldalon pedig Vogel véd szépen Di Fulvio távoli lövése után.

2. perc: Vigvárit szórják ki, Younger góllal büntet, 4–3. Vargától érkezik a bejátszás, Mezei három védő között eltűnik a habokban, nincs sípszó. A túloldalon bezzeg labda nélkül kiszórják Mezeit. Echenique dob kapufát.

1. perc: Ez a ráúszás is az olaszoké, de jól védekezik a magyar csapat. Figliolit kiküldik a bírók, végül Vigvári hosszú járatás után vágja be középről, 3–3!

I. NEGYED

8. perc: Jó olasz védekezés, kontrát fújnak a Fradinál. Rossz bejátszás az olaszoknál, le is telik a támadóidő. Újabb kiállítás az olaszoknál, fél perc hátra, rossz lövés Younger vissza. Di Fulvio megúszik, de Vogel védi a ziccerét! Vigvári távoli lövésével és Bijac védésével zárul az első negyed, 3–2, oda.

7. perc: Újabb magyar kiállítás, most Mezei az. Figlioli középről, messziről kilövi a kapu baloldalát, 3–2.

6. perc: Ivovics kiállítása után Hallockot is kiszórják a bírók, kettős emberelőny, de Bijac védi a lövést, kár érte.

6. perc: Fundulisz kap bejátszást, de nem jó a húzása, ráadásul ki is küldik. De nem jutnak lehetőséghez. Ahogy viszont kiegészült a Fradi, Figloli szépen kilövi a hosszút balról, 2–2.

5. perc: Vigvári nagy lóba után lő nagy gólt, 1–2! Az ellenakcióból nem tudnak egyenlíteni. Elmehet kettővel a Fradi!

4. perc: Jansik kap 20 másodperces büntetést, de nem tudják gólra váltani a fórt, Di Fulvio lőtt mellé.

4. perc: Előny a Fradinál is Velottót küldték ki, Constantin Bicari centerből gyorsan gólra is váltja, 1–1.

3. perc: Feketét küldik ki 20 másodpercre, Mandics kihasználja az előnyt, középről, a léc alá. 1–0.

2. perc: Az első magyar akció végén Fundulisz lövését blokkolják a védők. Jöhetnek az olaszok ismét, de Younger lövését blokkolja Fundulisz.

1. perc: A Reccóé a labda a ráúszásnál. Jaksicsot rögtön ki is szórják a bírók, aztán Vogel védi szépen Mandics lövését.

Az elődöntőhöz képest változás a zöld-fehéreknél, hogy Sedlmayer Tamás eltiltás miatt nem játszhat ma, helyette Mezei Tamás került be a keretbe.

Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Bajnokok Ligája döntője!

ÉRDEKESSÉGEK

Varga Zsolt csapata nyolc góllal legyőzték a Marseille-t a negyeddöntőben még csütörtökön, s az elődöntőben a Brescia már jóval komolyabb feladat elé állította a BL-címvédő zöld-fehéreket. A Ferencváros remek kezdés után végül izgalmas végjátékban 14–12-re győzve került a fináléba, ahol a Pro Recco lesz az ellenfél.

A Ferencváros egymást követően második alkalommal jutott döntőbe a férfi vízilabda Bajnokok Ligájában – a 2019–20-as idényt a koronavírus-járvány miatt törölték –, s a 2019-es finálét pedig a zöld-fehérek megnyerték az Olympiakosz ellen.

Ezzel a zöld-fehéreké lett a hatodik magyar klub amely BL-t tudott nyerni – az OSC (1973, 1979), a Vasas (1980, 1985), az Újpest (1994), a Honvéd (2004) és a Szolnok (2017) után –, s az első magyar csapat lehet, amelyik meg tudja védeni a címét.

A Pro Recco a sorozat legsikeresebb csapata, hiszen nyolc alkalommal nyerték meg a BL-t, s volt még hét sikertelen fináléja is a brigádnak, amely legutóbb 2015-ben ünnepelhetett a döntőt követően – pedig a legjobb négy közé minden idényben eljutott, ám egy negyedik, és két harmadik hely mellett egy második helyet tudott szerezni, most pedig 2018 után játszhat ismét a döntőben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik