Férfi vízilabda BL: óriási csatában jutott döntőbe a Ferencváros

L. G.L. G.
Vágólapra másolva!
2021.06.04. 21:41
null
Varga Dénes volt a Fradi vezére (Fotó: Balogh László, archív)
A Ferencváros 14–12-re győzte le a Bresciát a férfi vízilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében. A finálét szombaton, 20.30-kor rendezik.

 

Repülőrajtot vett a Ferencváros a Brescia ellen a Bajnokok Ligája elődöntőjében. A zöld-fehérek ott folytatták, ahol a Marseille elleni negyeddöntőben abbahagyták: szigorú védekezéssel és ötletes támadójátékkal rukkoltak elő, miközben az olaszok jóformán azt sem tudták, milyen rendezvényen vannak éppen. Így aztán az FTC ugyanúgy 4–0-val rúgta be az ajtót, mint egy nappal korábban. Csakhogy ezúttal ettől egyáltalán nem rogyott meg az ellenfél.

Alessandro Bovo nyugalmat erőltetett magára az első negyed után, higgadt szavai pedig hatottak a játékosaira, akik megkezdték a felzárkózást. Többször is feljöttek egyetlen gólra, de a zöld-fehér játékosok közül valaki mindig továbblendítette csapatát. Varga Dénes például a Marseille ellen még megelégedett azzal, hogy a háttérbe vonulva irányított, elvégre a góljai nélkül is simán nyert az FTC, ezúttal azonban megcsillogtatta kivételes lövőtechnikáját és repertoárját. Így aztán a térfélcsere pillanatában még mindig két góllal, 8–6-ra vezetett a címvédő. Hanem aztán a Brescia utolérte ellenfelét.

Ekkor a balkezesek vették a hátukra a Ferencvárost, előbb Zalánki egyszer, majd Vámos kétszer süllyesztette el a tehetetlen Marco Del Lungót, aki nem tudta útját állni a lövéseknek. Csakhogy a Brescia megérezte, hogy itt bizony a rossz kezdés ellenére is van keresnivalója, és a harmadik negyed végére megint kiegyenlített. Az utolsó nyolc percben kezdődhetett megint minden elölről.
Varga Dénes kézbe vette az irányítást, bevágott egyet a szűken mért emberelőnyös lehetőségek közül, majd hátul blokkolt egy hatalmasat – az Egerből ismerős Angelosz Vlahopuloszt ritkán takarják be ennyire. Ezt követően jó öt percig két teljesen kifacsart csapat úszkált fel-alá a medencében, anélkül, hogy bárki betalált volna. A védekezés mindkét oldalon remekül zárt, de a gólcsendhez kellett néhány elkapkodott döntés támadásban is.

A holtpontról a Brescia mozdult el, a gólzsáknak nem nevezhető Vincenzo Dolce ismét egyenlített. Ezt követően mindkét csapat megkapta a lehetőséget, hogy emberelőnyben támadjon, de előbb a magyarok, utána pedig az olaszok is belehibáztak az akcióba.

Elérkeztünk az utolsó fél percig, amikor is egy reménytelennek tűnő támadás végén az addig nagyrészt büntetlenül agyonvert Nicolas Constantin-Bicari valahogyan tisztára játszotta magát centerben, Vámos odavarázsolta neki a labdát, a kanadai emberhegy pedig bevágta a Ferencváros vezető gólját!
Huszonegy másodpercet kellett kivédekezni, ez úgy is sikerült, hogy az olaszok előrehozták a kapusukat, Vámos pedig slusszpoénként még lőtt egy gólt a saját térfeléről. Hiába verte meg a csoportkörben kétszer is a Brescia az FTC-t, ezúttal a zöld-fehérek nyertek 14–12-re, és szombaton megvédhetik a címüket a Pro Recco ellen.

Könnyebb meccsnek, mondjuk, az sem ígérkezik.

Vízilabda
Férfi Bajnokok Ligája
Nyolcas döntő, Belgrád
Elődöntő

FTC-TELEKOM–AN Brescia (olasz) 14–12 (4–0, 4–6, 3–5, 3–1)
Belgrád, zárt kapuk mögött. Vezette: Margeta (szlovén), Vojevogyin (orosz)
FTC: Vogel Soma – JANSIK SZ. 2, VARGA DÉNES 4, Jaksics, Német T., Sedlmayer 1, VÁMOS 4
Csere: Vigvári Vendel, Zalánki 1, Fekete G., Fundulisz 1, CONSTANTIN-BICARI 1 Edző: Varga Zsolt
BRESCIA: Del Lungo – RENZUTO 2, VLAHOPULOSZ 3, Gitto 1, D. Lazics, JOKOVIC 3, DOLCE 2
Csere: Ch. Presciutti, Nikolaidisz, Canella, Alesiani 1, Balzarini Edző: Alessandro Bovo
Gól – emberelőnyből: 10/5, ill. 14/7
Gól – ötméteresből: 3/3, ill. 2/2
Kipontozódott: Gitto (31. p.), D. Lazics (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt:
– Ez az elmúlt évek egyik legnehezebb mérkőzése volt. Jól kezdtünk, de tudtuk, hogy a remek idényt futó Brescia sosem adja fel, és nehézséget okozhat még. A mérkőzés elejétől a végéig a helyén volt a szívünk, és ez döntött a javunkra.
Alessandro Bovo: – A mérkőzés első felében túl sok hibát vétettünk védekezésben, és könnyű gólt engedtünk a Ferencvárosnak. A folytatásban már sokkal jobban játszottunk, az eredménnyel nem lehet elégedett, de a teljesítményünkkel igen.

További eredmények
Elődöntő: Pro Recco (olasz)–CNA Barceloneta (spanyol) 12–10 (2–4, 4–3, 4–1, 2–2)
Az 5–8. helyért: Waspo Hannover (német)–Olympiakosz (görög) 10–8, Jug Dubrovnik (horvát)–CN Marseille (francia) 16–13 (az egyik játékvezető Kun György volt)

Szombati program
Döntő

20.30: Pro Recco (olasz)–FTC
A 3. helyért
18.00: Barceloneta–Brescia
Az 5. helyért
15.30: Hannover–Jug Dubrovnik
A 7. helyért
13.00: Olympiakosz–Marseill

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik