Férfi vízilabda BL: kiütéses sikerrel kezdett az FTC

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.12.15. 17:33
A Duna Arénában buborékrendszerben zajló hatcsapatos viadal keddi mérkőzésén a címvédő Ferencváros 11–2-re nyert a montenegrói Jadran Herceg Novi ellen.
Könnyedén nyert az FTC (Fotó: Balogh László) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Könnyedén nyert az FTC (Fotó: Balogh László) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Körbeértünk.

A vízilabdázás idei első és utolsó jelentős eseményének egyaránt a Duna Aréna adott, illetve még ad is otthont, csak hát jelentős eltérés van a januári Európa-bajnokság és a decemberi, három fordulót felölelő Bajnokok Ligája-torna között. Amikor az Eb-döntőben Vogel Soma kivédte Álvaro Granados ötméteresét, és ezzel eldőlt, hogy aranyérmet nyert a magyar válogatott, nagyjából hétezer ember ugrott talpra (ebbe a 6600, belépőjeggyel rendelkező néző mellett beleszámoltuk a teljes technikai személyzetet és saját tapasztalat alapján a médiaszekció hazai részét is), most pedig kongott az ürességtől az uszoda. Hiszen tudjuk: zárt kapu, buborék, tesztözön.

A létesítménybe bebocsátást nyerő kevesek szinte elvesztek a hatalmas térben, amit egyébként kordonokkal osztottak több részre, hogy véletlenül se keveredjenek a tesztelt és nem tesztelt résztvevők. Középen kék alapon apró, fehér és zöld pöttyök dobáltak még kisebb, sárga pöttyöket, ezek voltak a játékosok, akik igyekeztek úgy melegíteni, mintha minden rendben lenne, és megint ezrek szurkolnának a lelátón.

Egyetlen magyar csapatként a Ferencváros a csoport második mérkőzésén ugrott medencébe, előtte nyitányként az első negyedben kissé elalvó Brescia úgy elverte a Dinamo Tbiliszit, hogy a jól kezdő grúzok a folytatásban azt sem tudták, merre van az előre. A zöld-fehérek nem a legjobb előjelekkel készültek idénybeli első nemzetközi kupameccsükre, hiszen a bajnokságban a Szolnoktól és az OSC-től is kikaptak. De legalább mindenki a fedélzeten volt, és ez már jóval több, mint amit az ellenfél, a Jadran Herceg Novi elmondhatott magáról, hiszen a montenegróiak két meghatározó játékosuk nélkül, és bevallottan két sérülttel érkeztek meg Budapestre. Persze azért a Ferencvárosban Varga Dénes, Vámos Márton és Zalánki Gergő sincs még százszázalékos állapotban, viszont három olyan pólósról beszélünk, akik bármilyen formában képesek segíteni a csapatukon.

TARTANÁK A SZINTET

Varga Dénes, az FTC csapatkapitánya:
„Túl sok gólt kaptunk az előző két bajnoki mérkőzésünkön, ami már önmagában rossz érzés, de a legrosszabb az volt, ahogyan játszottunk azon a két meccsen. Ez nem volt méltó a csapatunkhoz és önmagunkhoz sem, ilyen gondolatokkal érkeztünk az uszodába. Őszintén szólva, keményebb találkozóra számítottam, remélem, a Brescia ellen is tartani tudjuk ugyanezt a szintet.”

Német Toni, az FTC centere:
„Magunkhoz tértünk az előző mérkőzések okozta sokkból, és nagyon jó
teljesítménnyel rukkoltunk ki. A védekezésünk jobban működött, mint az előző két hétben bármikor, és egy pillanatra sem veszítettük el a koncentrációnkat. Így szeretnénk folytatni a tornán, még akkor is, ha sokkal nehezebb ellenfél következik.”

Varga Dénes például rögtön remekbe szabott góllal nyitott, Nicolas-Constantin Bicari pedig olyan csavarral jelentkezett, mintha a Margitszigeten tanulta volna az alapokat. Ennél is jobb volt azonban látni a zöld-fehérek összeszedett védekezését, amely száznyolcvan fokos fordulatot jelentett ez említett két bajnokihoz képest. Vogel Soma kapujára konkrétan egy lövés érkezett az első negyedben, azt meg könnyedén védte.

A játék képe a második negyedben sem változott, pedig Varga Zsolt aztán forgatta az együttesét rendesen. A zöld-fehérek edzője eleve nem lőtte el minden puskaporát a nyitányra, Sedlmayer Tamást és Mezei Tamást sem nevezte erre a mérkőzésre, bemutatkozhatott azonban a BL-ben a nyáron igazolt Vigvári Vendel és Fekete Gergő, akik a rájuk jellemző módon, megilletődöttség nélkül köszöntek be az elitsorozatba.

Az 5–0-s félidei állás után a lényeges kérdések el is dőltek, pláne, hogy a térfélcsere után a Német Toni által kiharcolt ötméterest Vigvári Vendel a kapuba vágta. Ezt a gólt már a montenegróiak cserekapusa, Darko Djurovics nyelte be, a sérülésből csupán részben felépülő Petar Teszanovics ugyanis a nagyszünetben kiült a kispadra – ez is csak azt mutatta, hogy eldőlt a mérkőzés. A két ferencvárosi center egyébként nagyon élt a montenegrói védők között, rendre hasznos megoldásokkal rukkoltak ki, Német Toni például szélsőnek is becsületére váló, pontos ejtéssel jelentkezett a harmadik szakasz hajrájában.

Hogy a zöld-fehérek mennyire komolyan vették a védekezés összerántását az elmúlt hetek kaotikus játéka után, jól példázza, hogy Vogel Soma személyes sorstragédiaként fogta fel, amikor Uros Vucurovics a mérkőzés 24. percében megszerezte a montenegróiak első gólját. A kapus 100 százalékos védési mutatója le is csökkent ezzel 75-re...

De nem ezért ment le az utolsó negyedre, hanem hogy Gárdonyi András is medencébe ugorjon, és megérezze, milyen a Duna Arénában pólózni, elvégre bármikor szükség lehet rá is a folytatásban. Az utolsó nyolc perce kissé lanyhult a ferencvárosiak figyelme a támadások befejezésénél, ez azonban csak annyit eredményezett, hogy nem tíz feletti különbséggel, hanem kilenc góllal, 11–2-re nyertek.

A címvédő FTC szépen összekapta magát a BL-rajtra, és erőt demonstrált a nyitányon. A neheze viszont csupán ezután következik, hiszen előbb a nyáron jelentősen megerősödött Brescia lesz az ellenfél, majd a Hannover következik – félni ugyanakkor a látottak alapján nincs mitől.

VÍZILABDA
BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
FTC-TELEKOM–
JADRAN HERCEG NOVI (montenegrói) 11–2 (2–0, 3–0, 4–1, 2–1)
Duna Aréna, zárt kapuk mögött. V:
Vojevogyin (orosz), Schapers (holland)
FTC: VOGEL SOMA – Fundulisz, Varga Dénes 1, JAKSICS 2, CONSTANTIN-BICARI 3, Vámos, Jansik Sz. Csere: GÁRDONYI (kapus), Pohl, Zalánki, Vigvári Vendel 1, Fekete G. 2, NÉMET T. 2. Edző: Varga Zsolt
HERCEG NOVI: Teszanovics – Averka 1, Petkovics, Djuro Radovics, D. Banicsevics, Vucurovics 1, D. Obradovics. Csere: Djurovics (kapus), Danilo Radovics, Muscat, V. Radovics, Gardasevics, Brkics. Edző: Petar Radenovics
Gól – emberelőnyből:
8/3, ill. 8/2
Gól – ötméteresből:
2/2, ill. –
Kipontozódott:
Pohl (31. p.), Jansik Sz. (32. p.)
MESTERMÉRLEG

Varga Zsolt:
– Az elmúlt hetekben bőven akadtak problémáink, de nem tettünk csodát, csak megbeszéltük, hogy leegyszerűsítjük a játékunkat a hatékonyság érdekében. Megtaláltuk a megfelelő megoldásokat, csapatként játszottunk, nem követtünk el nagy hibákat, ez vezetett ehhez a könnyed győzelemhez.
Petar Radenovics:
– Új csapatot építünk, a nyáron hat meghatározó játékosunk távozott, így örülök, hogy a fiataljaink a kontinens egyik legjobb együttese ellen játszhattak. Természetesen nem vagyok elégedett, túl sok felesleges hibát követtünk el, viszont még sokat kell tanulnunk, ebben pedig segítenek az ilyen meccsek.

További eredmények
Dinamo Tbiliszi (grúz)–Brescia (olasz) 9–15
(4–2, 1–4, 1–6, 3–3)
Waspo Hannover (német)–Barceloneta (spanyol) 8–16 (3–3, 2–5, 1–4, 2–4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik