Férfi vízilabda BL: háromgólos FTC-vereség a Brescia ellen

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.03.05. 18:15
Az FTC-Telekom 9–6-ra kikapott a Brescia ellen pénteken a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörében a Duna Arénában.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

„Meglátjuk, maradt-e elég erő és szív a csapatban az utolsó napra” – zárta csütörtök esti nyilatkozatát Varga Zsolt, az FTC-Telekom vezetőedzője, akinek ezer sebből vérző csapata négy nap alatt a negyedik mérkőzésére készült a Bajnokok Ligája második buboréktornáján.

Nos, szív maradt, erő már kevésbé.

Pedig először a fáradtságot kellett volna legyőznie a nagyrészt hatvanszázalékos állapotban lévő, Varga Dénest nélkülöző ferencvárosi pólósoknak, hogy aztán esetleg a Bresciát is sikerüljön, ám ez a menetelés jelenleg sok volt a címvédőnek. A zöld-fehérek lassan kezdtek, így az olaszok háromgólos előnyre tettek szert, de ezt még le tudta dolgozni az FTC, elsősorban Nikola Jaksics szokásos, a kapufánál bemutatott emberelőnyös megoldásainak köszönhetően. A folytatásban azonban újra ellépett hárommal a Brescia, innen pedig már nem volt ereje visszakapaszkodni a magyar bajnoknak.

A csúcsformában lévő Ferencvárossal nyilván nem fordulhatna elő, hogy elkapkodja az emberelőnyös helyzeteit, vagy amikor kiállítják az ellenfél kapusát, a fórból a kaput sem találja el, de ahogyan fogyott az oxigén, úgy születtek egyre rosszabb döntések a medencében. Ezzel magyarázható a nagy lövők gyengébb hatékonysága vagy éppen a centerek térvesztése, akárcsak az olykor elcsúszó védekezés. Vogel Soma ezúttal jobban védett, mint amilyen védelem volt előtte, de önmagában ez nem sokat ért. Az FTC jóval kevesebbet és jóval pontatlanabbul lőtt kapura az ellenfelénél, így pedig nem lehetett esély a felzárkózásra.

A Brescia közben semmi különöset nem csinált, csak fegyelmezetten darált, és hozta a maga stabil alapjátékát, ezen a mérkőzésen pedig ennyi elég volt az üdvösséghez. Ráadásul, amikor a stabilan védő Marco Del Lungót elveszítették az olaszok Jaksics indokolatlan vízbe fojtása miatt, a helyére beugró Matteo Gianazza is tartást adott nekik a kapuból.

Noha a Ferencváros küzdött becsülettel, ezúttal is kikapott a Bresciától, az olaszok a decemberi 10–7-es siker után ezúttal 9–6-ra bizonyultak jobbnak. A rengeteg problémával küzdő zöld-fehérek így is jó tornát zártak, hiszen a két kötelező győzelem mellett egy bravúrra is futotta a szűkös erejükből, a kilenc megszerzett pontot pedig előzetesen mindenki aláírta volna.

A Ferencváros a második torna végére matematikailag is bebiztosította a helyét a sorozat nyolcas döntőjében, bár alighanem a csoportgyőzelemről már lemondhat. Egyébként ebben az esetben talán még jobb is lenne a jelenleg elfoglalt pozícióban, harmadikként végezni, hiszen akkor a másik ágon erődemonstrációt tartó, a Jug Dubrovnikot 18–3-ra – nincs rá jobb szó – megalázó Pro Recco a döntőig nem kerülne a zöld-fehérek útjába. Addig azonban még hátravan egy másik torna április 20–22-én, aztán lehet foglalkozni a nyolcas döntővel. Addigra azt is megtudjuk, hol rendezik.

Zalánki Gergő
az FTC balkezese

„Mindig nehéz az olasz csapatok ellen játszani, mert sok nehézséget tudnak okozni. Ezzel együtt nem azért nyertek, mert valami különlegeset csináltak volna, hanem mert mi sokat hibáztunk. Okosan védekeztek és okosan támadtak, de mi voltunk azok, akik nem tudták kihasználni azt az esélyt, amikor kiállították a kapusukat. Akkor elvesztegettünk egy olyan lehetőséget, amellyel esélyünk lehetett volna a fordításra. Összességében mégis elégedettek lehetünk ezzel a négy nappal, a jelenlegi helyzetünkben boldogan elfogadtuk volna előzetesen a kilenc pontot.”

VÍZILABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR

2. TORNA (BUDAPEST)
AN BRESCIA(olasz)–FTC-TELEKOM 9–6(3–3, 3–0, 1–2, 2–1)
Duna Aréna,zárt kapuk mögött.V:Alexandrescu (román), Sztavridisz (görög)
BRESCIA:DEL LUNGO – RENZUTO2,Alesiani1,Gitto, D. Lazics, JOKOVIC2,VLAHOPULOSZCsere:GIANAZZA (kapus), Dolce, Ch. Presciutti, Nikolaidisz, Canella1,Di Somma1. Edző:Alessandro Bovo
FTC:
VOGEL SOMA – Fekete G., Fundulisz, Pohl, Mezei, ZALÁNKI2,Jansik Sz.Csere:Constantin-Bicari, Vámos2,JAKSICS2,Vigvári Vendel, Sedlmayer. Edző:Varga Zsolt
Gól – emberelőnyből:
10/4, ill. 10/3
Gól – ötméteresből:
1/1, ill. 1/1
Kipontozódott:
Di Somma (28. p.)
Kiállítva (végleg, cserével):
Del Lungo (25. p.)
MESTERMÉRLEG
Alessandro Bovo:
– Noha nem létezik tökéletes mérkőzés, a védekezésünk ezúttal közel volt az ideálishoz. Csupán két nagyobb, általunk elkövetett hibát tudok felidézni, de egyébként az történt, amit szerettünk volna. Örülök, hogy négy győzelemmel zártuk a tornát, elégedettek lehetünk a teljesítményünkkel.
Varga Zsolt:
– Kihoztuk magunkból a legtöbbet, de a jelenlegi fizikai állapotunkban nem tudtuk felvenni a versenyt a Bresciával. Keményen védekezett az ellenfél, ami kimerített minket a meccs végére. Így is ki tudtunk alakítani helyzeteket, de a fáradtság miatt már nem tudtunk jó megoldásokat választani a végén. Nem hibáztathatom a játékosokat, a mögöttünk álló hetek után örülnünk kell a kilenc pontnak.

További eredmények
Dinamo Tbiliszi (grúz)–CN Barceloneta (spanyol) 6–14 (0–3, 0–4, 3–4, 3–3)

Waspo Hannover (német)–Jadran Herceg Novi (montenegrói) 9–4 (1–1, 3–1, 3–1, 2–1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik