Férfi vízilabda BL: harmadszor csap össze egymással az OSC és az FTC

Vágólapra másolva!
2023.02.08. 09:33
null
Rövid időn belül harmadszor csap össze az OSC és az FTC – ezúttal a BL-ben (Fotó: Török Attila)
Két hónapon belül harmadszor játszik egymással a Genesys OSC Újbuda és az FTC-Telekom, élcsapataink a kupa és a bajnokság után ezúttal a Bajnokok Ligájában találkoznak. A magyar rangadó előtt a két vezetőedzőt, Varga Dánielt és Varga Zsoltot kérdeztük az esélyekről.

– A magyar bajnokságban és a Bajnokok Ligájában egymást érik a mérkőzések. Milyen állapotban vannak a játékosok, hogy bírják a fokozott terhelést?
–Varga Dániel (OSC):
Hozzászoktunk már, hogy szerda-szombat ritmusban játszunk. A január eleje nehéz volt, sokat kellett edzeni, hogy február végéig bírja a csapat erővel a heti két mérkőzést; néhány találkozón nem is tudtunk olyan teljesítményt nyújtani, amilyet elterveztünk. Voltak hullámvölgyek a játékunkban, de fontos meccsekből jól jöttünk ki, és a szerdai rangadó előtt is biztatóak az előjelek.
– Varga Zsolt (FTC):  Több ilyen időszak is van az idényben, de felkészültünk rá. Ilyenkor kevesebb lehetőség adódik, hogy csiszoljunk a játékunkon, mindig a következő ellenféllel foglalkozunk, és az előttünk álló feladatra összpontosítunk. Kialakult már az edzésritmus, amelyet követve tudunk figyelni a regenerációra is, olykor pedig áldozatot is kell hozni, hogy a rangadókon sikeresek legyünk. A múlt héten is két mérkőzést játszottunk, de végre több időnk jutott az edzésmunkára is.

– Ebben az idényben kétszer már megszorongatta az OSC a Ferencvárost. Harmadjára le is győzheti?

Varga Dániel (Fotó: MTI)
Varga Dániel (Fotó: MTI)

– V. D.:  Benne van a pakliban a bravúr, de nem mi vagyunk az esélyesek. Óvatos vagyok a jóslatokkal, mert hiába vagyunk jó formában, a Ferencváros elleni mérkőzések mindig különlegesek. Nem tennék terhet a játékosaimra azzal, hogy hazai medencében csak a győzelem elfogadható, viszont nagy szükségünk van a három pontra a továbbjutásért folytatott küzdelemben. Már az is nagy fegyvertény volt, hogy a legutóbbi két mérkőzésen megszorongattuk a Fradit, de nagyon szeretnénk nyerni ellene.
– V. Zs.:  Bármi megtörténhet, de az én forgatókönyvem szerint ezúttal is mi leszünk a jobbak. Nem bánom, hogy szoros mérkőzéseket játszunk az OSC-vel, mert az ilyen találkozókon egy pillanatra sem engedhetünk ki, végig koncentrálnunk kell. Erős, jól felkészített csapattal találkozunk, amely hazai medencében biztosan mindent megtesz a győzelemért, nehéz mérkőzésre számítok.

– Jól ismeri egymást a két csapat, tudnak még újat mutatni a másiknak?
– V. D.:
Egy-két újdonsággal készülünk, szerintem ők is, de az alapjáték nem változik. Nincsenek konkrét elképzeléseim a mérkőzés képéről, sokféleképpen alakulhat a találkozó. A decemberi kupadöntő nagyon jó meccs volt, mégis kikaptunk, ezúttal azt sem bánom, ha csúnya, lassú mérkőzés lesz, ha otthon tartjuk a pontokat.
– V. Zs.:  Bízom benne, hogy igen. Időről időre előveszünk új játékelemeket, amelyeket lépésről lépésre igyekszünk tökéletesíteni, és az OSC emberelőnyös játékában is láttam változásokat. Minden mérkőzés különböző, éppen ezért sok variáció van a fejemben, mindig más taktikai finomságra hívom fel a srácok figyelmét. A sport szépsége ráadásul éppen abban rejlik, hogy van, amire nem tudunk előre felkészülni, az ilyen rangadókon kiélezett helyzetekben kell jó döntéseket hozniuk a játékosoknak.

Varga Zsolt (Fotó: Szabó Miklós)
Varga Zsolt (Fotó: Szabó Miklós)

– Mit vár a mérkőzéstől, milyen utasításokkal küldi vízbe a játékosait?
– V. D.:
Azt szeretném, hogy adjanak ki magunkból mindent, az lebegjen a szemük előtt, hogy a saját feladatukat a lehető legjobban végezzék el. Nem egészében kell nézni a mérkőzést, hanem negyedről negyedre, sőt támadásról támadásra kell haladnunk. Azt várom a srácoktól, hogy nyerjék meg az egy az egy elleni párharcokat, és védekezésben, blokkolásban, megúszásban, lövésben egyaránt mi legyünk a jobbak, pontosabbak.
– V. Zs.: Elsősorban azt várom, hogy viszontlássam, amit az edzéseken gyakoroltunk. Rengeteg a kiállítás, általában tizenkét-tizenöt emberhátrányt kell kivédekeznünk, ezért egyre fontosabb, hogy miként reagálunk védekezésben ezekre a szituációkra. Nem könnyű „túllőni” az OSC-t, nem is fogunk minden mérkőzésen tizenhat gólt dobni, mint a kupadöntőben, de ha hátul stabilak leszünk, győzhetünk.

– Hat forduló után az FTC harmadik, az OSC ötödik a B-csoportban. Odaérhet mindkét magyar csapat a továbbjutást érő első négy hely valamelyikére?
– V. D.: Igen.
– V. Zs.: Nagyon remélem. Nem szerencsés, hogy egy csoportba kerültünk az OSC-vel, de ha már így alakult, jó lenne, ha mindketten ott lennénk a nyolcas döntőben.

FÉRFI VÍZILABDA
BAJNOKOK LIGÁJA
B-CSOPORT, 7. FORDULÓ
18.30:
Marseille (francia)–Brescia (olasz)
19.30: Genesys OSC Újbuda–FTC-Telekom
19.30: Sabadell (spanyol)–Novi Beograd (szerb)
19.30: Spandau (német)–Jug Dubrovnik (horvát)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik