Férfi vízi-vl: kiharcoltuk a győzelmet a horvátok ellen

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.01.09. 21:14
null
Märcz Tamás és csapata (Fotó: Dömötör Csaba – január 8.)<br />
A magyar férfi vízilabda-válogatott fordulatos mérkőzésen, az utolsó percben két gólt szerezve 13–11-re legyőzte Horvátországot a világliga európai selejtezőjének szombati játéknapján Debrecenben, így vasárnap az 5. helyért játszhat Szerbia ellen. A döntőt a görögök és a montenegróiak vívják.

 

Három jó mérkőzés – ennyit szeretett volna Märcz Tamás szövetségi kapitány a világliga Debrecenben zajló kontinentális nyolcas döntőjétől, ebből kettő pedig már megvan, és a következő ellenfelet látva a harmadikban sem lesz hiba. Ráadásul második nekifutásra a győzelem is összejött.

Az olaszok elleni peches vereség után a horvátokkal találkozott a magyar válogatott, hivatalosan az 5–8. helyért, de valójában egy újabb értékes tapasztalatokkal kecsegtető tesztmérkőzésen. Märcz Tamás ezúttal Vogel Somának adott lehetőséget a kezdőcsapatban, a Ferencváros kapusa pedig végig is védte a mérkőzést, méghozzá meglehetősen jól.

„SOKAT JELENT NEKEM”
VIGVÁRI Vendel, a válogatott szélsője: – Örülök, hogy megvan az első győzelmem a felnőttválogatott tagjaként, ez igazán sokat jelent nekem, sokkal többet, mint az, hogy három gólt lőttem. Próbáltuk sok mozgással feltörni a horvátok védekezését, ehhez igyekeztünk sokat pihenni és regenerálódni, ezek szerint jól sikerült. Ezzel együtt fárasztóbb mérkőzés volt, mint az olaszok elleni, a horvát csapat nagyon egyben van, de kétgólos hátrányból is fordítani tudtunk, így kellő önbizalommal megyünk neki a szerbek elleni összecsapásnak.

A mieink kifejezetten lendületesen kezdték az összecsapást, 3–1-es magyar vezetésnél a horvátokat irányító Ivica Tucak rögtön időt is kért, és szokáshoz híven leordította játékosai fejét. Szavai sajnos hatottak, mert sorozatban három gólt lőttek a horvátok, akik át is vették a vezetést, majd két góllal is elléptek. Ennél messzebbre azonban nem engedte őket a magyar válogatott.

A folytatásban felváltva potyogtak a gólok, és örömteli volt látni, hogy ebből a válogatottban az olaszok ellen bemutatkozott Vigvári Vendel és a jobbszélen jobbkezesként játszó pólósok is kivették a részüket. Mindennek nagy szerepe volt abban, hogy Marko Bijacot lecserélte a horvátok szakvezetője, az amúgy remek adottságokkal rendelkező kapus ugyanis csak akkor ért labdába, ha kiszedte a hálóból.

A tíz gólt hozó második negyed után a csapatok elkezdtek védekezni, de hiába egalizált Erdélyi Balázs, egy kihagyott támadásunk után a leforduló Loren Fatovic megint a horvátokat juttatta vezetéshez. Persze egygólos hátrányból nyertek már vízilabdameccset a történelem folyamán, így messze nem volt reménytelen a helyzet.

A mieink ráadásul akkor sem estek kétségbe, amikor ismét két góllal meglépett az ellenfél. Vogel Soma az utolsó öt percre lehúzta a rolót, a védekezés hibátlan volt, elöl pedig Hosnyánszky Norbert és Nagy Ádám is hozzászólt a meccshez.

A szoros végjátékból ezúttal a magyar válogatott jött ki jól. Manhercz Krisztián emberelőnyből bevette a mérkőzésbe jól beszálló Toni Popadic kapuját, a horvátok pedig hiába vitték előre még a kapusukat is, ugyanúgy nem jutottak semmire a hátralévő néhány másodpercben, mint a mieink egy nappal korábban az olaszok ellen. Mi több, Vogel Soma újabb védése után Angyal Dániel még az üres kapuba hajította a labdát, így nem eggyel, hanem kettővel, 13–11-re nyert a magyar csapat.

A jutalom a szerbek elleni helyosztó lesz vasárnap 16.30-tól az ötödik helyért – ezért is írtuk fentebb, hogy minden bizonnyal meglesz három napon belül a harmadik jó mérkőzés is.

FÉRFI VÍZILABDA-VILÁGLIGA, EURÓPAI SELEJTEZŐ (DEBRECEN)
AZ 58. HELYÉRT
MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 13–11 (3–2, 4–6, 1–1, 5–2)
Debrecen,
zárt kapuk mögött. V: Horváth R. (szlovákiai), Naumov (orosz)
MAGYARORSZÁG: VOGEL SOMA – Manhercz K. 2, Hosnyánszky 1, Angyal 1, Mezei, Erdélyi 1, KOVÁCS GERGŐ 2. Csere: SEDLMAYER 2, Nagy Ádám 1, Német T., Jansik Sz., VIGVÁRI VENDEL 3. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
HORVÁTORSZÁG: Bijac – L. Fatovic 2, L. Bukic 2, BUSLJE 2, Vrlic, Benic 1, JOKOVIC 2. Csere: POPADIC (kapus), Dobud 1, Buric 1, Milos, García Gadea. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak
Gól – emberelőnyből: 10/4, ill. 10/6
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Märcz Tamás:
– Nagyon örülök ennek a győzelemnek, mert jelentős tartást adhat a jövőre nézve, még akkor is, ha korábban elmondtam, hogy ebben az évben nincsen óriási jelentősége a világligának. Jó teljesítményeket láttam, végrehajtottuk az eltervezett taktikai elemeket, és végig hittünk a győzelemben, még akkor is, ha nem mi vezettünk. Az elsődleges célunk az volt, hogy játsszunk három jó meccset ezen a tornán, ez pedig megvalósulni látszik. A horvátok elleni mérkőzés jobb volt, nem azért, mert nyertünk, hanem mert magasabb színvonalú vízilabdát láttunk, mint az olaszok ellen. Várom a szerbek elleni találkozót, újabb jó erőpróba vár ránk.

További szombati eredmények
Elődöntő.
Montenegró–Olaszország 14–10, Görögország–Spanyolország 12–11
Az 5–8. helyért. Szerbia–Franciaország 10–6
A vasárnapi program. Döntő. Montenegró–Görögország, 20. A 3. helyért. Olaszország–Spanyolország, 18.15. Az 5. helyért. MAGYARORSZÁG–Szerbia, 16.30. A 7. helyért. Horvátország–Franciaország, 14.45

MEGLEPETÉSEK NAPJA
Érdemes szót ejteni a többi szombati mérkőzésről is, kezdve rögtön a szerbek és a franciák összecsapásával az 5–8. helyért. Ha csak az eredményt nézzük, nem látunk semmi különöset, hiszen 10–6-ra nyertek a szerbek, csakhogy az olimpiai címvédő délszlávok két és fél negyeden át futottak az eredmény után, és csupán a harmadik szakasz végén vezettek először. Aztán persze a szerbek behúzták a meccset, de ezúttal sem voltak meggyőzőek.
Az első elődöntőben viszont már nemcsak a játékot, hanem az eredményt tekintve is jött a meglepetés, a montenegróiak ugyanis valósággal beledöngölték a medence aljába az olaszokat. Lehet, hogy a mieink fárasztották ki ennyire a taljánokat, de akkor is döbbenetes volt látni, hogy a harmadik negyedben 12–6 áll az eredményjelzőn. A montenegróiak majdnem elfogytak a végére, de annak ellenére is nyertek 14–10-re, hogy már csak egy bevethető mezőnyjátékosuk maradt a kispadon.
Ezek után már szinte természetesnek tűnt, hogy a görögök késhegyig menő csatában, hat másodperccel a végső dudaszó előtt lőtt góllal 12–11-re legyőzték a világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes spanyolokat. A győztes csapat legeredményesebb játékosa az FTC-Telekom légiósa, Janisz Fundulisz volt három góllal.
Ezzel a montenegróiak és a görögök biztosan ott lesznek a világliga júniusi nyolcas döntőjében, a harmadik kiadó európai helyért az olaszok és a spanyolok csapnak össze vasárnap.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik