Férfi vízi: ötméteresekkel a Szolnok nyerte a „magyar szupermeccset”

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2017.11.04. 19:44
null
A Szolnok nagy küzdelemre kényszerült az FTC ellen (Fotó: Tumbász Hédi)
A Szolnok története során először nyerte el a férfi vízilabda európai Szuperkupát: a BL-győztes az FTC-PQS Waterpolo ellen 6–6-os rendes játékidő után ötméteresekkel diadalmaskodott.

 

„Vajon triplázik-e Kovács István?” – tehettük fel a kérdést a férfiak európai Szuperkupa-csatája előtt. Az elmúlt másfél évtizedben kétszer ért fel a csúcsra magyar együttes a hányatott sorsú versengésben (előfordult, hogy néhány évig meg sem rendezték a két európai sorozat győztesének mérkőzését): 1994-ben az UTE-val, 2004-ben pedig a Honvéddal sikerült ez a most a szolnokiak szakmai igazgatójaként dolgozó szakembernek. Vagy a Ferencváros nyer ismét, mint 1978-ban és 1980-ban?

NAGY VOLT A HARC

Nagy Viktor, a Szolnoki Dózsa kapusa:
„Kedvelem a volt csapattársaimat, így biztosan nem fogom emlékeztetni őket arra, hogy mi történt a meccsen. Az elején bejöttek a lövések, jól játszottunk. Örülök a győzelemnek, örülök, hogy ilyen jó mérkőzést tudtunk vívni. Mindkét csapat nagyot harcolt, egyaránt beletette a munkát, a közönség brusztos meccset látott, azt hiszem, senki sem panaszkodhat.”

Vogel Soma, az FTC-PQS kapusa:
„Elég nehézkesen indult, ami talán annak is tudható be, hogy az idén ez volt az első igazán nehéz mérkőzésünk, ráadásul az elején két lövés is bepattant a hátamról. Később úgy éreztem, meg tudjuk fordítani a csatát, ám Nagy Viktor nagyszerűen védett. Így alakult, de lehet építkezni ebből a meccsből.”

A legfontosabb kérdés mégis az volt, a BL-győztes Szolnok vagy az Eurokupa-első FTC idényben eddig elvégzett munkája csúcsosodik ki egy szezon eleji trófeában. Így aztán a történeti áttekintés helyett érdemesebb volt a medencére figyelni, s nem kizárólag a meccs előtt tartott szinkronúszó-bemutató miatt: Európa hivatalosan is legjobb csapatai szálltak vízbe a Komjádiban.

Miközben az UVSE-s lányok még a vereséget (Gangl Edina ráadásként a búfelejtő csokit) emésztgetve vonultak az alagsori öltözőbe a Kirisi ellen elveszített mérkőzést követően, a Szolnok és az FTC játékosai annál felspannoltabban érkeztek a medencéhez.

Zalánki Gergő és Aaron Younger találatával 2­­­–0-ra, majd Sztefan Mitrovics és Bátori Bence gólváltása után 3–1-re vezetett a Szolnok, s nem sok jót ígért a Ferencvárosnak, hogy a BL-győztes kapuját őrző Nagy Viktor több jó védésnek köszönhetően olyan „nagyviktorosan" bepörgette magát, teljesen átszellemült arccal dirigálta a magyar bajnok védelmét. A Szolnoknak viszont az sejtetett rosszat, hogy a májusban még a csapattal Bajnokok Ligáját nyerő Varga Dénes és Vámos Márton már az FTC-t erősíti: a két klasszis egy-egy góljával alakult 3–3-ra az állás. Mezei Tamás és Varga Dénes gólváltása után, Nagy egyik remek védését követően Younger úgy spriccelt előre, mintha úszó tempózott volna pólósok ellen, s góljának köszönhetően 5–4-es szolnoki előnnyel jött el a félidei pihenő.

A szurkolók – köztük az FTC-ultrák – teremtette fantasztikus hangulatban küzdött tovább a két gigász – a csatának illusztris nézői is akadtak, a teljesség igénye nélkül említjük meg, hogy a lelátón Gyárfás Tamás mellett nézte a mérkőzést Szabó Tünde sportállamtitkár. Miközben a publikum jól szórakozott, a vízben öldöklő harc zajlott, a harmadik negyedben nem is esett gól. Az óriási tétet jól tükrözték az edzői reklamálások, Cseh Sándort sárga lappal is figyelmeztették a negyedik negyedben, de a kártyánál jobban zavarhatta, hogy Varga Dénes bevágta az ötméterest, majd Prlainovics gólja után Varga Dénes passzából Mitrovics egyenlített pöckölve.

A csatához méltó lezárást az ötöspárbaj hozta el: A szolnokiak közül mindenki (Alekszics, Prlainovics, Younger és Zalánki) belőtte, míg a másik oldalon ugyan Jansik Szilárd és Mitrovics értékesítette az kísérletét, Varga Dénes és Madaras Norbert (két volt szolnoki) kihagyta, így a BL-győztesé lett a kupa.

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPAI SZUPERKUPA
SZOLNOKI DÓZSA–FTC-PQS 6–6 (3–1, 2–3, 0–0, 1–2 – ötméteresekkel 10–8)
Komjádi-uszoda, 1500
néző. V: Sztavridisz (görög), Alexandrescu (román)
SZOLNOK: NAGY V. – Bátori 1, Prlainovics 1, Mezei 1, Jansik D., Gocics, Zalánki 1. Csere: YOUNGER 2, Alekszics, Kis, Milos Csuk, Hangay. Edző: Cseh Sándor
FTC:
Vogel S. – MITROVICS 2, VARGA DÉNES 3, Varga Dániel, Szirányi, Vámos 1, Madaras. Csere: Német T., Jansik Sz., Jaksics, Sedlmayer, Nikics. Edző: Varga Zsolt
Gól – emberelőnyből:
12/1, ill. 12/2
Kipontozódott:
Gocics (28.), Varga Dániel (31.)
MESTERMÉRLEG

Cseh Sándor:
– Két nagyon jó csapat mérkőzött meg, iszonyatosan egymásnak akartak esni a felek, de ezzel a sikerrel sikerült feltenni az i-re a pontot. Mármint a pont inkább a Bajnokok Ligája-siker volt, viszont nagyon komoly ferencvárosi szurkolótábor előtt, Budapesten nyerni, ez még növelte az értékét.
Varga Zsolt:
– Nehéz lesz otthon, amikor lekapcsolom a lámpát, mert vissza fog jönni a meccs, mit kellett volna másként csinálni. Kimaxoltuk az elmúlt két hónapot, jó érzés, hogy ennyire partnerei tudtunk lenni a Szolnoknak. Ez egy történet első fejezete, most ők hódították el a kupát, de megyünk előre, a kitűzött célok irányába.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik