Férfi vízi ob I: Varga Dénes nagy meccse, az FTC legyőzte az OSC-t

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.01.17. 20:24
null
(Fotó: Török Attila)
A férfi vízilabda ob I rangadóján az FTC 9–8-ra legyőzte az OSC-t.

 

Öt héttel ezelőtt a Magyar Kupa döntőjében 16–15-re győzött az FTC-Telekom a Genesys OSC Újbuda ellen. Kedd este a bajnokságban találkoztak a felek, ám az előzmények nem feltétlenül utaltak arra, hogy hasonlóan gólgazdag meccset láthatunk, mivel a csapatok legutóbbi hetei inkább hasonlítottak a Kórház a város szélén című csehszlovák tévésorozatra, mint a megszokott hétköznapokra, na meg az akkori góltermést mindkét edző sokallta – teljes joggal.

Ahogy várható volt, mindkét csapat gondosan megszervezte a védekezését, négy és fél percig fel-le úsztak a csapatok különösebb eredmény nélkül. A gólcsendet végül a betegség után visszatérő Jansik Szilárd törte meg, legalábbis a ferencvárosit, mert az első OSC-gólra további két percet kellett várni, Manhercz Krisztián egyenlített emberelőnyből. Aztán 15 másodperc alatt annyi minden történt, mint előtte hét percig: Vadovics Viktorról Vigvári Vince maradt le, hogy aztán a másik kapunál javítsa a hibáját.

A második negyed első perceiben aztán az addig viszonylag csendes Varga Dénes lépett elő főszereplővé. Előbb hátulról lőtt irgalmatlanul nagy gólt a rá jellemző ütemtelen mozdulattal, majd a kapásszélről vágott be egy emberelőnyös helyzetet. Először vezetett két góllal a Ferencváros, amelynek még szigorúbb lett a védekezése, így az OSC csak a szakasz hatodik percében talált be először. A végén Tóth Márton hiába lőtt a kapuba, támadóhibát ítéltek ellene, így a nagyszünetben 4–3-ra vezetett a Ferencváros. Csak összehasonlításképp: a kupadöntőben ilyenkor 8–7 volt az állás…

Aztán a térfélcsere után már összejött az egyenlítés, Manhercz Krisztián lőtt nagyjából ugyanonnan és ugyanúgy, mint korábban Varga Dénes. Ettől meg az utóbbi kapott ihletet, és máris visszavette a vezetést az FTC. Továbbra is mindkét csapat hatalmas erőket mozgósított védekezésben, a zöld-fehérek emberhátrányban is pattogtak a saját kapujuk előtt, így az OSC nem tudott egyenlíteni. A kivédekezett hátránynak meglett a jutalma, Varga Dénes újabb csodagólt lőtt, így ismét visszaállt a kétgólos különbség. A negyed végére felpörögtek az események, gyors gólváltás után Molnár Erik kipontozódott, Szakonyi ötméterest védett, Manhercz viszont csak visszahozta egy gólra az OSC-t, amely kivédekezett emberhátránnyal zárta a harmadik szakaszt.

A negyediket viszont nem tudta ugyanúgy kezdeni, majd a vendégcsapat is megkapta a maga fórját. Szakonyi ugyan védett, de ami nem ment előnyből, az ment akcióból, Vigvári Vince szépített. A nagy birkózásban aztán elfogyott a szufla, és nem maradt erő a befejezésekre. Varga Dániel unta meg a három perce tartó küszködést, és időt kért – a befejezés azonban ezúttal is hibádzott. Erre Varga Zsolt is időt kért, jelentős különbség, hogy emberelőnyben tehette ezt. A Fradi gólt is lőtt, csak éppen addigra már megszólalt a duda, mert letelt a támadóidő… A túloldalon Salamon érvényes gólt lőtt, 1:14-gyel a vége előtt újra egyenlített az OSC.

Volt azonban a meccsben még egy fordulat, a hatalmasat játszó Varga Dénes fórból belőtte a zöld-fehérek győztes gólját. Az FTC most is egy góllal nyert, mint a kupadöntőben, de az OSC továbbra is elképesztően közel van a nagy riválisához – amely már egyedüli csapatként veretlen az élvonalban.

VÍZILABDA
FÉRFI OB I, ALAPSZAKASZ
9. FORDULÓ
FTC-TELEKOM–GENESYS OSC ÚJBUDA 9–8 (2–2, 2–1, 3–3, 2–2)
Komjádi uszoda, 1200 néző. V: Petik, Kun Gy.
FTC: SZAKONYI – Nagy Ádám, Argiropulosz, VARGA DÉNES 5, Ubovics, VADOVICS V. 1, MERKULOV 2. Csere: Jansik Sz. 1, Molnár E., Fekete G., Német T., Pohl, Zeman. Edző: Varga Zsolt
OSC:
Lévai – VIGVÁRI VINCE 2, Angyal, MANHERCZ K. 3, Aranyi M., Burián 1, Várnai. Csere: SALAMON F. 2, Tóth M., Csacsovszky E., Dala D., Bundschuh, Egressy M. Edző: Varga Dániel
Gól – emberelőnyből: 10/5, ill. 11/5
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/0
Kipontozódott: Molnár E. (23. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt:
– Három negyeden át jól működött a védekezésünk, ám az utolsó negyedben kaptunk olyan gólokat, amelyek a hajrára nyílttá tették a mérkőzést. A kupadöntőből tanulva ezúttal mindkét csapat statikusabban játszott, hátul szervezettek voltunk, s bár a lövések hatékonyságán és a sebességen még kell dolgoznunk, összességében elégedett lehetek a látottakkal.
Varga Dániel: – Ott lihegünk a Ferencváros nyakán, és remélem, lassan már nemcsak jó meccset játszunk vele, hanem le is győzzük. Büszke vagyok a srácokra, mert kihozták, ami bennük van, a hibák ellenére bőven láttam jó megoldásokat is. Ebben az időszakban nem várhatom, hogy csúcsformában játsszunk, de végig koncentráltak voltunk, nagyon akartuk a sikert.

VÉLEMÉNYEK
Molnár Erik, az FTC bekkje: – Nehéz szakaszában vagyunk az idénynek, nagy menetelés vár ránk, és fontos, hogy győzelemmel kezdtük ezt a sűrű időszakot. Erős ellenfelet győztünk le, végig koncentráltan, jól játszottunk. Remélem, hogy a lendületünk még néhány hétig kitart, mert fontos mérkőzések előtt állunk.
Angyal Dániel, az OSC bekkje: – Közel vagyunk a Fradihoz, de egyelőre sajnos nem elég közel... Voltak hibáink, de összességében jó meccset játszottunk, nem sok hiányzott a bravúrhoz. Igyekszünk lőtávolon belül maradni, dolgozunk tovább, és bízom benne, hogy legközelebb már mellénk áll a szerencse a végjátékban.

AZ ÁLLÁS
1. FTC Telekom 9 9 131–63 +68 27
2. Szolnoki Dózsa 8 7 1 98–60 +38 22
3. Genesys OSC Újbuda 8 7 1 129–66 +63 21
4. A-HID VasasPlaket 8 7 1 115–63 +52 21
5. Budapesti Honvéd SE 7 5 2 77–58 +19 15
6. Tigra-Zf-Eger 8 4 1 3 86–83 +3 13
7. Szegedi VE 8 2 2 4 72–93 –21 8
8. BVSC-Zugló 7 2 1 4 72–81 –9 7
9. PVSK-Mecsek Füszért 8 2 1 5 66–95 –29 7
10. PannErgy-Miskolc 8 2 1 5 65–97 –32 7
11. Kaposvári VK 8 1 3 4 73–103 –30 6
12. Metalcom Szentes 8 1 7 73–109 –36 3
13. KSI 7 1 6 57–98 –41 1
14. UVSE 8 1 7 62–107 –45 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik