Férfi vízi ob I: Régóta vágytunk egy ilyen diadalra – Lőrincz

Vágólapra másolva!
2023.01.24. 10:05
null
Lőrincz Bálint lábközépcsonttörése után végre megérkezett a bajnokságba, az egriek csapatkapitánya három gólt lőtt az OSC-nek (Fotó: egrivizilabda.hu/Lénárt Márton)
A férfi vízilabda ob I előző fordulójának legnagyobb meglepetését az Eger szolgáltatta, amely idegenben múlta felül az OSC-t. A győztes gólt a hevesiek rutinos csapatkapitánya, Lőrincz Bálint szerezte, aki sérülése után gyorsan jó formába lendült, és úgy örült a szombati sikernek, minta 2015-ös kupagyőzelemnek.

Sokan felkapták a fejüket, amikor szombat este a Tigra-ZF-Eger 10–9-es győzelmet aratott a Bajnokok Ligájában szereplő Genesys OSC Újbuda otthonában, ám a hevesiek formája alapján bizony benne volt a levegőben a bravúr. Az egri utánpótlás-nevelés atyja, Tóth Kálmán tavaly nyáron vette át a felnőttcsapat irányítását, és rögtön a Szolnok elleni döntetlennel mutatkozott be a kispadon, december óta pedig egymás után verte meg a középmezőnyhöz tartozó riválisokat az Eger, amely a Miskolcot nyolc, a Kaposvárt négy góllal múlta felül.

A Nyéki uszodában végül „csak” eggyel győzött, pedig lendületes, jó ritmusú támadójátékának és Grieszbacher Márk védéseinek köszönhetően a harmadik negyed elején már hárommal is vezetett. Az OSC az utolsó szakaszban utolérte a hevesieket, de másfél perccel a vége előtt a rutinos Lőrincz Bálint harmadszor is megvillant, és kettős emberelőnyből megszerezte az Eger győztes gólját.

„Hatalmas bravúrnak tartom, hogy saját közönsége előtt győztük le az OSC-t, régóta vágytunk egy ilyen diadalra – mondta lapunknak Lőrincz Bálint, az egriek csapatkapitánya. – Mindkét oldalon hiányoztak meghatározó játékosok, az újbudaiaknál Manhercz Krisztián és Hárai Balázs, nálunk Kovács Gábor és Rádli Rajmund nem játszott, ám akik a vízben voltak, keményen megdolgoztak a sikerért. A mérkőzés után eszembe jutott a kétezertizenötös kupadöntő, amelyet büntetőkkel nyertünk meg a Szolnok ellen, akkor éreztem legutóbb hasonlót, mint szombat este. Mindkét találkozóra igaz, hogy nem mi voltunk az esélyesek, de nagy szívvel küzdöttünk, és a kapustól az átlövőkön át a centerekig mindenki hozzátette a magáét. Csapatkapitányként igyekszem a hozzáállásommal példát mutatni a társaimnak, és jót tett a lelkemnek, hogy ezúttal a góljaimmal is tudtam segíteni, végre én is megérkeztem a bajnokságba.”

Lőrincz Bálint nehéz időszakon van túl, mert lábközépcsonttörése miatt az idény elején nem tudta a vízben segíteni csapatát, fizikailag és mentálisan is a határait feszegette, de beleállt a munkába, és hamar jó formába lendült. Apropó, munka: elcsépelt közhely, hogy a sikerekért keményen meg kell dolgozni, de Egerben valóban az alázatos, fokozatos építkezésben hisznek, a szakmai stáb a szürke hétköznapokon emberpróbáló kihívások elé állítja a játékosokat.

„Nem emlékszem, hogy valaha dolgoztam volna annyit, mint az elmúlt hónapokban Tóth Kálmán irányításával – árulta el a 28 éves átlövő. – Néha nehezen éljük túl az edzéseket, mert nagyon kemények, naponta másfél órát töltünk a konditeremben és négyet a vízben, reggel hétkor indulunk el otthonról és este fél tizenegy körül érünk haza a családhoz. Sok áldozatot követel ez az életmód, de az OSC elleni győzelem is igazolta, hogy megtérül a befektetett energia. Minden ellenfélre külön elemzésekkel készülünk, alapos munkát végez a szakmai stáb, és mi, játékosok is egy célért harcolunk, egymásból merítünk erőt. Ezen a szinten már minden csapat sokat edz, ezért elsősorban azzal tudunk az ellenfelek fölé nőni, hogy szoros egységet alkotunk, és a fiatalok is egyre inkább hisznek magunkban, bátran elvállalják a lövőhelyzeteket. A csapat rangidősével, Kovács Gáborral az edzéseken sokat biztatjuk a srácokat, és ha netán hibáznak, kisegítjük őket. Egy-egy győzelem után gyakran kiemelnek néhány kulcsjátékost a csapatból, de a pályafutásom során sokszor voltam zongoracipelő, így pontosan tudom, hogy azok is kiveszik a részüket a sikerből, akiknek kevésbé szembetűnő a játékuk.”

A férfi vízilabda ob I legutóbbi kiírását a csalódást keltő tizedik helyen zárta a Tigra-ZF-Eger, így a vezetőség óvatosan fogalmazta meg a célokat, és a legjobb nyolc közé kerülést tűzte ki a csapat elé. Ehhez képest tíz forduló után ötödik a hevesi alakulat, amely szombaton az UVSE otthonában sorozatban hatodik győzelmére készül.

„Csapatunk bármelyik együttest képes legyőzni a bajnokságban, ugyanakkor bármelyiktől ki is tud kapni, ezért nagyon kell koncentrálnunk a Komjádiban  –  hangsúlyozta Lőrincz Bálint. – Bízom benne, hogy az elmúlt néhány mérkőzésre tudunk építeni a folytatásban, mert egészséges önbizalom nélkül nem lehetünk sikeresek. Mindegy, hogy a címvédő vagy a sereghajtó az ellenfél, minden mérkőzésen a győzelem a cél, de ha egy vereség után úgy érzem, hogy mindent kiadtam magamból, ritkán vagyok csalódott. A legfontosabb, hogy továbbra is alázatosan dolgozzunk, és meglátjuk, ez a végelszámolásnál mire lesz elegendő.”

GENESYS-OSC ÚJBUDA–TIGRA-ZF-EGER 9–10 (2–3, 2–3, 2–2, 3–2)
Nyéki Imre uszoda, 180 néző. V.: Ercse, Füzesi
OSC: BISZTRITSÁNYI – Burián, Csacsovszky E. 3, Bundschuh 1, Tóth M. 1, ANGYAL 2, Vígvári Vince 1. Csere: Lévai (kapus), Aranyi M., Várnai 1, Dala, Salamon F., Szűcs D., Egressy M. Edző: Varga Dániel
EGER: GRIESZBACHER – Gólya 1, Szalai G., LŐRINCZ B. 3, Murisics, BAKSA B. 2, KRIJESZTORAC 3. Csere: Biros S., Sári, Klár, Dóczi 1, Spitz. Edző: Tóth Kálmán
Gól – emberelőnyből: 11/3, ill. 7/3
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Varga Dániel:
– Elismerésem az Egernek, fantasztikusan játszott, mi pedig jóval a tudásunk alatt, de nincs időnk keseregni, tovább kell lépnünk, mert folyamatosan jönnek a fontosabbnál fontosabb meccsek. Fájó ez a vereség, de megpróbálunk építkezni belőle.
Tóth Kálmán: – Nem a győzelem az értékes, hanem az, ahogy a srácok csinálják a heteket, napokat. Az, hogy nyertünk, csak egy dolog, talán elhisszük, hogy jó úton járunk és ez sokkal fontosabb.

AZ ÁLLÁS
1. FTC Telekom 10 10 141–68 +73 30
2. Szolnoki Dózsa 10 8 1 1 118–75 +43 25
3. Genesys OSC Újbuda 10 8 2 150–83 +67 24
4. A-HID VasasPlaket 10 8 2 141–83 +58 24
5. Tigra-Zf-Eger 10 6 1 3 111–103 +8 19
6. Budapesti Honvéd SE 10 6 4 105–84 +21 18
7. BVSC-Zugló 10 5 1 4 113–108 +5 16
8. Szegedi VE 10 3 3 4 90–110 –20 12
9. PVSK-Mecsek Füszért 10 3 1 6 90–128 –38 10
10. PannErgy-Miskolc 10 2 2 6 86–122 –36 8
11. UVSE 10 2 1 7 89–128 –39 7
12. Kaposvári VK 10 1 3 6 94–134 –40 6
13. Metalcom Szentes 10 1 9 83–134 –51 3
14. KSI 10 1 9 87–138 –51 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik