Férfi vízi ob I: az FTC nyerte a döntő első mérkőzését

LAKNER GÁBOR, ROSKA EMESE BOGLÁRKALAKNER GÁBOR, ROSKA EMESE BOGLÁRKA
Vágólapra másolva!
2019.05.10. 21:28
Az FTC-Telekom 8–6-ra legyőzte hazai medencében az A-Híd OSC Újbudát a férfi vízilabda ob I döntőjének első mérkőzésén. A címvédő zöld-fehér együttes kiélezett küzdelemben, a remeklő Vámos Márton és Sedlmayer Tamás vezetésével az utolsó negyedben döntötte el a meccset.
Nagy küzdelemben a zöld-fehérek nyerték a finálé első meccsét (Fotó: Dömötör Csaba) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Nagy küzdelemben a zöld-fehérek nyerték a finálé első meccsét (Fotó: Dömötör Csaba) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

„Biztos valami meccs lesz” – pillantott át egy járókelő a Komjádi Béla utca átellenes oldaláról az uszodára, amely környékén közvetítő kocsik tömkelege és szurkolói nyüzsgés jelezte, „valami meccs” lesz.

Noha már egy órával a kezdés előtt kígyózott a sor a jegypénztárnál, némileg meglepő módon nem telt meg a Komjádi – pedig az idény minden szempontból két legerősebb csapata, a címvédő FTC-Telekom és a trónkövetelő, legutóbb 41 éve bajnok A-Híd OSC Újbuda feszült egymásnak a leginkább várt párharcban, a valódi vízilabda-csemegét ígérő fináléban.

A fináléban, amelynek első felvonásán az eltiltott csapatkapitány, Varga Dénes nélkül kellett vízbe szállnia a címvédő FTC-Telekomnak. Az olimpiai bajnok pólós éppen az OSC elleni, a középszakasz elsőségéről döntő csatában sózott oda olyat Burián Gergelynek, amiért kétmérkőzéses eltiltással sújtották. Így miközben a csapattársak és az ellenfél játékosai még az utolsó lazító-frissítő masszázsokat kapták a lelátón és melegítettek, Varga akkurátusan, kettő-négy hosszonként az órára pillantva, jelentős tempót diktálva szelte át keresztben a medencét, majd a kapu elé készítette ki a labdákat, hogy aztán lövésekkel melegítse be a kapus Gárdonyi Andrást.

Mire elkezdődött az összecsapás, Varga – az ujjsérülés miatt kimaradó Szlobodan Nikiccsel együtt – átöltözve, a lelátóról figyelte, hogy ellenoldali kollégája, Hárai Balázs az első percben bevág egy emberelőnyt.

A mozzanat pontos ízelítőt adott a találkozó képéből – az FTC egyébként remek bekkjeit sorra vágták ki a játékvezetők, mert Hárai tarthatatlannak bizonyult. A Ferencvárosban egyébként a trombózis miatt hónapokat kihagyó, az Eger elleni elődöntőben visszatérő Mezei Tamás kezdett a darálóban, s az egész összecsapáson hősiesen szállította a kiállításokat.

Kállay éppen fórból még az első negyedben egyenlített, majd a második nyolc perc elején Aaron Younger küzdötte át magát az OSC-játékosok jelentette elemeken, hogy aztán a Vargát csapatkapitányként helyettesítő Vámos Márton is villanjon.

A válogatott balkezes gólörömében visszaköszönt az önmagához mérten gyengébb idénybeli teljesítmény miatti frusztráció, ám az elmúlt hónapokban olykor kissé küszködő Vámost feledtette a péntek esti „verzió”, hiszen nem sokkal később ismét betalált akcióból.

NEM DŐLT EL SEMMI

Gór-Nagy Miklós, az FTC bekkje:
„Az döntött a javunkra, hogy egy percre sem zökkentünk ki a sajáték játékunkból, határozottan és magabiztosan haladtunk a győzelem felé. Eleve eggyel kevesebben voltunk, a végére sokan ki is pontozódtak, mégis mindenki tudta a helyét. Büszke vagyok a csapatra.”

Erdélyi Balázs, az OSC átlövője:
„Kemény, harcos meccs volt, amilyenre számítottunk. Játékban nem volt nagy különbség a csapatok között, de a Fradi több gólt lőtt, így megérdemelten nyert. Nem dőlt még el semmi, ugyan egy nullra vezet a Ferencváros, de még van lehetőségünk javítani.”

A másik oldalon Erdélyi Balázs egyenlíthetett volna büntetőkből, de az elsőnél vélhetően bemozdult, így a második – amelynek előzményénél a többség csak találgatott, pontosan mi is történt... – csupán a szépítést jelentette, akárcsak Szava Randjelovics találata.

A harmadik negyedtől az ellenfélen kívül a kiállításokkal is küzdöttek a csapatok. Pohl Zoltántól már a felvonás derekán elköszöntünk kipontozódás miatt, az utolsó negyedre pedig úgy fordultak a felek, hogy összesen éppen annyi személyi hibát fújtak a bírók, ahány percet lejátszottak – huszonnégyet.

No meg egy elképesztő Vámos-bombával: a klasszis kicsivel a harmadik negyed vége előtt még javában centerezett (!), majd még a szünet előtt nagyjából kilenc méterről vágott be gatyáig kiemelkedve egy már veszni látszó támadást lezáró szabaddobást.

Az OSC tíz percig nem talált be, így Kovács Gergő utolsó másodpercekben szerzett gólja csak sovány vigasz volt az újbudai szurkolómagnak, hiszen addigra a Szédült becenévre hallgató Sedlmayer Tamás kétszer is megvillant.

„Az a kérdés, át tudja-e a lépni az árnyékát az OSC” – jegyezte meg még a kezdés előtt állandó szakértőnk, Szabó Zoltán. Nem tudta, hiszen a végére kipontozódás miatt négy játékosát is elveszítő FTC a legjobb pillanatban, az utolsó negyedben tudott robbantani, így előnybe került az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcban.

A bronzéremért vívott párharc első mérkőzésén a Szolnok három kiegyenlített negyed után bedarálta az Egert, így már csak egyetlen győzelem választja el a Bajnokok Ligája-indulást érő harmadik helytől.

FÉRFI VÍZILABDA OB I
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
FTC-TELEKOM–A-HÍD OSC ÚJBUDA
8–6 (1–1, 3–2, 2–2, 2–1)
Komjádi uszoda, 1200
néző. V: Tóth I., Füzesi
FTC: VOGEL SOMA – Sz. Mitrovics, Younger 1, Jaksics 1, MEZEI, VÁMOS 3, Jansik Sz. Csere: SEDLMAYER 2, Pohl, Kállay 1, Német T., Gór-Nagy. Edző: Varga Zsolt
OSC: B. MITROVICS – Manhercz K., Salamon F., Bundschuh, HÁRAI 1, Randjelovics 1, Drasko Brguljan. Csere: Ubovics, Kovács Gergő 1, Seman, Erdélyi 2, Burián 1, Tóth M. Edző: Vad Lajos
Gól – emberelőnyből: 8/2, ill. 13/5
Gól – kettős emberelőnyből: 2/2, ill. –
Gól – ötméteresből: –, ill. 2/1
Kipontozódott: Pohl (20. p.), Jaksics (29. p.), Gór-Nagy (30. p.), Jansik Sz. (32. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 az FTC javára
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt: – Óriási csapatmunka eredménye ez a győzelem. Elsősorban a védekezésünk volt nagyon stabil, sok emberhátrányt védekeztünk ki, akcióból is kevés gólt kaptunk, ebben látom a siker kulcsát.
Vad Lajos: – Nem úgy sikerült az első mérkőzés, ahogyan gondoltuk, de méltó ellenfelei voltunk a bajnoki címvédőnek. Nem dőlt még el semmi, az a feladatunk, hogy még többet dolgozzunk a következő találkozóig.

A 3. HELYÉRT, 1. MÉRKŐZÉS
SZOLNOKI DÓZSA– ZF-EGER 10–7 (3–3, 1–1, 2–2, 4–1)
Szolnok, 500
néző. V: Homonnai, Várkonyi
SZOLNOK: NAGY V. – Bátori 2, PRLAINOVICS 2, M. Alekszics 2, LAZICS 1, V. Rasovics, Jansik D. 1. Csere: Angyal 1, Szatmári, Szeghalmi, KIS G. 1, Teleki. Edző: Zsivko Gocics
EGER: Valics – Sz. Rasovics, VLAHOPULOSZ 4, Hosnyánszky, Sánta 1, Sántavy, Gyárfás. Csere: Murisics 2, Lukács D., Avramovics, Decker Á., Tóth Bendegúz, Biros B. Edző: Dabrowski Norbert
Gól – emberelőnyből: 12/4, ill. 14/2
Gól – kettős emberelőnyből: 1/1, ill. –
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: Angyal (27. p.), Gyárfás (29. p.), Lukács D. (30. p.), Teleki (30. p.), Sántavy (32. p.)
Az egyik fél második győzelemig tartó párharc állása: 1–0 a Szolnok javára.
MESTERMÉRLEG
Zsivko Gocics:
– Mindkét csapat jó vízilabdát mutatott be a bronzcsatában, mi egy kicsivel jobbak voltunk, ennek köszönhetjük a győzelmünket.
Dabrowski Norbert: – Mindent megtettünk, olykor jól is játszottunk, de ezen a mérkőzésen a Szolnok képviselte a prémiumkategóriát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik