Férfi vízi ob I: a Szolnok megnyerte a bajnokságot

Vágólapra másolva!
2021.05.22. 17:43
A Szolnok 14–13-ra győzött az OSC vendégeként a férfi vízilabda ob I döntőjének szombaton megrendezett második mérkőzésén, ezzel elhódította a bajnoki címet.
A szolnoki bajnokcsapat (Fotó: Balogh László)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
A szolnoki bajnokcsapat (Fotó: Balogh László) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Zsivko Gocics ebben az idényben annyiszor járta meg a Nyéki uszoda medencéjét, mint amikor még aktív játékosként riogatta az ellenfeleket. A Szolnok edzőjének egészen biztosan kedves lesz az OSC uszodája, hiszen az Eurokupa után a bajnoki címet is itt nyerte meg a csapatával, így kétszer is csuromvizesen ünnepelhetett.

A BAJNOK SZOLNOK KERETE
Angyal Dániel, Bányai Márk, Radomir Drasovics, Dőry Farkas, Fehér Patrik, Filip Filipovics, Hörömpő Botond, Jansik Dávid, Juhász Bálint, Koltay Dávid, Konarik Ákos, Kovács Gergő, Kovács Milán, Melkuhn Brúnó, Nagy Ádám, Nagy Viktor, Pál-Szabó Norbert, Dusko Pijetlovics, Schmölcz Norman, Simon Donát, Szeghalmi Zsombor, Teleki András
Edző: Zsivko Gocics

Nem volt olyan egyértelmű, hogy a Dózsa már a második mérkőzésen lezárja az egyik fél második győzelméig tartó párharcot, az OSC ugyanis szívét-lelkét beleadta az összecsapásba, és mindent megtett azért, hogy kiharcolja a mindent eldöntő, harmadik mérkőzést.

Az első negyedben a csapatok nem óvatoskodtak, mindenki ment, mint az őrült, és a filmbéli cowboyokhoz hasonlóan nem töltöttek, csak lőttek. Az első negyedben tíz gólt láthattunk, egyenlő eloszlásban, és bár szokás szerint most is volt egy olyan találat, amelynél a labda éppen hogy átszédült a vonalon, a többségük remekbe szabott gól volt. Filip Filipovics csavart ejtése vagy Erdélyi Balázs betörése méltó volt a döntőhöz.

A második szakaszban az OSC rántotta össze a védekezését, támadásban pedig előbb Manhercz Krisztián, majd Hárai Balázs járt túl az egyébként jól védő Nagy Viktor eszén. Ez nem kifejezetten tetszett Gocicsnak, a szolnokiak edzője kétgólos hátrányban időt is kért. „Nincs gond, csak nem védekeztek” – közölte játékosaival, a helyzethez képest viszonylagos nyugalommal. Szerdán mindenesetre ennél sokkal jobban üvöltött az övéivel, pedig akkor éppen ők vezettek kettővel...

Ehhez képest megint Manhercz lőtt gólt, 8–5-nél pedig a négygólos vezetésért is támadott Varga Dániel együttese. Ezzel a lehetőséggel nem tudtak élni az újbudaiak, és ez már akkor is kulcsjelenetnek tűnt, amikor még fogalmunk sem volt a folytatásról. A kihagyott helyzet közvetlen következménye mindenesetre az ismét nagyot játszó Angyal Dániel szépítő találata lett, így 8–6-os hazai vezetésnél érte a csapatokat a térfélcsere.

„FELFOGHATATLAN, AMIT ÉRZEK”
MANHERCZ Krisztián, az OSC szélsője: – Örülök, hogy a csapat mindent kiadott magából, annak ellenére is, hogy nagyon megterhelő négy héten vagyunk túl. Nyilván van bennünk hiányérzet a szoros vereség után, de összességében megérdemelten nyert a Szolnok. Fiatal csapatunk van, sokaknak ez volt az első döntője volt, sokaknak ez volt az első döntője úgy, hogy vezérszerepet bíztak rá, úgyhogy mindenképpen épülünk ennek a párharcnak köszönhetően is.
TELEKI András, a Szolnok centere: – Felfoghatatlan, amit érzek, hiszen az első Eurokupa-győzelmem után már magyar bajnoknak is mondhatom magam. Ugyan sokat hibáztunk a mérkőzés elején, végig küzdöttünk egymásért, és ennek meg is lett az eredménye. Ebben az idényben volt a legjobb a keretünk, és ezt meg is mutattuk.

Az OSC két kapufával indított, és ez volt az első jele annak, hogy az elődöntőben kettővel több meccset játszó újbudai együttes kezd fáradni. Aztán a bekkek villantak mindkét oldalon, a vendégektől Jansik Dávid, a hazaiaktól Várnai Kristóf lőtt bravúrgólt – az OSC sérült játékosa, Csacsovszky Erik az egészséges karját magasba emelve őrjöngött az utóbbi találatot követően.

Ekkor Filip Filipovics megunta a kihagyott támadásokat, és azt, hogy hiába ad forintos labdákat, csapattársai nem tudnak mit kezdeni vele. A szolnokiak világklasszis balkezese két bombagólt lőtt, a vendégek 9–9-nél utolérték az OSC-t.

Mi több, az utolsó negyedre egygólos vezetéssel fordult a Dózsa. Az újbudaiak az utolsó erőtartalékaikat mozgósították, és folyamatosan tapadtak ellenfelükre, de a sorminta az volt, hogy vezetett a Szolnok, majd egyenlített az OSC. Így érkeztünk el az utolsó percig, amikor is a hazai kapufa a vendégekkel volt.

Kétszer is.

Angyal – ki más? – lövése a kapufáról Lévai Márton fejére, onnan pedig a kapuba pattant, míg a túloldalon az elképesztően jól játszó Salamon Ferenc lövése kifelé jött ugyanonnan. A Szolnok 14–13-ra nyert, és 2–0-s összesítéssel megnyerte a bajnoki címet, négy év után újra. Az OSC az Eurokupa fináléja után ismét hajszállal maradt alul a Dózsával szemben, de ez a két ezüstérem egy nagyon szép történet kezdete Újbudán.

A szolnokiak a mérkőzés előtt (Fotó: Balogh László)
A szolnokiak a mérkőzés előtt (Fotó: Balogh László)

 

FÉRFI VÍZILABDA OB I
DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
OSC ÚJBUDA–SZOLNOKI DÓZSA 13–14 (5–5, 3–1, 2–5, 3–3)
Nyéki uszoda,
zárt kapuk mögött. V: Kun Gy., Csanádi Zs.
OSC: Lévai – Várnai 1, SALAMON F. 3, Erdélyi 2, HÁRAI 3, MANHERCZ K. 3, Burián 1. Csere: Tóth M., Bundschuh, Sziládi, Dala D., Almási. Edző: Varga Dániel
SZOLNOK: Nagy V. – Jansik D. 1, Konarik 1, Kovács Gergő 1, ANGYAL 3, F. FILIPOVICS 3, Nagy Ádám 2. Csere: D. Pijetlovics, DRASOVICS 2, Szeghalmi, Schmölcz 1, Teleki, Dőry. Edző: Zsivko Gocics
Gól – emberelőnyből: 11/5, ill. 13/6
Gól – kettős emberelőnyből: 1/1, ill. –
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: Bundschuh (28. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Dániel:
– A Szolnok a bajnok, de úgy érzem, hogy a legjobb csapatom nekem van. Amennyi nehézséggel, sérüléssel és betegséggel megküzdöttek a játékosaim, az túl van a hősiességen. Nagyon sok utolsó negyedes feltámadásunk volt korábban, ma végül ezüstérmet nyertünk, de ahogyan a fiúk reagáltak az elmúlt időszak minden megpróbáltatására a medencében és azon kívül is, megmutatja, hogy győztes mentalitásúak, és ennek beérik még a gyümölcse.
Zsivko Gocics: – Nagyon büszke vagyok a csapatomra, hiszen bajnokok lettünk, ami a játékosok elképesztő munkájának köszönhető. Mondhatják rám, hogy jó edző vagyok, de ilyen társasággal a hátam mögött lehet, hogy túlzásnak érezném ezt. Az OSC is megérdemelten nyert volna, de a sportban a szerencsére is szükség van, amiből nekünk még az utolsó másodpercekben is kijutott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik