Férfi vízi MK: sorozatban ötödször a Ferencvárosé a trófea

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2022.12.10. 20:40
A záró negyed előtt még kétgólos hátrányban volt a Genesys OSC Újbuda ellen, végül hatalmas csatában 16–15-re nyert, és megvédte címét az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata a Magyar Kupa döntőjében.
Az FTC legyőzte az OSC-t a döntőben (Fotó: Török Attila) 
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Az FTC legyőzte az OSC-t a döntőben (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

VÍZILABDA
FÉRFI MAGYAR KUPA, NÉGYES DÖNTŐ
DÖNTŐ
FTC-TELEKOM–GENESYS OSC ÚJBUDA 16–15
(3–3, 5–4, 2–5, 6–3)
Komjádi uszoda, 2000 néző. V: Kovács Cs. T., Csanádi
FTC: Szakonyi – Vigvári Vendel 1, ARGIROPULOSZ 6, VARGA DÉNES 2, Molnár E., Jansik Sz., Pohl. Csere: VOGEL SOMA (kapus), MERKULOV 2, Német T., DAMONTE 3, Nagy Ádám 1, Fekete G. 1. Edző: Varga Zsolt
OSC: Lévai – MANHERCZ K. 3, ANGYAL 2, SALAMON F. 2, Aranyi 1, Burián 1, Várnai. Csere: Bundschuh, Csacsovszky E. 2, Dala D., Vigvári Vince 2, TÓTH M. 2. Edző: Varga Dániel
Gól – emberelőnyből: 18/8, ill. 16/8. Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 1/1. Kipontozódott: Várnai (26. p.), Bundschuh (29. p.), Jansik Sz. (29. p.). Kiállítva (végleg, cserével): Dala D. (23. p.), Vigvári Vendel (23. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt: – Hullámzó volt a játékunk, de hátrányban is higgadtak maradtak a játékosaim, ami miatt éreztem, hogy megnyerhetjük a döntőt. Nem címvédésként tekintek erre a sikerre, hanem úgy, hogy elhódítottunk egy trófeát, amiért rengeteget dolgoztunk.
Varga Dániel: – Hatalmas akarattal játszottunk, és nagyon közel voltunk a győzelemhez, óriási élmény volt a partról irányítani a csapatomat. Büszke vagyok a srácokra, mert mindent megtettek azért, hogy mi emelhessük magasba a kupát.

ÖSSZEFOGLALÓ

A Magyar Kupa elődöntőjében esélyesként még a kudarc elkerüléséért, a fináléban viszont már a dicsőségért küzdött az OSC Varga Dániel vezetőedző szerint. Az újbudaiak a vártnál jóval nehezebben, háromgólos hátrányból fordítva gyűrték le a Honvédot, míg a másik ágon a Ferencváros a Vasas elleni könnyed sikerrel jutott a Magyar Kupa döntőjébe, amely előtt szinte minden a sorozat legutóbbi négy kiírását megnyerő zöld-fehérek mellett szólt.

Az OSC játékosai természetesen mit sem törődtek a papírformával, már a bevonulásnál vetettek egy pillantást az emelvényre kihelyezett trófeára, és hatalmas elánnal kezdték a döntőt. Miközben a lelátón a telt házas Komjádi uszoda közönsége ragyogó hangulatot teremtett, a medencében valósággal forrt a víz, két perc alatt öt kiállítást ítéltek a játékvezetők, amelyek közül mindkét együttes kihasznált egyet. Az akciógólokra sem kellett sokat várni, Varga Dénes átlövésére Csacsovszky Erik hasonlóan látványos találattal felelt, a forgatókönyv pedig az első negyedben már nem változott – amint előnybe került az FTC, a következő támadásból máris egyenlített az OSC.

Látványos, nyílt sisakos, döntőhöz méltó mérkőzést játszottak a felek, amelyet a szurkolók bizonyára jobban élveztek, mint a szakvezetők, a korosztályos válogatottak köszöntése miatt meghosszabbított szünetben Varga Zsolt és Varga Dániel is a védekezés hiányosságait ecsetelte. A második negyed elején a ferencvárosi Vigvári Vendel góljára testvére, az OSC-t erősítő Vince tankönyvbe illő emberelőnyös figura végén válaszolt, a két fiatal ráadásul nemcsak a befejezésekből, hanem a mezőnymunkából is alaposan kivette a részét. Az FTC centereit nehezen tudták tartani az újbudaiak, a kapásoldali bejátszásokból tiszta ziccereket alakított ki Varga Zsolt együttese, amely Danyiil Merkulov révén 6–4-nél először került kétgólos előnybe. Ellépni azonban nem tudott, mert az OSC távolról többször is megtalálta a rést a ferencvárosi pajzson – a nagyszünetben 8–7-re vezetett a címvédő.

A térfélcsere után mindkét oldalon összeállt a védekezés, Burián Gergely a mérkőzésen addig elképzelhetetlen jelenséget, több mint ötperces gólcsendet tört meg. Lévai Márton bravúrjai után Angyal Dániel dudaszós góljával a vezetést is átvette az eksztázisban játszó OSC, míg a zöld-fehérek támadásban hullámvölgybe kerültek, átlövőik olykor tanácstalannak, bizonytalannak tűntek. Tóth Márton centergóljaival elléptek az újbudaiak, és az 5–2-re megnyert harmadik negyed után már 12–10-re vezettek, Varga Zsolt pedig kapust cserélt, a záró játékrészre a betegséggel bajlódó Vogel Soma váltotta Szakonyi Dánielt. A hat gólig jutó Sztilianosz Argiropulosz vezérletével gyorsan ledolgozta hátrányát a Ferencváros, öt perccel a vége előtt döntetlenre álltak a felek, vagyis kezdődhetett minden elölről.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila


A nézőtéren és a vízben egyaránt parázs hangulat uralkodott, mindkét oldalon kulcsemberek pontozódtak ki, de a mérleg nyelve nem billent el, a döntés az utolsó percre maradt. Varga Zsolt időkérése után Argiropulosz előnyhöz juttatta a címvédőt, majd Vogel védte bravúrral Manhercz Krisztián lövését. Az OSC még így is egyenlíthetett volna, de Tóth Márton próbálkozása egy másodperccel a dudaszó előtt a kapufán csattant, pillanatokkal később pedig már a teljes ferencvárosi stáb a vízben ünnepelt.

Az FTC-Telekom 16–15-re nyert, és sorozatban ötödször hódította el a Magyar Kupa győztesének járó serleget, míg az újbudaiak okkal lehetnek csalódottak a döntő után, ennél közelebb ugyanis 1974 óta nem jártak a kupagyőzelemhez.

BENU MAGYAR KUPA, FÉRFIAK, 2022
Kupagyőztes: FTC-Telekom (Sztilianosz Argiropulosz, Luca Damonte, Fekete Gergő, Haverkampf Bence, Jansik Szilárd, Lugosi Csongor, Danyiil Merkulov, Molnár Erik, Nagy Ádám, Német Toni, Pohl Zoltán, Sipos Bendegúz, Szakonyi Dániel, Nemanja Ubovics, Vadovics Viktor, Varga Bence, Varga Dénes, Varga Vince, Vigvári Vendel, Vogel Soma, Zeman Márton. Edző: Varga Zsolt), 2. Genesys OSC Újbuda, 3. A-Híd VasasPlaket és Endo Plus Service-Honvéd

Vélemények

– Látványos, közönségszórakoztató mérkőzés volt sok góllal, szép megoldásokkal. Az OSC nagyon megnehezítette a dolgunkat, végig nagy nyomás alatt játszottunk, ezért is elképesztő érzés, hogy mi emelhettük magasba a trófeát. A védekezésünk nem úgy működött, ahogy terveztük, de a legfontosabb a győzelem, karácsonykor talán az ünneplésre is jut időnk.
Sztilianosz Argiropulosz, az FTC átlövője

– Hittünk benne, hogy képesek vagyunk legyőzni a Ferencvárost, és közel is jártunk hozzá, ezért nagyon csalódottak vagyunk. Három-négy blokkunk volt az egész mérkőzésen, ami nagyon kevés, ebben a mutatóban ellenfelünk egyértelműen fölénk nőtt. Fontos mérkőzések várnak még ránk az idén, emelt fővel készülünk tovább, és a pozitívumokra építünk.
Aranyi Máté, az OSC centere

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik