Férfi vízi: magyar döntő lesz az Európa-kupában

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.04.10. 20:18
null
A fehér sapkában játszó szolnokiak fölényes sikert arattak a Crvena zvezda fölött
Magyar döntőre kerül sor a férfi vízilabda Eurokupában, miután a legjobb négy közül az OSC és a Szolnok is könnyedén, kettős győzelemmel jutott tovább.


Az idény eddigi legfontosabb mérkőzése várt az OSC-re, amely Athénban ugrott medencébe a görög Vuliagmeni ellen az Eurokupa elődöntőjének visszavágóján. A jelzőt nem mi találtuk ki, maga Varga Dániel vezetőedző nevezte így a találkozót, amelynek háromgólos előnyből vágott neki csapata.

A Vuliagmeni, ahogy várható volt, mindent megpróbált, hogy ledolgozza hátrányát, de az OSC folyamatosan tartotta vele a lépést, és lényegében végig kontroll alatt tartotta a meccset. Attól, mondjuk, mindenki eltekintett volna, hogy az első negyed utolsó percében Salamon Ferencet cserével, végleg kiállítsák egy vízi alatti páros gyakorlatért, legfőképpen maga az érintett, aki nem azzal a szándékkal utazott csaknem 1200 kilométert, hogy aztán a mérkőzés háromnegyedét a lelátóról nézze. Az persze adott némi vigaszt, hogy ha már ki kellett szállnia a medencéből, a csetepaté másik résztvevőjét, Emanuil Milonakiszt is vitte magával, mivel a görögök is kulcsjátékosukat veszítették el.

A folytatásban bármivel próbálkoztak a hazaiak, a rendkívül fegyelmezetten és éretten játszó újbudaiaknak mindenre volt válaszuk. Egy gólnál jobban egyszer sem engedték el a görögöket, és csak Andrija Basic jól eltalált szabaddobásán múlt, hogy a nagyszünetben döntetlen volt az állás, és nem a vendégek vezettek. Hanem aztán a harmadik negyedben végképp átvette az irányítást az OSC, és innentől kezdve a Vuliagmeni futott az eredmény után. Ezúttal Manhercz Krisztián volt eredményes a szakasz végén, így az utolsó nyolc percnek egygólos vendégvezetéssel vágtak neki a felek. A görögöknek négy góllal kellett volna megnyerniük a záró negyedet már a szétlövéshez is, ami egyáltalán nem volt benne a levegőben.

A hajrában 9–9-nél két percre befagyott az eredményjelző, a holtpontról aztán az OSC mozdult el, miután Tóth Márton megmutatta, hogy nem csak Hárai Balázs képes akciógólt csavarni centerposztról. Az utolsó szó Bundschuh Eriké volt, aki bepiszkált egy kipattanót, az OSC 11–9-re nyert, és kettős győzelemmel jutott a kupadöntőbe...
Amelyben már várt rá a Szolnok. Ugyan egy órával később kezdett a Dózsa, ám az idegenbeli nyolcgólos siker után borítékolható volt a továbbjutása. Zsivko Gocics együttese ráadásul odahaza is 4–1-es első negyeddel szomorította el a szerb Crvena zvezdát, csakúgy, mint egy hete Belgrádban.

A második negyed elején el is hitték a szolnokiak, hogy vége a mérkőzésnek, de aztán 4–3 után gyorsan rendezték a sorokat, és elléptek 8–3-ra. A Nagy Viktort pihentető hazaiak a folytatásban kedvükre gyakorolhattak, amiből 15–8-as győzelem kerekedett – no meg továbbjutás, az OSC-hez hasonlóan kettős győzelemmel.

Az Eurokupa történetében másodszor rendeznek magyar döntőt, az első mérkőzést április 24-én játsszák, a visszavágó május 8-án következik. Hogy ki kezdhet idegenben, a sorsolás dönti el.

EURÓPA-KUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
NO VULIAGMENI
(görög)OSC ÚJBUDA 9–11 (3–3, 2–2, 3–4, 1–2)
Athén, zárt kapuk mögött. V:Severo (olasz), Ivanovszki (montenegrói)
VULIAGMENI:Corcatorsz – Juvecisz, BASIC2,KALOGEROPULOSZ2,Guvisz, Milonakisz1,H. Afrudakisz1. Csere:Lozina, TRULOSZ2,Alafrakisz, Halivopulosz1,Kuruvanisz. Edző:Hrvoje Koljanin
OSC:Lévai – MANHERCZ K.2,Salamon F., Várnai, HÁRAI1,ERDÉLYI2,BURIÁN2
Csere:BUNDSCHUH2,TÓTH M.1,Csacsovszky E., Dala D.1,Sziládi
Edző:Varga Dániel
Gól – emberelőnyből:9/3, ill. 8/5
Gól – kettős emberelőnyből:–, ill. 1/0
Kipontozódott:Bundschuh (32. p.)
Kiállítva (végleg, cserével):Salamon F. (8. p.), Milonakisz (8. p.)
Továbbjutott:azOSC,kettős győzelemmel (21–16)
MESTERMÉRLEG
Varga Dániel:– Nagyon boldog vagyok, hogy Eurokupa-döntőbe jutottunk, ez már önmagában nagy fegyvertény. A visszavágóval kapcsolatban elsősorban az ad okot az örömre, hogy volt néhány helyzet, amelyben megremeghettünk volna, ám jól oldottuk meg őket. Remekül védekeztünk, támadásban jó döntéseket hoztunk, és emberelőnyben is hatékonyak voltunk. A csapat folyamatosan fejlődik, érettség tekintetében szintet lépett, aminek nagy jelentősége lehet az idény hátralévő részében.

SZOLNOKI DÓZSAVK CRVENA ZVEZDA (szerb) 15–8 (4–1, 4–3, 2–2, 5–2)
Szolnok, zárt kapuk mögött. V:Szadekov (orosz), De Jong (holland)
SZOLNOK:BÁNYAI – Drasovics2,Nagy Ádám, Angyal2,D. PIJETLOVICS2,F. Filipovics1,Szeghalmi
Csere:Dőry, Schmölcz1,KOVÁCS GERGŐ2,KONARIK4,Teleki1
Edző:Zsivko Gocics
ZVEZDA:Misovics – SZUBOTICS3,Tankoszics1,D. Markovics, Sztojanovics, Baszara, Vicskovics1. Csere:D. ALEKSZICS (kapus), Trtovics, Milojevics, Sulc2,Szmiljevics1,M. Radovics
Edző:Alekszandar Filipovics
Gól – emberelőnyből:7/3, ill. 6/3
Gól – kettős emberelőnyből:1/0, ill. –
Gól – ötméteresből:2/1, ill. 3/1
Kipontozódott:Milojevics (29. p.), Trtovics (32. p.)
Piros lap:Alekszandar Filipovics (31. p.)
Továbbjutott:aSzolnok,kettős győzelemmel (35–20)
MESTERMÉRLEG
Zsivko Gocics:– Az elejétől fogva diktáltuk az iramot, és teljes mértékben a mi akaratunk érvényesült. Annak ellenére, hogy nyolcgólos előnyünk volt a visszavágóra, dicséretes módon nagyon motiváltan játszottunk. Örömteli, hogy két magyar csapat játszhatja az Eurokupa fináléját.
Alekszandar Filipovics:– Mindenki tudta, hogy már Belgrádban eldőlt a továbbjutás, a visszavágón mindent beleadtunk, de ennyire voltunk képesek. Mint a játék és az eredmény is mutatja, a Szolnok sokkal jobb csapat nálunk.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik