Férfi vízi Eurokupa: ötösökkel a Szolnok nyerte meg a trófeát

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.05.08. 17:19
A Szolnoki Dózsa nyerte meg a férfi vízilabda Eurokupa 2020–2021-es kiírását, miután a döntő szombat délutáni visszavágójának szétlövésében legyőzte az OSC-t. A mérkőzés első két gólját a szolnokiak szerezték, az OSC még az első negyedben egyenlített, majd a negyedik negyed utolsó három gólját lőve ledolgozta összesítésbeli hátrányát, így a trófea sorsa ötméteresekkel dőlt el: a szolnokiak első három lövője betalált, az OSC első három lövője viszont nem tudott túljárni a vendégkaput őrző Nagy Viktor eszén. A két magyar csapat vívta finálé budapesti felvonására a szolnokiak háromgólos előnnyel érkeztek, miután az első meccset 14–11-re megnyerték.
A győztes szolnokiak (Fotó: Balogh László)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
A győztes szolnokiak (Fotó: Balogh László) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Türelem. Ez volt az OSC jelszava a Szolnok elleni Eurokupa-döntő visszavágója előtt, Varga Dániel ugyanis azt sulykolta a csapatába, hogy nem muszáj már az első negyedben ledolgozni az első meccsen összeszedett háromgólos hátrányt.

Arról mondjuk szívesen lemondott volna az OSC vezetőedzője, hogy a meccs első két gólját a szolnokiak szerezzék, így összesítésben öttel vezessenek, de mielőtt végleg elment volna a hajó, az újbudaiak szépen visszakapaszkodtak. Ennél többre a második szakaszban sem futotta a hazaiaktól, akik folyamatosan futottak az eredmény után, de azt legalább sikerrel tették. Hogy mekkora harc zajlott a medencében, azt jól példázza, hogy Hárai Balázs egy ízben úgy jött ki cserére, hogy a sapkájáról hiányzott az egyik fülvédő – illetve megvolt az, csak valamelyik szolnoki bekk markában. Az OSC mindössze egyszer vezetett az első félidőben, akkor sem sokáig, Erdélyi Balázs ugyanis méltó ellenfélre talált Konarik Ákos személyében a gólpárbajban.

A térfélcsere 5–5-ös döntetlennél érte a csapatokat, és az első két negyed egyértelműen a szolnokiak szája íze szerint alakult. Lényegében a harmadik is, hiszen hiába vette át a vezetést az újbudai együttes, nem tudott egyről a kettőre jutni, a vendégek mindig azonnal egyenlítettek. A küzdelem fokozódott, az OSC balkezese, Burián Gergely ennek folyományaként vérző arccal tempózott ki a medencéből, de a játékvezetőknek fogalmuk sem volt arról, mi történt.

Az utolsó negyed előtt 7–7 volt az állás, vagyis a Szolnok őrizte az első mérkőzésen kiharcolt háromgólos előnyét. A helyzet azonban nem volt reménytelen, a két csapat márciusi bajnokiján ugyanebben a medencében nyolc perc alatt ledolgozta a háromgólos hátrányát az újbudai együttes, így volt mibe kapaszkodnia.

Az utolsó szakasz hazai ötössel kezdődött, Erdélyi Balázs és Nagy Viktor szópárbaját ikszre adnánk, a valódit azonban az OSC csapatkapitánya nyerte, aki bevágta a büntetőt. Persze azonnal jött Konarik, és ismét egál volt az állás. A hazaiak ezt követően hibátlanul zártak hátul, és bár végig gondjaik akadtak az emberelőnyös helyzetek kihasználásával, Tóth Márton végre begyötört egy fórt. Aztán Erdélyi lőtt egy olyan gólt, hogy a labda a kapufa és Nagy Viktor háta között pingpongozva talált utat a hálóba, így először vezetett kettővel az OSC, összesítésben már csak egy volt közte. A szolnokiak is kihagytak egy fórt, ekkor pedig az egész meccsen agyba-főbe vert Hárai Balázs villant: az újbudai center lábbal húzott magának oda egy rettenetesen rossz bejátszást, majd befordulva akciógólt lőtt.

Meccsnull.

Mivel az Eurokupában nem számít az idegenben lőtt több gól, ebben a pillanatban szétlövésre álltak a felek. A végén mindkét csapat megnyerhette volna a meccset a rendes játékidőben, de előbb Nagy Viktor védett, majd az OSC labdát szerzett, végül a játékvezetők semmit sem fújtak az utolsó másodpercekben Erdélyi eltüntetése után, így tényleg jöhetett a szétlövés.

Amit aztán Nagy Viktor egymaga eldöntött.

A szolnokiak mindhárom ötösüket belőtték, a válogatott „Ma nem!”-formában védő kapusa pedig mindhárom újbudai ötméterest kivédte, a harmadik kupagyőzelmet ért a Dózsának. A vendégek ünnepeltek, a hazaiak szomorkodtak, de erre a párharca mindkét csapat és az egész magyar vízilabda-társadalom büszke lehet.

FÉRFI VÍZILABDA EUROKUPA
DÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

OSC ÚJBUDA–SZOLNOKI DÓZSA 11–8 (2–2, 3–3, 2–2, 4–1 – ötméteresekkel: 0–3)
Nyéki uszoda,
zárt kapuk mögött. V: Gomez (olasz), Budramisz (görög)
OSC: LÉVAI – ERDÉLYI 5, Manhercz K., Várnai, HÁRAI 1, Salamon F. 2, Burián 1. Csere: Tóth M. 1, Csacsovszky E., Dala D., Bundschuh, Sziládi 1. Edző: Varga Dániel
SZOLNOK: NAGY V. – KONARIK 3, Jansik D., Drasovics, D. PIJETLOVICS, Angyal, F. Filiovics 2. Csere: Nagy Ádám 1, Kovács Gergő 1, Teleki, Szeghalmi, Schmölcz 1. Edző: Zsivko Gocics
Gól – emberelőnyből: 15/3, ill. 11/6
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/0
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: Angyal (23. p.), Várnai (30. p.), Bundschuh (31. p.)
Kupagyőztes: a Szolnok, ötméteresekkel
MESTERMÉRLEG
Varga Dániel:
– Nagyon nagy dolog, hogy mínusz háromról sikerült egyenlítenünk és ötméteresekig jutnunk a Szolnok ellen. Ahogyan az is, hogy nyolc-tíz hónap munka után a közelében vagyunk a három világsztárt a soraiban tudó ellenfélnek. Nyilván csalódott vagyok, mert győzni szerettünk volna, de azon kívül, hogy nem nyertünk, minden más pozitív.
Zsivko Gocics: – Nagyon örülök a trófeának, jó visszaigazolás ez a siker a június óta elvégzett, nagyon kemény munkáról. Edzői pályafutásom első sikere az Eurokupa-győzelem, de remélem, lesz még lehetőségem további trófeákat nyerni. A bajnokságban ott vagyunk a döntőben, azért dolgozunk a folytatásban, hogy ott is hasonló eredményt érjünk el.

A győztes: Szolnoki Dózsa (Angyal Dániel, Bányai Márk, Dőry Farkas, Radomir Drasovics, Filip Filipovics, Jansik Dávid, Konarik Ákos, Kovács Gergő, Nagy Ádám, Nagy Viktor, Dusko Pijetlovics, Schmölcz Norman, Szeghalmi Zsombor, Teleki András. Edző: Zsivko Gocics)

„A VÉGÉN VOLT EGY NAGY VIKTORUNK”
ERDÉLYI Balázs, az OSC csapatkapitánya: – Óriási teljesítmény volt, hogy a negyedik negyedben közé tudtuk tenni ezt a három gólt, már nem először ebben az idényben. Hogy miért nem lett meg a négygólos különbség? Nagy menetelésből jövünk, talán elfogytunk, talán nem volt szerencsénk, de emelt fejjel mehetünk haza, mert ez férfimunka volt.

ANGYAL Dániel, a Szolnok csapatkapitánya: – Nagyon jó meccset játszottunk, ez alapján az OSC is megérdemelte volna a kupagyőzelmet. A végére kicsit elfáradtunk, és már nem tudtunk olyan jó lövőhelyzeteket kidolgozni, mint korábban, persze ilyenkor már más a súlya a labdának. De a végén volt egy Nagy Viktorunk, így a szétlövés sima lett.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik