Férfi vízi Ek: Nem dimenzionáljuk túl a sikert – Märcz Tamás

Vágólapra másolva!
2019.04.08. 14:03
null
Märcz Tamás szerint az Európa-kupa megnyerése nagyon jó visszajelzése az elvégzett munkának (Fotó: Tumbász Hédi)
Nagy médiaérdeklődés mellett tartott sajtótájékoztatót az Európa-kupa trófeával hazaérkező férfi vízilabda-válogatott. Varga Dénes csapatkapitány elsősorban annak jelentőségét emelte ki, hogy sorozatban teljesített jól az együttes.

 

„Már a selejtezőben voltak jó visszajelzések, aztán jött a nők eredménye, a torinói Európa-kupa-bronzérem, és most feltettük az i-re a pontot, és a fiúknak sikerült nyerniük Zágrábban – mondta Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke a csapat érkezése után rendezett sajtótájékoztatón. – Azért örülök különösen, mert nagy terhelésből érkeztek a játékosok, ráadásul jól reagáltak a szabályváltozásokra, ez jelzi a magyar vízilabda tudásának az erejét.”

Az együttes egy évvel ezelőtt a hatodik lett az első Európa-kupán, míg most győzött.

„Azoknak is szeretném megköszönni a szurkolást, akik ott voltak Zágrábban, jó volt közelről érezni a sok szurkoló szeretetét – kezdte Märcz Tamás szövetségi kapitány. – Három nagyon nehéz mérkőzést játszottunk, örülök, hogy ott lehettünk az eseményen. Az volt a cél, hogy lemérjük a tudásunkat, és szépen, lépésről lépésre haladva el tudtuk hódítani a kupát. Nem dimenzionáljuk túl a sikert, de nagyon jó visszajelzése ez az elvégzett munkának. Jól alkalmazkodtunk az új szabályokhoz, ám annyit nem változott a vízilabda, hogy új sportággá váljon, az nyer, aki jobban akar. Végig bíztunk egymásban, az utolsó pillanatig hajtottak a játékosok.”

„Megkérdőjelezhető a jelentősége az Európa-kupának a vízilabdaberkeken belül, nekünk mégis nagy jelentőségű a siker, mert három olyan csapatot győztünk le, amelyet nem könnyű. Sorozatban vívtunk három jó mérkőzést, nekem talán ezért bír nagy jelentőséggel – jegyezte meg Varga Dénes, a csapat kapitánya. – Ennek olyan táplálékot kell adnia nekünk, hogy ha valamikor velük vagy nehéz ellenfelekkel találkozzunk, akkor tudjuk, képesek vagyunk győzni. Az ellenfelek komolyan vették a tornát, mindenkinek egyenlő esélye volt a legjobbnak lenni. Rögtön az első meccs után éreztem, hogy jó állapotban vagyunk, és képesek vagyunk messzire jutni.”

A szövetségi kapitány elmondta, azt vallja, mindenütt nyerni akarnak, így természetesen a belgrádi világliga nyolcas döntőn is a diadal lesz a cél. Megterhelő lesz, hiszen hat nap alatt hat mérkőzés vár a csapatra. „Miért ne sikerülne újra? Maguknak is bizonyították, hogy képesek az ilyen feladatok megoldására, önbizalmat kell adjon a siker.”

A vb-sorsolásra áttérve hozzátette, hogy az új-zélandi és a dél-afrikai csapat nem tartozik az elithez, nagy különbségű sikereket arathat az együttes. A fontos összecsapás természetesen a spanyolok elleni csata lesz, a csoportelsőség ráadásul nagyban befolyásolja a folytatást. A vb még messze van, ugyanakkor Märcz szerint ez a legfontosabb eseménye az évnek.

Végezetül Vári Attila a hazai rendezésű eseményekről beszélt: a női világliga júniusi budapesti nyolcas döntőjéről és a 2020-as Európa-bajnokságról. Mind a két eseményen fontos a minél jobb szereplés és az, hogy színvonalasan lássák vendégül a sportág krémjét.

„Remélem, hogy a szervezésben is leszünk olyan sikeresek, mint a fiúk Zágrábban” – tette hozzá Vári.

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-KUPA, NYOLCAS DÖNTŐ, ZÁGRÁB
DÖNTŐ
Magyarország–Horvátország 10–8(2–2, 3–1, 3–2, 2–3)
Zágráb,800 néző.Vezette:Zwart (holland), Naumov (orosz)
MAGYARORSZÁG:NAGY V. – Jansik Sz., Bátori1,VARGA DÉNES, Német T.1,Vámos1, KOVÁCS GERGŐ1. Csere:ANGYAL1,MANHERCZ K.3,Zalánki1,Erdélyi1,Pohl. Szövetségi kapitány:Märcz Tamás
HORVÁTORSZÁG:BIJAC – L. FATOVIC3,Vukicevic, Buljubasic1,Vrlic1,Garcia, JOKOVIC2. Csere:Macan, Loncar, Buslje1,Milos, Setka. Szövetségi kapitány:Ivica Tucak
Gól – emberelőnyből:8/2, ill. 16/2
Gól – kettős emberelőnyből:1/1, ill. –
Gól – ötméteresből:1/0, ill. 2/1
Kipontozódott:Pohl (30. p.), Jansik Sz. (31. p.)
Kiállítva (cserével, végleg):Garcia (29. p.), Loncar (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Märcz Tamás:– Két évvel ezelőtt a horvátok ellen világbajnoki döntőt veszítettünk Budapesten, és ugyan nem ugyanazon eseményen, de sikerült nekik visszavágnunk. Ha már eljutottunk a döntőbe, és ha már ennyit harcoltunk érte két napon át, szerettünk volna minden hátráltató körülménytől eltekintve száz százalékot adni. Nagyon örülök, hogy ez ilyen jól sikerült, rendkívül erős horvát válogatottat győztünk le.
Ivica Tucak:– Szerettük volna kiszolgálni a fantasztikus közönségünket, de most be kell érnünk a második hellyel. Túl sokat hibáztunk, elsősorban támadásban hoztunk rossz döntéseket. Az ellenfél kapusa is jól védett, de ez nem magyarázhatja teljesen a gyenge emberelőnyös mutatónkat. Nem örülünk, azonban lesz még elég tornánk ebben az évben, ami javíthatunk.

A TOVÁBBI HELYOSZTÓKON
BRONZMÉRKŐZÉS
Spanyolország–Olaszország 9–7 (3–1, 0–2, 5–3, 1–1)
AZ 5. HELYÉRT
Montenegró–Szerbia 16–14 (5–6, 5–2, 4–2, 2–4)
A 7. HELYÉRT
Görögország–Oroszország 15–14 (3–3, 5–4, 4–2, 3–5)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik