Egy viszonylag sima és egy, az utolsó percig kiélezett találkozót vívott a két résztvevő magyar klub, a horvát Primorje Rijekát legyőző Ferencváros és az olasz Veronával szemben egy góllal alulmaradó BVSC a férfi vízilabda Európa-kupa-negyeddöntő első mérkőzésein.

Remélhetőleg ugyanígy lesz ez a szombat esti visszavágók során is, ez ugyanis az FTC esetében biztos és egyértelmű továbbjutást érne, míg a zuglóiak szempontjából azt jelentené, hogy végig versenyben maradnak a jó erőkből álló olaszok ellen.

„A hét eleje keményebb munkával telt, mert korábban a szerda-szombat meccsritmusban nem volt erre időnk, vissza kellett hoznunk magunkat fizikailag. Ezután már csak a Rijeka ellen készültünk – mondta Nyéki Balázs, az FTC csapatkapitánya. – Az első mérkőzéstől azt kaptuk, amit vártunk, a Rijeka központi figurája a román Cosmin Radu, aki tényleg világklasszis center. Rajta kívül további három viszonylag jó játékos van a horvát csapatban, ha őket ki tudjuk kapcsolni, akkor nem lehet gond. Az első meccset is végül ezért sikerült megnyernünk négy góllal. A visszavágón sem számítok nagy újdonságra, a horvátok annyit tudnak, amit az első találkozón mutattak, ettől függetlenül nem rossz csapat a rijekai, a BL-selejtezőben az Eger ellen is elhúzott három góllal az első negyedben. Azt kell tudatosítanunk, hogy a visszavágó is nulla nulláról indul, de, ha a tudásunknak megfelelően játszunk, akkor nem lesz probléma. Meg kell oldanunk ezt a feladatot.”

Az olasz, horvát, montenegrói és grúz válogatottakkal felálló, a Bajnokok Ligája selejtezőjében néhány héttel ezelőtt az Egerrel és az OSC-vel is találkozó Verona már sokkal rágósabb falat, mint az elmúlt években meggyengülő Rijeka, de a BVSC már első meccsen is bizonyította, felveszi a versenyt az olasz élcsapattal, három-négy gólos hátrányt is ledolgozott a  múlt szerdai első meccsen.

„A hét pozitívuma az volt, hogy edzéssel teltek a napok, nem egyik meccsről a másikra estünk be, volt idő regenerálódni és taktikailag felkészülni. Az első meccsen felnőttünk feladathoz, ez az eredmény jó kezdéssel ledolgozható. A visszavágó kulcs az lesz, sakkban tudjuk-e tartani az ellenfelet, mert annyival nem jobb a Verona, hogy ha ezt meg tudjuk csinálni, akkor ne jöjjenek zavarba az olaszok. Egyébként is, mindig a hazai pályán játszó csapaton van a teher a győzelmi elvárás miatt. Ha meccsben leszünk, vezetünk, akkor idegeskedést válthatunk ki a riválisból és a pszichés terhet fent kell tartanunk a játékunkkal”–  tekintett előre  a BVSC szélsője, az első mérkőzésen két gólt szerző Létay Krisztiánt.   

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-KUPA
FÉRFIAK, NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

16.00: FTC-PQS–VK Primorje Rijeka (horvát) (Tv: Digi Sport 2. Az első mérkőzésen: 13–9)
18.00: Jadran Herceg Novi (montenegrói)–Posillipo Napoli (olasz) (9–6)
19.00: SM Verona (olasz)–BVSC-ZUGLÓ (14–13)
20.00: Canottieri Napoli (olasz)–Digi Oradea (román) (7–11)