Ezúttal nem sikerült... Horvátország az Európa-bajnok

Vágólapra másolva!
2022.09.10. 20:20
Eljött a spliti vízilabda Európa-bajnokság utolsó napja is, a magyar válogatott a döntőben Horvátország ellen szállt vízbe, és óriási küzdelemben egygólos vereséget szenvedett (9–10).
A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETI A GALÉRIÁT (Fotó: Mirkó István)
A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETI A GALÉRIÁT (Fotó: Mirkó István)


FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SPLIT
DÖNTŐ
HORVÁTORSZÁG–MAGYARORSZÁG 10–9
(3–3, 1–0, 4–4, 2–2)
Split, 9000 néző. V: Margeta (szlovén), Alexandrescu (román)
HORVÁTORSZÁG: BIJAC – Biljaka, L. Fatovic, Basic 1, J. Vrlic, L. Bukic, HARKOV 3. Csere: F. Lazic, BURIC 3, Krapic 1, MARINIC-KRAGIC 2, Zuvela. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak
MAGYARORSZÁG: VOGEL SOMA – Jansik Sz. 2, Manhercz K. 1, Fekete G., MOLNÁR E. 2, Zalánki 1, Angyal. Csere: Nagy Ádám, NÉMET T. 1, Burián, Vigvári Vendel 1, Konarik 1. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
Gól – emberelőnyből: 15/7, ill. 12/3
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 3/2
Kipontozódott: Fekete G. (22. p.), Molnár E. (28. p.), Buric (31. p.), Bukic (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Ivica Tucak: – Ahogy vártuk, nagyon kemény és nehéz mérkőzés volt a magyarok elleni döntő, de őszinte leszek, most nem érdekel semmi más, csak a gyönyörű sikerre szeretnék emlékezni.
Varga Zsolt: – Nagyszerű volt a döntő, elképesztő felfordulás volt itt az arénában. Büszke vagyok a játékosaimra, mert mindent megtettek az Európa-bajnokságon, az elején talán senki sem gondolta volna, hogy eljutunk a fináléig. Egy elvesztett döntőt után nem olyan lelkes az ember, mint akárcsak egy nappal korábban, de jó meccseket játszottunk ezen a tornán.

ÖSSZEFOGLALÓ

Népünnepélyre készült Split apraja és nagyja a férfi vízilabda Európa-bajnokság döntőjében. A falunapba oltott lakodalom már közvetlenül a bronzcsata után elkezdődött a Spaladium Arena mellett, és ugyanazok a borzalmas zenék dübörögtek jó háromnegyed órával a kezdés előtt odabent, amikor megtelt a kilencezer főt befogadni képes lelátó. Amelyen azért magyarok is felbukkantak itt-ott, de rendesen szétültették őket a szervezők.

Eközben Varga Zsolt szövetségi kapitány a szokásos, mérkőzés előtti televíziós interjúját adta a vegyes zónában, a kapitányon leginkább egészséges drukkot és rendkívüli koncentrációt láttunk. A bevonuláskor a mieink sem tűntek túlzottan feszültnek, a legvagányabb Német Toni volt, aki több hangerőt követelt az aréna oldalát kirúgó közönségtől.

Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, néhány elrontott lehetőség után a horvátok lőtték az első gólt, az oroszoktól honosított Konsztantyin Harkov sütötte el a balosát. A mieink azonban a kapitányi mesterterv szerint szépen tartották a lépést ellenfelükkel, Zalánki fórból, Molnár Erik pedig megúszásból és lehetetlen szögből is mattolta Marko Bijacot, így az első negyed annak ellenére 3–3-as döntetlennek zárult, hogy a horvátok azért megkapták a hazai pályát – egyedül arról mondtunk volna le, hogy a spanyolok elleni elődöntő egyik hősét, Nagy Ádámot rögtön kétszer is kiszórják.

Nem sokkal később Angyal Dániel is két hibánál járt, de legalább a VAR megmentette a magyar csapatot a góltól – igazából Vogel Soma mentette meg, ám kellett ehhez a videobíró megerősítése is. A változatosság kedvéért Fekete Gergő is megkapta a második személyi hibáját, és ezt a fórt már belőtték a hazaiak – ekkor éppen 6–2 volt a kiállítások száma, nyilván nem ide. A horvátok védekezése összeállt, Bijac is elkapta a fonalat, ettől még a nagy nehezen megkapott fórokat belőhették volna a mieink. Ehelyett az egész második negyedben nem talált be a kapuba a magyar csapat, és csak a feszes védekezésen, na meg természetesen Vogel Somán múlt, hogy ennek ellenére csak egygólos hátrányban voltak a mieink a nagyszünetben.

A térfélcsere után a horvátok lőtték az első gólt, ki nem találják, emberelőnyből. A hazaiak először vezettek két góllal, és nagyon kellett volna már egy magyar találat. Német Toni lépett elő, aki megmutatta, hogy nemcsak a parton, hanem a vízben is vagány, centerakciógóllal törte meg a közel tízperces csendet. Az emberelőnyös figurák viszont továbbra sem ültek, az egyikből legalább sikerült kiharcolni egy büntetőt, amelyet Manhercz Krisztián értékesített. Eltűnt a hátrány, de azonnal jött a horvát válasz, Rino Buric úgy tette be a fórokat a kapuba, mintha nem lenne holnap. Végre a mieinknek is bejött egy fórmegjátszás, Konarik Ákos pattintott a rövid sarokba, naná hogy Harkov is lőtt egy ugyanolyat pepitában, Feketétől pedig elköszöntünk. A másik fiatal kapásoldali szélsőnk is villant egyet, Vigvári Vendel elképesztő bravúrgólt lőtt, miközben egy csere miatt öt a hat ellen támadtuk! A szakasz utolsó percében, emberhátrányból kapott gól senkinek sem esett jól, egygólos hazai vezetésről kezdődött az utolsó nyolc perc.

Ezt a vezetést Jansik Szilárd azonnal eltüntette, bebizonyítva, hogy nem kizárólag Buric tudja a kapuba tenni a fórokat a másik oldalon. A vezetést azonban annak ellenére sem tudták átvenni a mieink, hogy ötször is lehetőségük lett volna rá, ami hatalmas hibának bizonyult. A horvátok lefordultak, ötméterest harcoltak ki, belőtték, kevesebb mint három perccel a vége előtt ismét előnybe kerültek.

Ekkor jött a dráma.

A mieink is büntetőt lőhettek, Manhercz kihagyta, majd ismét a horvátok kaptak ötöst, Jerko Marinic Kragic bezzeg nem hibázott. Két perc alatt kellett volna eltüntetni kétgólos hátrányt, a lehetőség meg is lett volna rá, de csak egy gólt sikerült ledolgoznunk belőle.

A horvátok 10–9-re nyertek, megkapták az áhított népünnepélyt – mi meg egy olyan csapatot, amelyben nagyon sok örömünk lesz a következő években, mint ahogy ebben a két hétben is rengeteg volt. Néhány nap múlva pedig mindenkinek nagyon szépen csillog majd az ezüstérem, amelyet Novák Katalin köztársasági elnök adott át a magyar csapatnak.

A VÉGEREDMÉNY
Európa-bajnok: Horvátország (Andrija Basic, Marko Bijac, Matias Biljaka, Luka Bukic, Rino Buric, Loren Fatovic, Konsztantyin Harkov, Ivan Krapic, Filip Krzic, Franko Lazic, Jerko Marinic-Kragic, Toni Popadic, Josip Vrlic, Ivan Zovic, Marko Zuvela, szövetségi kapitány: Ivica Tucak)
2. MAGYARORSZÁG (Angyal Dániel, Ágh György, Burián Gergely, Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Konarik Ákos, Lévai Márton, Manhercz Krisztián, Molnár Erik, Nagy Ádám, Német Toni, Vadovics Viktor, Vigvári Vendel, Vogel Soma, Zalánki Gergő, szövetségi kapitány: Varga Zsolt)
3. Spanyolország
4. Olaszország
5. Görögország
6. Franciaország
7. Montenegró
8. Grúzia
9. Szerbia
10. Románia
11. Hollandia
12. Izrael
13. Németország
14. Málta
15. Szlovákia
16. Szlovénia

 

PERCRŐL PERCRE

NEGYEDIK NEGYED

32. perc: Vége a meccsnek, Horvátország nyerte az Európa-bajnokságot. 9–10

32. perc: Húzzák az időt, naná.

32. perc: Nem sok maradt hátra, a horvátok húzták az időt, majd időt kértek, ráadásul úgy tűnt, emberelőnyt is kaptak, aztán végül nem, mert az időkérés után fújták be.

32. perc: Angyal került helyzetbe 32 másodperccel a vége előtt, lerántották, és ez is ötméteres. Az ötméterest Jansik végezte el, és a bal alsóba lőtt. 9–10

32. perc: Úgy néz ki, ez a meccs eldőlt, második lesz a magyar csapat...

31. perc: A horvátok ziccert hibáztak, mentünk előre, hátha meglehet a veszett fejsze nyele. Nem lett meg, mert kontrát fújtak.

31. perc: Megkaptuk az emberelőnyt, ezt most be kell lőni! Megjárattuk a labdát, majd Jansik lövése a blokkról ment mellé.

31. perc: Magyar időkérés.

30. perc: Jöttek gyorsan előre a horvátok, Zuvelát lerántottuk, ez is ötméteres! Marinic Kragic ezt is belőtte. Innen már nagyon nehéz lesz... 8–10

30. perc: Előbb emberelőnybe kerültünk, majd Angyal közelről lőhetett, lerántották, ez is ötméteres! Az ötméterest Manhercz a lécre dobta! Hű, de kár!

30. perc: Ötméterest kapott Horvátország! Sajnos jogos volt, megúsztak. Az ötméterest Marinic Kragic biztosan bevágta. 8–9

29. perc: Zalánki most labdát szerzett, sapka nincs rajta, de jött előre. Türelmesen, kockáztatás nélkül játszottunk, Burián lövése fölément.

29. perc: Zalánki tudta, hogy muszáj lesz neki ellőnie, mert nem sikerült helyzetbe kerülni, de a lövés fölészállt.

28. perc: Kontrát fújtak nálunk, aztán jött a horvát emberelőny, de ez sem ment be, mert Vogelről a kapufára pattant a labda.

28. perc: Ezért kár volt... De szerencsére Fatovic lövése is a lécről jött le pedig Vogel már verve volt...

27. perc: Manhercz labdát szerzett, megindultunk hárman, de Vigvári lövése a lécről jött le. Aztán kiállították...

27. perc: Húztuk az időt, amennyire lehetett, aztán Jansik ejtése eléggé fölészállt.

26. perc: Jó a blokk! Jansik nyúlt bele egy lövésbe. Jöttünk előre, de nem siettettük a támadást, végül Jansik lövését a rövid sarokból kiszedte Biac, szöglet.

25. perc: Emberelőnybe kerültünk, Bukicot küldték ki, ezt be kell lőni! Bent is van, Jansik emelkedett középen magasra, és behúzta a labdát a bal alsóba az álmélkodó védők között. 8–8

25. perc: A horvátoké lett a labda, így elenyészett az emberelőnyünk. Manhercz viszont szerelte a centert!

25. perc: Elkezdődött a negyedik negyed.

HARMADIK NEGYED

24. perc: Vége a harmadik negyednek, egy góllal vezetnek a hazaiak. 7–8

24. perc: Két másodperccel a vége előtt emberelőnyt kaptunk, letelt az idő.

24. perc: Megint kaptak egy emberelőnyt, nagyon türelmesen játszották meg az előnyt, és Basic kintről bevágta a jobb felsőbe. Kár érte... 7–8

24. perc: Micsoda gól!Vigvári vonszolódott a védő ölelésében, majd fogta magát, és kintről belőtte a jobb alsóba. 7–7

23. perc: Örül a közönség, kontrát fújtak Német ellen, ráadásul Konarikot kiállították. Nem maradt rés a védelmünkön, végül a lövés elszállt a kapu fölött.

22. perc: Jött az újabb, menetrendszerű kiállítás tőlünk, és addig-addig passzolgattak, míg Harkov kintről nagyon pontosan lőtt a léc alá. 6–7

22. perc: Német harcolt ki emberelőnyt, majd Konarik óriási lóba után balra elhajolt, és úgy vágta a jobb felsőbe a labdát. 6–6

21. perc: Jansik lövése lepattant a blokkról, majd éppen ő lett az, akit kiállítottak a visszaúszás közben. Buric megint jelezte, hogy egyedül van, kapta a labdát, és behúzta a hálóba. 5–6

20. perc: Basic maradt nagyon egyedül, el is lőtte a hosszú felé, de a lécről lepattant.

20. perc: Centerből harcoltunk ki emberelőnyt, Zalánki a blokkba lőtt, de visszakerült Buriánhoz, aki átpasszolt a túloldalra, Angyal eltűnt a víz alatt, ötméteres. Az ötméterest Manhercz kíméletlenül belőtte. 5–5

19. perc: Izgulnak a horvátok, Manhercz labdát szerzett, megindult előre, de a védők visszaértek.

19. perc: Mahercz vállalta el kintről, de Harkov kezéről fölément a labda.

18. perc: Szerencsénk volt, mert Marinic Kragic távolról a kaput sem találta el.

18. perc: Magyar kiállítás következett, és vele együtt horvát időkérés.

18. perc: Alaposan megjárattuk a labdát, végül kintről Zalánki lőtte el, de Biac odaért a bal alsóra, és védett.

18. perc: Kontrafaultot fújtak a horvátoknál, jöttünk előre, emberelőnyt kaptunk, időt kért Varga Zsolt.

17. perc: Gyors magyar gól! Német kapott labdát centerben, összeszedte a labdát, és bevágta a léc alá. 4–5

17. perc: Mindjárt egy horvát emberelőnnyel, amelyet gyorsan kihasználtak, Buric húzta be a bal kapufától a labdát. 3–5

17. perc: Elkezdődött a harmadik negyed.

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Vége az első félidőnek, egy góllal vezetnek a horvátok. 3–4

16. perc: Zalánkinál fújtak támadófaultot, maradt egy támadásuk a horvátoknak. Harkov pattintása fölément.

15. perc: Most a horvátok kerültek előnybe, Fatovic viszont a kapufát találta el.

15. perc: Víz alá vitte a labdát a horvát center, így kerültünk helyzetbe Jansik révén, de nem sikerült ellőni. Amikor meg igen, akkor Biacnak nem okozott gondot a védés.

13. perc: Blokkoltunk egy nem túl erős horvát lövést, emberelőnybe kerültünk, és közelről Konarik nem tudta behúzni, Biac mentett.

12. perc: Kellene egy emberelőny, meg is van. Fatovic ment ki, megjárattuk a labdát, majd Zalánki telibe találta Biacot.

12. perc: Megint jött a horvát emberelőny, kapják rendesen. Aztán Harkov teljesen váratlanul ellőtte jobbról, Vogelt is meglepte a lövés, így aztán gól. 3–4

11. perc: A támadásunk elég lassú volt, végül Manhercz nagy lövését Biac tolta kapufára.

11. perc: Nem gól!

11. perc: Újabb kiállítást kaptunk, a horvátok ellőtték, Bukic lövése után a labda a kapufáról lepattant, megnézik, hogy bent volt-e.

10. perc: Már-már lejárt a támadóidőnk, amikor Angyal lövését blokkolták.

9. perc: Vogel védett egy lövést, a labda sajnos visszapattant hozzájuk. Végül Basic vállalta el kintről, Vogel viszont kivédte.

9. perc: Elhoztuk a labdát, Angyal lóbált, nem látta, hogy jön oldalról egy védő, aki elszedte tőle.

9. perc: Elkezdődött a második negyed.

ELSŐ NEGYED

8. perc: Vége az első negyednek, az állás döntetlen. 3–3

8. perc: Elvették a labdát a horvátoktól, egy támadásnyi idő van még. A közönség fütyült, sajnos kontrát fújtak nálunk is, de már nincs idő horvát támadásra.

8. perc: Egyenlő! Molnár lóbált a jobb oldalon, passzra számítottak, ő azonban a hosszú sarokba lőtt. 3–3

7. perc:Nagyot másodszor is kiállították, majd kintről jött egy passz, Krapic belenyúlt, és Vogel nem tudott védeni. 2–3

7. perc: Zalánki lőtte el szorult helyzetből, de ez is a kapufát találta el.

6. perc: Nem nagyon találtunk lövőhelyzetet, aztán fújtak is egy kontrát. Jöttek előre a horvátok, aztán jött egy nagy lövés Fatovictól, Vogel azonban kivédte. A sarokdobás után jött az újabb Vogel-védés!

5. perc: Ismét jött a horvát emberelőny, de ezt már behúzták. Szép játék végén Buric húzta be középről a jobb felsőbe. 2–2

5. perc: Marinic Kragic lövése ment mellé, aztán Burián megúszott, a lövése viszont a kapufáról pattant mellé.

4. perc: Molnár Erik megúszott, Vigvári küldte neki a labdát, és Molnár közelről bevágta a ziccert. 2–1

4. perc: Hipp-hopp emberhátrányba kerültünk, megjáratták a horvátok a labdát, de jött egy újabb blokk, majd Manhercz megszerezte a kipattanót.

3. perc: Emberelőnybe kerültünk ismét, Zalánki cselére elment a kapus, majd utána bevágta a jobb alsóba. 1–1

3. perc: Vezetnek a horvátok. Harkov jó messziről lőtte el, és a labda utat talált a jobb alsóba. 0–1

3. perc: Forrt a víz a horvát kapu előtt, de a horvátoké lett a labda, nem kaptunk előnyt.

2. perc: Angyalt ki is állították, jöttek előre a horvátok, majd jött egy újabb blokk, Harkov lövését állítottuk meg.

2. perc: Emberelőnybe kerültünk, türelmesen megjárattuk, majd Angyal lőtte el fölé.

1. perc: Az első horvát lövést máris blokkoltuk Angyal révén, így Vogelnek nem kellett védenie.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a horvátok hozták el a labdát. A horvátok kék, a magyarok fehér sapkában játszanak.

 

A magyar csapat kerete a mérkőzésre:
1 Lévai (k), 2 Angyal, 3 Manhercz, 4 Konarik, 5 Nagy Á., 6 Molnár E., 7 Zalánki, 8 Burián, 9 Német, 10 Fekete G., 11 Jansik Sz., 12 Vigvári Ve., 13 Vogel (k).

A horvát csapat kerete a mérkőzésre:
1 Bijac (k), 2 Buric, 3 Fatovic, 4 Krapic, 5 Lazic, 6 Bukic, 7 Biljaka, 8 Zuvela, 9 Marinic Kragic, 10 Vrlic, 11 Basic, 12 Harkov, 13 Popadic (k).

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SPLIT
A 3. HELYÉRT

Spanyolország–Olaszország 7–6
Az 5. helyért:Görögország–Franciaország 10–8

A 7. helyért:Montenegró–Grúzia 14–11

ELŐZMÉNYEK

Negyvennyolc nappal ezelőtt sétált ki életében először címeres pólóban a medence partjáraVarga Zsolt,hogy szövetségi kapitányként edzést vezényeljen annak a 19 játékosnak, akikkel elkezdte az Európa-bajnoki felkészülést. Klasszisok hiányoztak abból a keretből, amely tele volt fiatalokkal, és igazából senki sem tudta, hogy a balul sikerült hazai világbajnokság hosszúra nyúló árnyékában mire lesz képes az új csapat az új kapitánnyal.

Most pedig Eb-döntőt játszik az együttes a házigazda horvátokkal Splitben.

Ez már önmagában elképesztő eredmény, és magunk is tanúsíthatjuk, a Spaladium Arena lelátóin több szó esik a magyar férfiválogatott hihetetlenül rövid idő alatt bejárt útjáról, mint a döntőbe némi segédlettel bejutó hazai válogatottról. Nyilván nem megy még minden tökéletesen – az időtényező miatt nem is mehet –, mégis jó látni ezt a csapatot, ahogyan megőrül a blokkok után, ahogyan együtt lélegzik, és ha kell, a falon is átmegy. Varga Zsolt erőt, hitet és perspektívát adott a magyar férfi vízilabdának, így ez az Eb a döntő eredményétől függetlenül sikertörténet, de hát senki sem akar itt megállni, ha már egyszer sikerült eljutni a fináléba.

Méghozzá teljesen megérdemelten.

Az a csapat, amelyik az Eb-elődöntőben a világbajnok spanyolok ellen bemutat tizenkét blokkot, a kapusa – jelesülVo­gel Soma– meg ugyanennyi védést, amelyik akkor sem esik össze, amikor először hátrányba kerül a tornán, ráadásul rögtön kétgólosba, az teljes joggal formál igényt az aranyéremre. Még akkor is, ha a várhatóan nyolcezer horvát szurkoló előtt – ezren csak lesznek a magyarok is – kell megküzdeni a hazai pálya minden előnyét élvező házigazda válogatottal.

A találkozót beharangozó cikkünket ide kattintva lehet elolvasni.

Következik: Horvátország
A horvátok eddigi egyetlen Európa-bajnoki címüket hazai környezetben szerezték, a 2010-es zágrábi kontinenstorna döntőjében könnyedén, 7–3-ra győzték le Olaszországot. Két évre rá aztán a legjobb nyolc közé sem jutottak be, majd két Eb-n is a negyeddöntő jelentette a végállomást, ugyanakkor a világbajnokságokon rendre kijött a lépés, sorozatban három bronz és egy ezüst után öt éve a Margitszigeten értek fel a csúcsra. A döntőben nyolcezer magyar szurkoló előtt győzték le 8–6-ra a mieinket, ám a két csapat azóta lejátszott hat tétmérkőzéséből csak a 2019-es vb bronzmérkőzését tudták megnyerni, ezt követően a világligában és az olimpiai negyeddöntőben is a magyar válogatott volt a jobb.
Azóta szinte kicserélődött Ivica Tucak együttese, a tokiói keretből kilencen nincsenek ott az idei Európa-bajnokságon, amelyen a fiatalokra is fontos szerep hárul, elég csak a 2001-es születésű Marko Zuvelára  gondolni, aki a torna eddigi öt mérkőzésén hét gólt szerzett. Természetesen a rutinos klasszisok is hozzák, amit tudnak. A különös kalamajka után behívott centert, Josip Vrlicet még úgy is nehezen tudják tartani az ellenfelek, hogy a megszokottnál kevesebb bejátszás jutott el hozzá, Marko Bijac biztos pont a kapuban, Luka Bukic pedig a kapásoldalról szórja a gólokat.
A horvát válogatottnak Málta (19–5) és Franciaország (13–7) legyőzése után a görögök elleni 5–5-ös döntetlen is elég volt az első helyhez csoportjában, egyben az automatikus nyolc közé jutáshoz, ahol Grúzia nem jelentett akadályt (15–5). Az elődöntőben aztán a friss vb-ezüstérmes olasz válogatottat búcsúztatta 11–10-es győzelmével a házigazda, amely 12 év után ülhet fel ismét a kontinens trónjára. Ebben már csak egy rivális tudja megakadályozni, nevezetesen a címvédő magyar válogatott – reméljük, meg is teszi!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik