Férfi vízi BL: Zalánkiék könnyed győzelemmel ismét a legjobbak

Vágólapra másolva!
2023.06.03. 22:55
null
Zalánki Gergő ezúttal is főszerepet játszott a Pro Reccóban (Fotó: Balogh László)
Zalánki Gergő csapata, az olasz Pro Recco megvédte címét a férfi vízilabda Bajnokok Ligájában. A bronzérmet a Barceloneta szerezte meg, miután szétlövéssel jobbnak bizonyult a görög Vuliagmeninél.

Az olasz sztáregyüttes a belgrádi nyolcas döntő szombati fináléjában – többek között a magyar válogatott négy gólt szerző balkezesének klasszis játékával – 14–11-re nyert a házigazda Novi Beograd ellen.

A Recco összességében a 11. sikerét aratta ebben a sorozatban, egymást követő harmadik alkalommal diadalmaskodott, erre korábban csak a jugoszláv Mladost Zagreb volt képes 1968 és 1970 között.

A két csapat egy évvel ezelőtt ugyanitt találkozott egymással – igaz, akkor a fedett uszodában –, és a Recco végül ötméteresekkel diadalmaskodott. A hős pedig az öt gólt szerző Zalánki volt, aki 12 másodperccel a vége előtt egyenlített, majd az utolsó büntetőt értékesítette. Harmadszor fordult elő a sorozat történetében, hogy egymást követő két évben ugyanaz a két csapat vívja a finálét.

Ezúttal az olaszok annak ellenére vezettek rendkívül magabiztosan 9–5-re a nagyszünetben, hogy a második negyedben négy percig eggyel kevesebben voltak a vízben, mert Gonzalo Echeniquét videózás után brutalitás miatt kiállították.

A harmadik játékrészben a házigazda kétszer is két gólra kapaszkodott fel, de Zalánki és Francesco Di Fulvio gondoskodott arról, hogy a záró nyolc percre visszaálljon a négytalálatnyi különbség (13-9).

A zárónegyedben a Novi Beogradnak már nem maradt esélye, a Recco rendkívül könnyedén diadalmaskodott. Ez egyébként mindhárom belgrádi találkozójáról elmondható, a negyeddöntőben a Ferencvárost 8-4-re, az elődöntőben pedig a Vuliagmenit 12–8-ra győzte le.

A bronzmeccs kiélezett küzdelmet hozott, a fergeteges iramú találkozón hol egyik, hol pedig a másik csapat vezetett. Az előzetes várakozások sima spanyol sikerre számítottak, ezzel szemben négy negyednyi játék után 9–9 volt az állás: jöhetett a szétlövés.

Barceloneta az elődöntőben már megvívott egy ötméterespárbajt, akkor viszont alulmaradt a hazai medence előnyét élvező Novi Beograddal szemben. A Bresciát a negyeddöntőben nagy meglepetésre kiejtő – majd a Pro Reccóval szemben alulmaradó – görög Vuliagmeni nem bírta a szétlövéssel járó nyomást, így a spanyol csapat hódította el a bronzérmet.

VÍZILABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCAS DÖNTŐ (Belgrád)
Bronzmérkőzés
Barceloneta–Vouliagmeni 9–9 (3–2, 1–2, 3–2, 2–3) – ötméteresekkel 5–4
Döntő

Novi Beograd–Pro Recco 11–14 (1–4, 4–5, 4–4, 2–1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik