Férfi vízi BL: Vámos szerint tenni kell azért, hogy az FTC kijöjjön a gödörből

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.02.25. 09:46
null
Vámos Márton (jobbra) szerint ami az évad elején jól sült el, most épp fordítva történik (Fotó: Szabó Miklós)
Az FTC-Telekom súlyos vereséget szenvedett a Barceloneta elleni hazai BL-meccsen, Varga Zsolt a munkában és a hiányzó csapatkapitány visszatérésében látja a megoldást.

 

Nehéz, de nem megoldhatatlan az FTC-Telekom helyzete a férfi vízilabda Bajnokok Ligája A-csoportjában. A zöld-fehérek szerda este újkori történetük legsúlyosabb vereségébe futottak bele a Barceloneta ellen, a 17–7-es hazai zakóval egyrészt lépéshátrányba kerültek a spanyolokkal szemben, másrészt – remélhetőleg csak átmenetileg – lecsúsztak a továbbjutást érő helyekről.

„A mögöttünk álló időszak nagyban meghatározta a teljesítményünket, Varga Dénes hiányára gondolok, valamint arra, hogy átment rajtunk a koronavírus-járvány  – mondta Varga Zsolt, az FTC vezetőedzője. – Sajnos fáradtan, rossz fizikai állapotban tértek vissza a játékosok a betegség után, és a protokoll miatt csak nagyon óvatosan lehet terhelni őket. Ezek a problémák összeadódtak, ráadásul rendkívül rosszul kezdtünk. Az első támadásból gólt kaptunk, majd a másodikból és a harmadikból is... Benne volt ebben a mérkőzésben, hogy nem nyerünk, hiszen kiváló ellenféllel találkoztunk, de ilyen kezdésre nem számítottam.”

A TOVÁBBJUTÁSRA ESÉLYES CSAPATOK PROGRAMJA
Brescia (23 pont): Tbiliszi (o), Radnicski (o), Barceloneta (i), FTC (i)
Olympiakosz (19): Barceloneta (i), FTC (o), Novi Beograd (o), Dinamo Tbiliszi (i) Barceloneta (17): Olympiakosz (o), Tbiliszi (o), Brescia (o), Jadran Split (i)
 FTC (16):  Novi Beograd (i), Olympiakosz (i), Radnicski (o), Brescia (o)

Mivel a Novi Beograd rendezőként biztos résztvevője a nyolcas döntőnek, az A-csoportban három kiadó helyért küzd négy csapat. A legjobb helyzetben a Brescia van, amely négypontos előnnyel áll a tabella élén, ráadásul két nyerhető hazai meccse következik. A Barcelonetának két rangadója és két könnyebb találkozója van hátra, ezzel szemben az Olym­piakosznak és a Ferencvárosnak három nehéz és egy nyerhető mérkőzés következik. A 12. fordulóban esedékes Olym­piakosz–FTC összecsapás sorsdöntő lehet, de az biztos, hogy a ponthátrányban lévő Fradinak két rang­adót kell hoznia a továbbjutáshoz, az pedig alap, hogy a Radnicski elleni hazai meccset is meg kell nyernie.

„Már a sorsoláskor tudtuk, hogy nehéz lesz bejutni a nyolcas döntőbe – folytatta a vezetőedző. – Az idény első felében mindent megtettünk, hogy jó eredményeket érjünk el, olyan teljesítményt nyújtott a csapat, ami nem várt pontokhoz juttatott minket. Kis szerencsével négy ponttal többet is szerezhettünk volna, mert annyira jól mentünk. Ez most nehéz periódus, mást nem tudok mondani, mint hogy össze kell szednünk magunkat, és újraépíteni az alapokat. Nyilván várjuk Dumi visszatérését, de ő sem volt vízben két-három hétig, tehát neki is idő kell – nem úgy gondolok rá, hogy visszatér, és rögtön minden rendben lesz, mert ez a meccs láthatóan nem csak egy játékoson múlt. Mindenkinek szüksége van arra, hogy végre rendesen dolgozzunk.”

Varga Dénes hiányában a görög sajtóban az Olympiakosszal összeboronált Vámos Mártonra nehezedett a szokottnál is nagyobb teher – persze ezt a Barceloneta is tudta, és kettőzött erővel őrizte.

„Látni kell, hogy a Barceloneta tapasztaltabb és rutinosabb csapat nálunk, tele olimpiát megjáró és tíz éve az elitsorozatban játszó vízilabdázóval, nálunk meg többen életük első BL-idényében szerepelnek – mondta az FTC balkezese. – Ami az évad elején jól sült el, most épp fordítva történik. A játék minden elemében gyorsulnunk kell, mert amit szerda este láttunk, az a topvízilabda, ahhoz kell felnőnie a csapatnak. Három mérkőzés óta negatív spirálban vagyunk, de volt már ilyen, és mindig kikecmeregtünk belőle. Nyilván ez sosem jön jókor, mégis szerencsésebb az idény közepén átesni rajta, mint a végén, amikor már érmekért játszunk... Persze nem úgy megy, hogy gödörben vagyunk és majd kijövünk belőle, mert ezért tenni kell.”

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Brescia
10
7
2
1
116–97 23
2. Novi Beograd
10
6
2
2
138–105
20
3. Olympiakosz
10
6
1
3
108–86
19
4. Barceloneta
10
5
2
3
119–87
17
5. FTC
10
4
4
2
109–101
16
6. Radnicski
10
3
1
6
95–111
10
7. Jadran Split
10
3

7
100–119
9
8. Dinamo Tbiliszi10


10
92–171 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik