Férfi vízi BL: csoportelső a Dinamo Tbiliszit megverő FTC!

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.04.22. 17:25
A Ferencváros 15–11-re nyert a B-csoport sereghajtója, a grúz Dinamo Tbiliszi ellen a Duna Arénában megrendezett, zárt kapus mérkőzésen a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik minitornáján. A zöld-fehérek ezzel csoportelsők!

Egyszerű volt a képlet az FTC-Telekom utolsó Bajnokok Ligája-csoportmeccse előtt: ha a zöld-fehérek nyernek a grúz Dinamo Tbiliszi ellen, akkor az első helyről jutnak be a sorozat nyolcas döntőjébe. Ez rengeteg előnnyel járt volna, a verhetőbb negyeddöntős ellenféltől kezdve egészen addig, hogy a másik csoportot hibátlan teljesítménnyel megnyerő olasz sztárcsapat, a Pro Recco csak a döntőben jöhetne szembe, így a zöld-fehérek természetesen motiváltan ugrottak a medencébe.

Na persze a grúzok ellen akkor is illik nyerni, ha nem a csoportelsőség múlik rajta, ugyanis jókora szakadék tátong a két csapat között. Emiatt Varga Zsolt vezetőedző úgy döntött, ezúttal az is belefér, hogy két gólfelelős, Varga Dénes és Janisz Fundulisz a lelátón ücsörögjön, hiszen nem kell csapágyasra hajtani minden játékost a három nap alatt lejátszott három mérkőzéssel, pláne, ha kisebb sérülést is összeszedtek.

Így aztán kissé felforgatott összeállításban játszott az FTC, több játékos is olyan pozícióban szerepelt, amelyben nem feltétlenül szokott, az alapvetően center Nicolas Constantin-Bicari külső körös játéka volt a leglátványosabb és leginkább beváló megoldás. A pólósokon ugyanakkor az is látszott, hogy nem múlt el nyomtalanul az előző napi, Barceloneta ellen megnyert rangadó.

A zöld-fehérek tizenhat másodperc után vezettek, de a fáradtság miatt ezúttal nem tudták már az elején leszakítani a grúzokat, akik folyamatosan tapadtak ellenfelükre, köszönhetően elsősorban a rengeteg, labda nélkül kapott kiállításnak. Így az FTC legalább gyakorolhatta az emberhátrányos védekezést, mit mondjunk, bele is jött, hiszen a tizennyolc hátrányból tizenkettőt kivédekezett, a kétharmados arány pedig meglehetősen jónak mondható.

Kapott azért könnyű gólokat a csapat, mint ahogy elöl is belehibázott olykor a támadásokba, de összességében a ferencvárosi vezetés egy pillanatig sem forgott veszélyben. Ráadásul, ha a magyar bajnok ritmust váltott, annak többnyire az lett a vége, hogy az érkező játékos az üres kapuba húzhatta a labdát.

A már kiesett, becsületükért küzdő grúzok a negyedik negyed elején még visszakapaszkodtak két gólra, de a Fradi három gyors találattal elvette a kedvüket, és lezárta a mérkőzést. A zöld-fehérek félgőzzel játszva is 15–11-re nyertek, és bár a kapott gólok viszonylag magas számáért Varga Zsolt biztosan nem dicsérte meg játékosait, ezúttal a győzelem volt a legfontosabb.

Az FTC a sikerrel csoportelsőként jutott a nyolcas döntőbe, ahol először a Marseille együttesével találkozik, a negyeddöntő megnyerése esetén pedig a Jug Dubvornik–Brescia összecsapás győztese vár rá. A csoportgyőzelem jóval több annál, amit előzetesen várhattunk a zöld-fehérektől, és talán annál is, amit második buboréktorna előtt maga a csapat várt saját magától. Az együttest ugyanis annyi sérülés, betegség és apróbb egészségügyi probléma sújtotta a közelmúltban, amennyi két teljes idényre elosztva sem lenne kevés. A csoportkör végére azonban mindenki felépült, a csapat játéka ezzel szoros összefüggésben összeállt, így a június 3–5-én esedékes belgrádi nyolcas döntő egyre ígéretesebbnek tűnik magyar szempontból.

VÍZILABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 3. TORNA
B-CSOPORT (BUDAPEST)

FTC-TELEKOM–DINAMO TBILISZI (grúz) 15–11 (5–3, 4–2, 2–2, 4–4)
Duna Aréna, zárt kapuk mögött. V: Dervieux (francia), Colombo (olasz)
FTC:
Gárdonyi – Sedlmayer 1, VIGVÁRI VENDEL 3, Pohl, MEZEI 1, VÁMOS 3, Zalánki 1
Csere:
Jaksics 2, JANSIK SZ. 2, Német T. 1, Fekete G., Constantin-Bicari 1
Edző:
Varga Zsolt
TBILISZI:
Razmadze – Sarics 2, Kavtaradze, Jelaca 1, BITADZE 2, Vapenszki 2, Vasics
Csere:
Imnaisvili, MAGRRAKVELIDZE 2, Dadvani 1, Meski 1, Tkeselasvili
Edző
: Dejan Sztanojevics
Gól – emberelőnyből:
9/6, ill. 18/6
Gól – kettős emberelőnyből:
2/1, ill. –
Gól – ötméteresből:
4/3, ill. 1/1
Kipontozódott:
Sedlmayer (28. p.), Vapenszki (29. p.), Jelaca (30. p.), Jaksics (31. p.)
MESTERMÉRLEG

Varga Zsolt:
– A harmadik mérkőzésünket játszottuk három nap alatt, mindenki kissé feszültebb volt a megszokottnál, de ez valahol érthető is. Varga Dénesnek és Janisz Fundulisznak pihenőt adtam, mert kisebb sérülést szedtek össze, ezért a többieknek jóval nehezebb dolguk volt. Így is irányítani tudtuk a mérkőzést, és ugyan voltak hibáink, de ilyen körülmények között ez normálisnak mondható.
Dejan Sztanojevics:
– Büszke vagyok a csapatra, amiért újabb jó mérkőzést tudtunk játszani. Ez a találkozó is bebizonyította, hogy a legnagyobb intenzitással és sebességgel kell edzenünk, hogy ilyen teljesítményt nyújtsunk. Fegyelmezettek voltunk, az előző tornákhoz képest sokat fejlődtünk, egyre inkább igazi csapatnak nézünk ki.

További eredmények
Barceloneta (spanyol)–Jadran Herceg Novi (montenegrói) 13–11
(5–2, 3–3, 3–3, 2–3)
Waspo Hannover (német)–Brescia (olasz) 10–18 (3–5, 2–3, 2–6, 3–4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik