Férfi vízi BL: a Szolnok és az Eger is készen áll a nyolcas döntőre

Vágólapra másolva!
2018.06.07. 08:57
A címvédő Szolnok és az Eger is belakta a még épülőfélben lévő Sciorba uszodát Genovában, és készen áll a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjére.

 

Azt nem mondhatnánk, hogy az olaszok elkapkodták a vízilabda Bajnokok Ligája nyolcas döntőjének előkészítését.

Kovács Gergő, az Eger szélsője

„Jól éreztem magam a vízben, tetszik, hogy nyitott uszodában játszunk, ráadásul szép az idő is. Az első meccs a legfontosabb, ha négy közé jutunk, már bármi megtörténhet. Pörgős mérkőzésre a számítok, a Barceloneta stílusában benne vannak a lefordulások, ezért taktikusan kell lassítanunk a játékot. Hat a hat ellen már nehezen fognak támadni. Jó a hangulat, motivált a csapat, érmet szeretnénk szerezni.”

Miközben a csapatok már edzettek a genovai Sciorba uszodában a torna csütörtöki rajtja előtt, a munkavédelmi sisakban buzgólkodó szakik még javában csavarozták a székeket, cipelték a frissen méretre vágott deszkákat, nagy műgonddal húzták be a különböző kábeleket, és még sorolhatnánk a munkafolyamatokat…

A félkész állapotokról rövid úton Cseh Sándor is meggyőződhetett: a Szolnok vezetőedzője alatt a pálya szélén sétálva egyszer csak megnyílt a talaj, de bravúros „mentéssel” talpon maradt – a trénernek Neo, azaz Keanu Reeves kultikus mozdulatsora jutott eszébe a Mátrixból, amivel a magunk részéről nem is vitatkoznánk. Az uszoda egyébként remek lesz, ha egyszer elkészül: a szervezők az állandó tribün mellé felhúztak két mobillelátót is, kinyitották a tetőt, továbbá hatalmas ledfalat építettek a szurkolók kedvéért. Igaz, így is csak valamivel több mint kétezer néző lehet jelen a nyolcas döntőn, ami a negyede a tavalyi végjátéknak otthont adó Duna Aréna befogadóképességének. Az egyetlen problémát mégis a nyitott tető miatt besütő nap jelenti, a csapatoknak ezzel meggyűlhet a bajuk, egyedül az utolsó, éjszakába nyúló mérkőzésén nem zavarja a feleket az erős fény.

A magyar résztvevők közül elsőként a Szolnok edzett, elszántan, de jó hangulatban. Egyetlen szomorú Dózsa-játékost azonban így is láthattunk: a bajnoki döntőben bordasérülést szenvedő, az ötödik meccsen már beinjekciózva pólózó Andrija Prlainovics civilben nézte a társakat a lelátóról, ráadásul játékára a Jug Dubrovnik elleni, csütörtöki negyeddöntőben is kevés az esély. Cseh Sándor röviden össze is foglalta a napot: „Azon kívül, hogy hajnali háromkor keltünk és a legjobb játékosunk nem játszik, minden rendben…”

Kis Gábor, a Szolnok centere

„Nagyon kemény és hosszú bajnoki döntősorozaton vagyunk túl, amit még mindig nem emésztettem meg, de ez nem befolyásolja a csütörtöki teljesítményemet. Amennyire tudtunk, az elmúlt egy hétben pihentünk és edzettünk, így a lehetőségekhez mérten jó állapotban vagyunk. Verhető ellenféllel találkozunk, és nem is nézek ennél messzebbre, jelenleg egyetlen meccset kell megnyernünk, az pedig a Jug elleni negyeddöntő.”

Prlainovics sem unatkozott közben, az ellenfelek szerb játékosai szinte kivétel nélkül odamentek hozzá, s ő kényszeredett félmosollyal boldog-boldogtalannak magyarázta, miért nem ott van éppen, ahol a leginkább szeretne lenni: a társai között a medencében.

A lemenő nap fényében aztán az Eger is medencébe szállt, a vezetőedző, Dabrowski Norbert nem hajtotta meg csapatát, ahogy a szakember utólag fogalmazott, a buszról leszállva nem lett volna értelme vízilabdázni… Különben is gyakoroltak már eleget, két és fél hetet készültek a nyolcas döntő előtt. Az egriekről így is meg lehetett állapítani azt, amit a szolnokiakról: motiváltan és felszabadultan gyakoroltak. Az elszántság a többi csapatra is jellemző volt, de a lazaság a többségből hiányzott. Hogy ennek lesz-e jelentősége, csütörtök estére kiderül. Mi abban bízunk, lesz.

Szabó Zoltán, BEK-győztes játékos

„Mindenképpen igazságosabb az idei lebonyolítás abból a szempontból, hogy nem lesz pihenő csapat, három nap alatt mindenki három mérkőzést játszik, ez viszont óriási terhelés, egyetlen pillanatra sem engedhet ki a koncentráció. Nagyon kiegyensúlyozott a mezőny, nem kevésbé kiegyenlített, mint tavaly, azaz nem érződik, hogy erre az idényre növelték a csoportkörben induló csapatok létszámát, és akadtak olyanok, amelyek kilógtak a mezőnyből. A Pro Reccót mindig esélyesnek lehet nevezni, főleg mert hazai medencében játszik, összességében mégsem lehet favoritról vagy papírformáról beszélni. A Spandau például idény közben többször is megmutatta, képes meglepetést szerezni, ráadásul teher nélkül játszhat, márpedig ilyenkor sülhet el a kapanyél…”

Medencében a fiatalok is

A kontinens élcsapatai mellett az utánpótlás is medencébe száll Genovában. A nyolcas döntővel párhuzamosan rendezik a Final Kids néven futó U13-as tornát, amelynek célja, hogy a következő vízilabdás generáció belekóstolhasson a BL légkörébe. Magyarországról a Szolnok, az Eger, az OSC és a Szeged U13-as fiúcsapata szerepel a tornán, közülük a Szolnok, a Szeged és az OSC jutott a négy közé, míg az Eger az 5–8. helyért folytathatja.

A harmadik „magyar” csapat

Az Eger és a Szolnok mellett még egy magyar érdekeltségű együttes szerepel a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében. Az idény meglepetéscsapatának számító Spandau-nak ugyanis két magyar kapusa van: az ötödik éve Berlinben védő Baksa Lászlóhoz tavaly nyáron csatlakozott Péterfy Mihály. A berliniek a BL-ben nagy skalpokat gyűjtöttek be – hazai pályán elcsípték a Szolnokot és az Egert is, és csak egy góllal maradtak alul a Pro Reccóval szemben – azonban a német bajnokság végén nem örülhettek. A WASPO Hannover ötmérkőzéses csatában megakadályozta a címvédést, így a Spandaunak nem sikerült sorozatban ötödször az élen végeznie.

BAJNOKOK LIGÁJA, FÉRFIAK, NYOLCAS, DÖNTŐ, GENOVA
Csütörtök. Negyeddöntő. Olympiakosz Pireusz (görög)–Spandau 04 (német), 16. ZF-EGER–CNA Barceloneta (spanyol), 17.30. Jug Dubrovnik (horvát)–SZOLNOKI DÓZSA, 19. Pro Recco (olasz)–AN Brescia (olasz), 20.30
Péntek. Az 5–8. helyért, 16, 17.30. Elődöntő, 19, 20.30
Szombat. A 7. helyért, 16. Az 5. helyért, 17.30. A 3. helyért, 19. Döntő, 20.30
Az M4 Sport az összes magyar érdekeltségű mérkőzést élőben közvetíti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik