Férfi vízi BL: legyőzte a Dubrovnikot az FTC, megvan az első OSC-siker

Vágólapra másolva!
2022.12.21. 21:10
Idénybeli első győzelmét szerezte meg az OSC a férfi vízilabda Bajnokok Ligájában, a spanyol Sabadellt verte 9–8-ra, míg a Ferencváros harmadik sikerét érte el a Jug Dubrovnik elleni 9–7-tel.
Nagy csatában nyert a Ferencváros (Fotó: Árvai Károly)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Nagy csatában nyert a Ferencváros (Fotó: Árvai Károly) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!


OSC–SABADELL 9–8


Az idén utoljára költözött BL-hangulat a Nyéki uszodába szerda este, az OSC a B-csoportban sereghajtó Sabadell együttesét fogadta. Az újbudaiak spanyol riválisukhoz hasonlóan első győzelmükre készültek, s mivel az igazán komoly erőfelmérők még csak ezután következnek az elitsorozatban, a nyolcas döntőről szőtt remények életben tartásához nyerniük kellett. Miközben a játékosok vízbe ugrottak, a parton Varga Dániel is bemelegített a mérkőzésre, aki végig elképesztő szenvedéllyel irányította csapatát – nem rajta múlott, hogy támadásban eleinte semmi sem sikerült a házigazdának.

Két centerrel kezdett, mégis átlövésekkel került előnybe a Sabadell, amely hamar ellépett hárommal. Első emberelőnyéből lövésig sem jutott el az OSC, majd Manhercz Krisztián megúszásánál Eduardo Lorrio védett bravúrral, akinek hat perc elteltével tudtak először betalálni az újbudaiak. A túloldalon Lévai Márton is remekelt, több bejátszásnál is elcsente a labdát a centerek elől, és ahogy összeállt a védekezés, támadásban is jöttek a jó megoldások, a második negyed közepén utolérte vetélytársát az OSC. Sőt, Burián Gergely káprázatos gólpassza után Várnai Kristóf kapáslövésével fordított is, de a nagyszünet előtt három másodperccel emberelőnyből egyenlített a Sabadell, így 5–5-nél fordultak a felek.

A térfélcsere után is „forrt a víz”, s mivel játékvezetők engedték a kemény játékot, nagy fizikai csatát láthatott az eseményeket többnyire csendesen szemlélő közönség. Manhercz kapufás bombagólja azért talpra ugrasztotta az újbudai szurkolókat, a harmadik negyed végén ezzel egyenlített az OSC, a döntés tehát a záró szakaszra maradt. Tóth Márton klasszis centergólja után Lévai Márton kivédte Konsztantin Averka ötméteresét, így ismét lépéselőnybe kerültek az újbudaiak, s bár erre még volt válaszuk a spanyoloknak, Manhercz harmadik találata eldöntötte a mérkőzést. Lévai a dudaszó előtt bravúrral hárította Bernat Sanahuja ziccerét, az OSC pedig nagy izgalmak után 9–8-ra nyert, és első sikerét ünnepelhette a Bajnokok Ligája idei kiírásában.

FERENCVÁROS–JUG DUBROVNIK 9–7

Hendikeppel kezdte az FTC-Telekom a Jug Dubrovnik elleni évzáró Bajnokok Ligája-mérkőzésen, hiszem megszoktuk, hogy a zöld-fehérek összeállítása így kezdődik: Vogel Soma, Vigvári Vendel, Varga Dénes... Ezúttal azonban ez a hármas nemhogy a kezdőcsapatban nem kapott helyet, sérülés és betegség miatt minhárman kimaradtak. Közülük csak Vigvári Vendelt láttuk a lelátón szomorkodni a kezdés előtt.

Játékosból persze így is volt elég, az időközben a szövetség elnökévé avanzsáló Madaras Norbert úgy rakta össze a keretet, hogy az előző idénnyel ellentétben most akkor se ifisták sora üljön a kispadon a BL-ben, ha éppen sérüléshullám éri el a csapatot. Az volt a kérdés, hogy vezér is lesz-e köztük.
Jelentkező mindenesetre akadt.

Szakonyi Dániel bemelegítésnek ötméterest védett, majd a zöld-fehérek két fórt belőttek, három hátrányt kivédekeztek, közben annyit blokkoltak, mint az áruházi kasszások karácsony előtt. Amikor pedig Nemanja Ubovics két védővel a nyakán centerakciógólt lőtt, már 3–0-ra vezetett a Ferencváros. A Jug az első negyed utolsó percében megszerezte az első gólját, ezzel együtt kifejezetten biztatóan kezdett a magyar bajnok.

Vélemény
Szakonyi Dániel, az FTC kapusa
„A mérkőzés előtt belenéztem a játékosok szemébe, és láttam a tüzet, hogy nyerni akarunk, blokkolni akarunk, gólt akarunk lőni. Hullámzott a mérkőzés, de mi voltunk azok, akik meglovagolták a hullámot, és fontos győzelemmel zártuk az évet. Nagyon büszke vagyok a csapatra, mindenki beletette a magáét ebbe a sikerbe. Vogel Soma az előző hét végén rám írt, hogy betegeskedik, akkor már sejtettem, hogy újra be kell ugranom a vízbe, és megmutatni magamat a Bajnokok Ligájában. Jól jött ki, örülök neki, de természetesen várjuk vissza a sérülteket és a betegeket. A védekezésünk az egész ősszel jól működött, voltak benne ugyan vargabetűk, de erre építhetünk a folytatásban.”

Csak hát a Jug Dubrovnik is megérkezett a mérkőzésbe.

Maro Jokovic lehet, hogy már 35 éves, de úgy suhintotta meg kétszer egymás után a félelmetes bal kezét, mintha egy tízessel kevesebb lenne. Ezzel még csak egál volt, de a zöld-fehérek támadójátéka megtorpant, a horvátok ugyanakkor lendületbe jöttek. Sorozatban ötöt lőttek, és már kettővel, 5–3-ra vezettek, amikor Nagy Ádám végre megtörte a hazai gólcsendet. Mi több, a nagyszünet előtt a zöld-fehérek görög légiósa, Sztilianosz Argiropulosz is gólt lőtt volt csapatának, így döntetlennel fordultak a felek.

Aztán térfélcsere után még egyet. Na nem azonnal, előtte négy percet úsztak fel-le a csapatok nagy meggyőződéssel, de számottevő eredmény nélkül. A jeget azonban a Ferencváros görög mindenese törte meg, ráadásul utána Szakonyi emberhátrányban védett nagyot. A Jug azonban ismét egyenlített, nagyon úgy tűnt, ugyanolyan kiélezett lesz a végjáték, mint az előző BL-idény negyeddöntőjében volt.
Akkor eggyel nyert a Ferencváros, ezúttal viszont kettővel. Varga Zsolt együttese hozta a védjegyszerű, elképesztően erős utolsó negyedet, így nem kellett izgulni a végén. Az FTC 9–7-re győzött, és kettészakította a csoportot.

Egyébként a keresett vezérek is meglettek. Nem is kevesen.

VÍZILABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
4. FORDULÓ
B-CSOPORT
GENESYS OSC ÚJBUDA–ASTRALPOOL SABADELL (spanyol) 9–8 (1–3, 4–2, 2–2, 2–1)

Nyéki uszoda, 200néző.V:Koryzna (lengyel), Putnikovics (szerb).
OSC:LÉVAI – VÁRNAI2,Angyal1,MANHERCZ K.3,Tóth M.1,VIGVÁRI VINCE1,Csacsovszky E.Csere:Burián, Salamon F.1,Bundschuh, Aranyi, Dala D.Edző:Varga Dániel
SABADELL:LORRIO – Averka1,Bustos, Valera1,D. Banicsevics, SANAHUJA3,Cabanas.Csere:Veich1,Gil, BERTRAN2,Bonet, M. Teclas.Edző:Quim Colet
Gól – emberelőnyből:7/5, ill. 8/2.Gól – ötméteresből:2/2, ill. 1/0.Kipontozódott:Bustos (27. p.), Várnai (28. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Dániel:– Fontos mérkőzést nyertünk meg, nagyon örülök, hogy végre a Bajnokok Ligájában is sikerült győznünk. Voltak olyan periódusok, amikor nem játszottunk jól, de akkor is keményen küzdöttünk, a hozzáállással teljes mértékben elégedett lehetek.
Quim Colet:– Jól játszottunk, de a befejezéseknél nem koncentráltunk eléggé, a hajrában nem tudtuk kihasználni a helyzeteinket. A védekezésünk végig jól működött, ám a fordulópontokból az OSC jött ki jobban, ezért pont nélkül maradtunk.

FTC-TELEKOM–JUG DUBROVNIK (horvát) 9–7 (3–1, 2–4, 1–1, 3–1)
Komjádi uszoda, 2000 néző. V: Gomez (olasz), Ohme (német).
FTC: SZAKONYI – Argiropulosz 2, Jansik Sz. 1, NAGY ÁDÁM 1, Német T., Vadovics V., Pohl 1. Csere: Fekete G., MERKULOV 1, Damonte, Molnár E. 1, UBOVICS 2. Edző: Varga Zsolt
JUG: POPADIC – Biljaka 1, Zuvela 1, Krzic 1, Grgurevic, Jokovic 2, VUKOJEVIC. Csere: Mozara, KAKARISZ 2, Burdjelez, Zvono. Edző: Vjekoslav Kobescak
Gól – emberelőnyből: 10/6, 17/4. Gól – ötméteresből: –, ill. 1/0. Kipontozódott: Vadovics V. (23. p.), Argiropulosz (30. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt: – Minden mérkőzésünkben van némi hullámvölgy, ez most a második negyedben következett be. Nyilván rengeteget dolgozunk azon, hogy ez ne így legyen. Siettettük a támadásokat, túlzottan azt akartuk, hogy ugyanúgy folytatódjon a mérkőzés, ahogyan elkezdődött, de ez nem így működik. Utána stabilizálódott a védekezésünk, ebből tudtunk újra építkezni.
Vjekoslav Kobescak: – Összességében nem játszottunk rosszul, jó periódusaink voltak, ugyanakkor rosszul kezdtük a mérkőzést, és rosszul is fejeztük be. Amikor átvettük a vezetést, megváltozott a játékunk, többen egyéni megoldásokra törekedtek, ezt pedig nem bírja el a csapatunk. Ebben a meccsben ennyi volt, építhetünk erre a teljesítményre, de látom, miben kell előrelépnünk.

További eredmények: VK Novi Beograd (szerb)–AN Brescia (olasz) 11–9, CN Marseille (francia)–Spandau 04 (német) 14–7 (Spandau: Baksa László végig védett)

Kedden játszották: Waspo98 Hannover (német)–Olympiakosz (görög) 7–16 (Olympiakosz: Vámos Márton 3 gól), Jadran Split (horvát)–Dinamo Tbiliszi (grúz) 21–7 (Dinamo: Gyapjas Brendon 38%-kal védett), CNA Barceloneta (spanyol)–Radnicski Kragujevac (szerb) 18–9, Pro Recco (olasz)–NO Vuliagmeni (görög) 14–7 (Recco: Zalánki Gergő 1 gól)

Az A-csoport állása
1.Barceloneta44
63–29+34
12
2.Olympiakosz44

59–31+2812
3.Pro Recco43155–37+28
9
4.Jadran Split42248–41+7
6
5.Vuliagmeni411
235–41–64
6.Radnicski
4112
43–60–74
7.Hannover
4
432–59–270
8.Dinamo Tbiliszi
44
31–68–370
A B-csoport állása
1 Novi Beograd 4 3 1 56–35 21 10
2 Brescia 4 3 1 37–27 10 9
3 FTC 4 3 1 32–30 2 9
4 OSC 4 1 2 1 37–44 –7 5
5 Jug Dubrovnik 4 1 1 2 41–43 –2 4
6 Marseille 4 1 1 2 41–40 1 4
7 Spandau 4 2 2 30–48 –18 2
8 Sabadell 4 1 3 28–25 –7 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik