Férfi vízi BL: a nyolcas döntő az FTC és az OSC célja

Vágólapra másolva!
2022.11.16. 10:36
null
Varga Dénes (balra) és Tóth Márton párharca a BL csoportkörében is megismétlődhet (Fotó: MTI/Ilyés Tibor)
Rendkívül kemény BL-csoportban szerepelnek a magyar csapatok, amelyek továbbjuthatnak, de ehhez idegenbeli rangadókat kell nyerniük, és otthon alig hibázhatnak.


Két magyar csapattal kezdődik el a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportköre, és mivel az A-csoportban szereplő együttesek már kedden este medencébe ugrottak, ebből máris kiderült, hogy mindketten a szerdán rajtoló B-jelű nyolcasban kaptak helyet. A csoport rendkívül kiegyensúlyozott, ráadásul mivel házigazdaként a Novi Beograd biztos résztvevője a nyolcas döntőnek, csak három kiadó helyért csatáznak a csapatok. Ezzel együtt az FTC-Telekom és a Genesys OSC Újbuda is a továbbjutást célozta meg.

MEGLEPETÉSRE KÉSZÜL AZ FTC

Az előző három – befejezett – idényben mindig dobogós volt a Ferencváros a BL-ben, legutóbb a harmadik helyen végzett. Az automatikusan főtáblás zöld-fehérek most sem szeretnének lemaradni a sorozat végjátékáról.

„A Bajnokok Ligája más kávéház, mint a magyar bajnokság és a kupa, de az új idénynek is nagy célokkal vágunk neki    
– hangsúlyozta Varga Zsolt, az FTC-Telekom vezetőedzője.  – A sorsolás után azt hittük, ezúttal kiegyensúlyozottabb csoportok alakulnak ki, erre a selejtezőből megkaptuk a Bresciát és az OSC-t... Sokat számíthat az elmúlt években megszerzett nemzetközi tapasztalat, de ne felejtsük el, hogy négy új játékost kell beépítenünk a csapatba, és a riválisok kerete is változott. Az Olympiakosz például sokat erősödött a tőlünk távozó Vámos Marcival, a Recco és a Barceloneta sem gyengült, de utóbbit egy hete a spanyol bajnokságban legyőzte a csoportunkban szereplő Sabadell. A spanyolokkal kezdünk, majd a legutóbbi két idényben elődöntős Bresciához megyünk, így már az első két mérkőzés fontos értékmérő. Ha nem is lehengerlő játékkal, de pontokat kell szereznünk, ugyanis nagyon erős riválisok vannak még a csoportunkban, elég csak a Novi Beogradra gondolni, amely ráadásul házigazdaként biztosan ott lesz a nyolcas döntőben. Három kiadó hely marad hét hasonló játékerőt képviselő csapatra, ezért kiélezett küzdelemre, izgalmas mérkőzésekre számítok, amelyeken a pillanatnyi forma és az akarat dönthet. A legutóbbi idényben is szereztünk meglepetéseket, és ezúttal is erre készülünk, az elsődleges célunk, hogy ismét továbbjussunk a csoportból.”

SZINTET LÉPNE AZ ERŐSÖDŐ OSC


Összességében magabiztosan jutott a főtáblára az OSC, amely a második selejtezőkörben kapcsolódott be a sorozatba. Az eddigi menetelés értékét növeli, hogy a sérült Hárai Balázs még egyszer sem ugorhatott medencébe.

„Az idény első hat-nyolc meccse alatt még fizikai munkát végeztünk, ennek megfelelően a játék nem volt csillogó, inkább hullámzó. A célunkat azonban elértük, hiszen eljutottunk a BL főtáblájára, és a reményeim szerint az elvégzett munka masszív alapot ad a játékosoknak az előttünk álló időszakra      –
mondta Varga Dániel, az OSC vezetőedzője, akit a hiányzó center várható visszatéréséről is kérdeztünk.    – A következő hetekben még Hárai Balázs nélkül játszunk, rehabilitációs munkát végez, de ott van a fény az alagút végén. Mindennek van pozitív oldala, egyrészt Aranyi Máté rohamosan fejlődik, másrészt a többiek sem kényelmesednek el. Mindenkinek kicsit többet kellett hozzátennie abból, amit tud, és ez még ha fárasztó is, jó hatással volt a csapat sokszínűségére és talán az eredményességére is, persze középtávon azért várjuk vissza Pufit.”

Legutóbb Zaláni Gergő (balra) és az évtizeden át hazánkban játszó Aaron Younger ünnepelhetett (Fotó: Balogh László)
Legutóbb Zaláni Gergő (balra) és az évtizeden át hazánkban játszó Aaron Younger ünnepelhetett (Fotó: Balogh László)

 

Szabó Zoltán, BEK-győztes vízilabdázó – NS-szakértő
Évek óta mondogatjuk, hogy egyre kiegyensúlyozottabb a világversenyek mezőnye, és ezt már elmondhatjuk a Bajnokok Ligája mezőnyére is. A B-csoportra ez fokozottan igaz, ráadásul a selejtezőből főtáblára jutó csapatok közül ide került a két erősebb, én legalábbis annak tartom a Bresciát és az OSC-t. A Novi Beograd úgy vág neki az idénynek, hogy mikor nyerjen BL-t, ha nem most, a Fradi a szívem és a szakmai meglátásom szerint is erős csapat, a Marseille-t pedig egyáltalán nem lehet leírni. Az előző idényből jó nagy adag törlesztenivalója van az OSC-nek a franciákkal szemben, úgyhogy rögtön az első fordulóban elégtételt vehet. A Jug Dubrovnik sötét ló, lehet, hogy egy hajszállal gyengébb, mint legutóbb volt. A Sabadellt egy kézlegyintéssel is el lehetne intézni, de óriásit hibáznánk. A Spandau talán a leg­esélytelenebb, de Berlinben sem könnyű győzni. Az optimista énem azt mondatja velem, hogy a Novi Beograd mellett továbbjut a Brescia, a Fradi és az OSC. A tárgyilagos énem pedig azt, hogy aki tovább akar jutni, annak a hazai meccseit meg kell nyernie, és idegenben bravúrokat kell elérnie. Mindkét magyar csapat ott lehet a nyolcas döntőben, de ezért nagyon keményen meg kell dolgoznia. A B-csoportban három helyért versenyez hét csapat, az A-csoportban pedig két helyért hat – a Pro Recco és az Olympia­kosz kiemelkedik, de a többiek hasonló játékerőt képviselnek. Izgalmas meccseket látunk majd, alig várom a kezdést!

Az OSC-be három játékos érkezett a nyáron, a kapus Bisztritsányi Dávid és a fiatal Szűcs Dániel mellett a válogatott alapembere, Angyal Dániel is a Nyéki uszodába tette át a székhelyét.

„Angyal Dani az első pillanattól hozta azt a játékot, amelyre nekünk szükségünk volt, persze van még min csiszolni, de ez teljesen normális – folytatta az újbudaiak szakvezetője. – Egyértelműen olyan képességű játékos, hogy segítségünkre lehet a szintlépésben. Nehéz a BL-csoport, és bár hosszú az idény, már az elején kell bravúr ahhoz, hogy jó esélyünk maradjon a továbbjutásra. Merthogy a cél a továbbjutás, még akkor is, ha nem sorolom magunkat a négy legerősebb csapat közé. Ha megvalósul az említett szintlépés, az azt jelenti, hogy a nálunk papíron erősebb csapatok ellen is nyerni tudunk. Marseille-ben kezdünk, az ellenfélről senkinek sincsenek kellemes emlékei, de úgy vágunk neki, hogy nyerni akarunk. Készen állunk, felkészültünk!”

EGYRE TÖBB MAGYAR LÉGIÓS

Régen szerepelt ennyi magyar pólós külföldi csapatban a BL-főtáblán, négy légiósunk is medencébe ugrik az elitsorozatban. Kezdjük a megszokott arccal, hiszen Baksa László már kilencedik idényét tölti Berlinben, és mindegyikben a főtáblán szerepelt a Spandauval. Védett már nyolcas döntőben is, ezúttal erre nincs esélye, viszont a csapata lehet a mérleg nyelve – amelyik együttestől pontokat csen el a Spandau, az gyakorlatilag lemondhat a final eightről. Nem Baksa az egyetlen magyar kapus a BL-ben, meglepetésre a Dinamo Tbiliszihez igazolt a legutóbb Szegeden védő Gyapjas Brendon. Értékes tapasztalatot gyűjthet Grúziában, és még versenyben is lehet a továbbjutásért. Zalánki Gergő a második idényét kezdi el a Pro Reccóban, és hatalmas szerepe volt abban, hogy az olasz sztárcsapat címvédőként vág neki az idénynek. A magyar válogatott balkezese volt a BL-döntő hőse, öt gólt lőtt a fináléban, majd bevágta a győztes ötméterest a szétlövésben. A Recco célja mindig a BL-győzelem, ez most sincs másként. Az ugyancsak balkezes Vámos Márton a nyáron csapott fel légiósnak, az Olympiakoszban félelmetes jobbszárnyat alkothat az idény végén visszavonuló Filip Filipoviccsal. A görögök legutóbb lemaradtak a nyolcas döntőről, de nem szeretnék, hogy ez még egyszer előforduljon.
Az erőviszonyok alapján biztosra vehető, hogy Zalánki és Vámos ott lesz a final eightben, bízunk benne, hogy az FTC és az OSC is csatlakozik hozzájuk, és nem csupán miattuk lesz érdekes magyar szempontból a belgrádi végjáték.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik