Benedek: „Dénes azért is kért fel, mert az együttessel éltem évekig”

Vágólapra másolva!
2010.04.14. 16:00
null
Csapatkapitányból segítő: Benedek június végén kezd edzőként a válogatottnál (Fotó: Czagány Balázs, archív)
Saját bevallása szerint kicsit már Pekingben is vízilabdázó társai főnöke volt, a nyártól pláne az lesz: Benedek Tibor, mint arról beszámoltunk, Kemény Dénes segítője lesz a pólósok mellett. Nem szokványos edzői karrier egyből a válogatottnál nyitni – Benedek szerint a csapattagok vannak annyira érettek, hogy tudják kezelni az újonnan előálló helyzetet.

„Készültem az edzői karrierre, ezért végeztem el az iskolát is, hogy egyszer edző legyek, de nem gondoltam, hogy ilyen hamar bekövetkezik. Ilyenkor általában abba szokták hagyni a játékot, nekem ez kissé hamarabb jött, mint ahogy terveztem, ráadásul rögtön a válogatottal kezdem. Viszont jó párosítás, mert így működik egyszerre a játék és az edzősködés" – mondta Benedek a Nemzeti Sportnak.

„Azt várom tőle, amit az elmúlt tizenhárom évben bármelyik edzőmtől, hogy végezze el azokat a feladatokat, amelyek a csapat mellett adódnak. Elég sokrétű munka, amit Tibor végez majd, ezt többen végezték előtte inkább több, mint kevesebb sikerrel. Mindig is erős szakmai stáb dolgozott a csapat mellett, különben nem lettek volna sikereink. Ő volt az első, akit felkértem, nagyjából másfél hete. Nem tudom, ki lett volna a másodedző, ha nemet mond, nem is gondolkodtam másban" – mondta Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

„Egyből felnőttcsapattal kezdeni nagyon nagy ugrás, ugyanakkor Kemény Dénes mellett jó feladat, hiszen nem az enyém minden felelősség, a parton is tudok tanulni tőle, s még nem az első, inkább a második sorból leszek részese a történéseknek. Sok mindent tudok erről a csapatról, Dénes azért is kért fel, mert az együttessel éltem évekig" – tette hozzá a háromszoros olimpiai bajnok, akit egy-két hete hívott Kemény Dénes a feladatra.

„Épp az előbb beszélgettünk erről, hogy Madaras Norbival a Reccóban együtt játszom, a válogatottban pedig a főnöke leszek. Viszont a fiúk vannak annyira érettek, hogy tudják kezelni a helyzetet. Edzőként fiatal vagyok, de náluk jóval idősebb, és tekintélyem is van előttük. Nem szabad összekeverni a csapatkapitányságot a másodedzőséggel, utóbbival nagyobb segítségére vagyok Dénesnek, mint a játékosoknak. Nyilván furcsa lesz az elején, de az élet változik, megy tovább, s elértem abba a korba, játékos-pályafutásom vége felé, amikor bizonyos döntéseket meg kell hoznom, az átálláshoz pedig mindenképpen szükség van nehéz döntésekre" – beszélt a szituációról Benedek.

A balkezes klasszis a Pro Recco tagjaként ezt a szezont még kitölti szerződéséből, nem akar messzebb tekinteni – a válogatott melletti teendőkről viszont már egyeztetett Kemény Dénessel. Benedek feladatköre nagyjából hasonló lesz Kásás Tamáséhoz, először június 28-án, a balatonfűzfői edzőtáborozáson csatlakozik a csapathoz. Hogy mit tud hozzátenni a nemzeti csapat munkájához?

„Ismerem a játékosokat, tisztában vagyok a hibáikkal, erősségeikkel, s persze azzal, hogyan épül fel, hogyan működik a szövetség. Tudom azt is, hogy Dénes miként dolgozik, és mi az, amit hozzá tudok tenni a sikeres szerepléshez. Nagyon jó lehetőség, ugyanakkor megtisztelő számomra, hogy edzőként segíthetem a csapat munkáját."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik