Bármi megtörténhet a favorit nélküli vízilabda-bajnokságban

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.09.08. 09:51
null
Az előző idény fináléjában a Szolnok megállította az OSC-t, de a Manhercz Krisztián vezette újbudaiak még annál is nagyobb meglepetést szerezhetnek, mint legutóbb (Fotó: Árvai Károly)
Négy csapat nagyjából azonos eséllyel pályázik az aranyéremre az élvonalbeli férfi vízilabda-bajnokság szerdán kezdődő rendhagyó idényében.

 

TUDNIVALÓK

A korábbi idényekben megszokott 16 csapathoz képest ebben az évadban már csak 14 együttes alkotja az élvonal mezőnyét. Megszűnt a csoportbontás, az alapszakaszban mindenki kétszer játszik mindenkivel. A rájátszásban az alapszakaszban elért helyezések alapján 1–4., 2–3., 5–8., 6–7., 9–12., 10–11. párosításban rendezik a párharcokat az egyik fél 7. pontjáig, amibe az alapszakaszban egymás ellen elért pontok beleszámítanak. A döntő az egyik fél második győzelméig tart, a 3. helyért vívott küzdelem két mérkőzésből áll, a többi hely­osztó pedig az előző körhöz hasonlóan az egyik fél 7. pontjáig tart. A 14. helyezett kiesik az ob I/B-be, a 13. helyezett két mérkőzésből álló osztályozós párharcot vív a másodosztály második helyezettjével. A rájátszást júniusban bonyolítják le, a játéknapokat a májusi, fukuokai világbajnokság után jelölik ki.

Alapszakasz: szeptember 8.–április 29.
Rájátszás: később kijelölendő időpontban
Tv: M4 Sport, M4 Sport+

Mindössze egy hónapja landolt a Liszt Ferenc repülőtéren az a charterjárat, amely a tokiói olimpikonok utolsó csoportját hozta haza, fedélzetén többek között a bronzérmes férfi vízilabda-válogatott tagjaival.

Ehhez képest szerdán máris kezdődik az élvonalbeli férfibajnokság 2021–2022-es idénye.

A rajton az újdonsült bronzérmes pólósainkat nem feltétlenül látjuk majd, mert a jól megérdemelt pihenő után nagyjából másfél hete kezdtek el edzeni. Az U20-as világbajnokságon szereplő játékosok mellesleg kedden tértek vissza klubcsapatukba, tehát az érintett együttesek vezetőedzői teljes kerettel egyetlen egy napot dolgozhattak a bajnoki rajt előtt. Ami egyébként nem is lesz teljes: a hét mérkőzésből ötöt játszanak le szerdán, egyet a következő héten rendeznek meg, egyet meg majd valamikor.

Már a fordulónkénti hét mérkőzés is árulkodó, ez ugyanis 14 csapatot feltételez, és aki így gondolkodik, nem téved. A 2014–2015-ös idény után újra csak 14 együttes játszik az élvonalban, a kettővel csökkenő mezőny pedig meglehetősen kiegyenlítettnek tűnik, ezáltal jóval izgalmasabb idényre van kilátás, mint az elmúlt években.

Például nincs favorit.

A címvédő Szolnok, az ezüstérmes OSC, a bronzérmes FTC és a legutóbb ötödik Vasas csaknem egyforma erősségűnek tűnik: Szolnokon és a Népligetben egyaránt új és ezzel összefüggésben fiatalabb csapat épül, az OSC kerete alig változott, a Vasas meg alaposan megerősödött. Ez a négyes kiemelkedik a mezőnyből, de nem annyival, hogy a BVSC és olykor a Honvéd ne tudjon elkapni valakit közülük.

NS-SZAKÉRTŐ

Szabó Zoltán, BEK-győztes vízilabdázó: – Egyetlen kívánságom van, hogy a vírus szót ne kelljen kiejteni a számon – ezen ne múljon se mérkőzés, se sorrend, se közönség, nekem ez a legfontosabb. A külföldiek mennyisége és minősége is változott, a Vasas konstans maradt ebből a szempontból, de Szolnokon és a Ferencvárosnál az újak jelenleg egy klasszissal gyengébbek, mint akik eddig itt voltak. Meglátjuk, hogy a zöld-fehérek deklarált újjáépítése mekkora teljesítménybeli változást hoz, és azt is, hogy a három új szolnoki légiós mire képes a magyar bajnokságban. A Vasashoz magyar válogatott játékosok érkeztek, papíron talán a piros-kékek erősödtek a legtöbbet. Az OSC-ben jóformán minden maradt a régiben, Újbudán az állandóság lehet a legnagyobb erősség. Papíron ez az első négy csapat, ebbe alulról megint a BVSC és esetleg egyszer-egyszer a Honvéd tud „beletrollkodni”. A Vasas felzárkózott a legutóbbi dobogósokhoz, amelyek közül kettő gyengült, így nagyon közel van egymáshoz ez a négy együttes. Így nemcsak azt nehéz megjósolni, hogy melyik gárda nyeri a bajnokságot, hanem azt is, hogy melyik jut egyáltalán a döntőbe… A hetedik helytől lefelé gyakorlatilag egységes középmezőnyt látunk, senki sem lóg ki lefelé közülük. Otthon mindenki veszélyes lesz a másikra, a helyezésekről és a bennmaradásról az dönthet, hogy idegenben ki tud többször meglepetést szerezni.

Az említett hat csapat mögött egy hatalmas massza következik, ennek a mezőnynek eleje és közepe ugyanis van, de vége nincs, és mindenkinek nagyon kell pedáloznia, nehogy a kiesés szele meglegyintse. Márpedig valaki kiesik, valaki pedig osztályozóra kényszerül, de jelenleg inkább megérzésekre hagyatkozhatunk, mintsem szakmailag kellőképpen alátámasztott érvekre.

Főleg, hogy megint rendhagyó idény következik.

Az olimpia elhalasztásának a 2021-es fukuokai vizes világbajnokság esett az áldozatául, amit emiatt eltoltak 2022-re, csakhogy ott már a spliti pólós Eb is helyet követelt magának a versenynaptárban. A megoldás az lett, hogy a vízilabda-vb félbevágja az idényt májusban (egészen pontosan május 13. és 29. között), úgyhogy például a bajnoki alapszakaszt letudják április végéig, aztán következik egy hónapnyi szünet, majd júniusban minialapozás után jöhet a bajnoki rájátszás.

Klubedzők rémálma, nyilván.

Aztán kis szünet, és máris lehet készülni az augusztus 27. és szeptember 10. között esedékes Európa-bajnokságra. És nem akarjuk megforgatni a kést az emlegetett klubedzők szívében, de amúgy az olimpiát követő évben még világkupát is szokás rendezni…

„Sajnos a vízilabda még mindig olyan sportág, amelyben nem foglalkoznak a játékosok érdekeivel, figyelmen kívül hagyják, hogy nem robotok” – állapította meg a versenynaptár láttán Zsivko Gocics, a címvédő Szolnok vezetőedzője, és nehéz lenne nem egyetérteni vele. A szerb Gocics egyébiránt az egyetlen külföldi edző marad az ob I-ben, miután honfitársa, a debrecenieket irányító Miroszlav Bajin hazatért Újvidékre. Utóda a csapatból visszavonuló Süveges Máté lett, és a másik edzőváltás is hasonlóképpen ment végbe, Szegeden a civil életbe visszatérő Szabó Zoltánt a sapkát szögre akasztó Kiss Csaba váltotta. Mint láthatják, Szabó Zoltán azért a vízilabdától nem szakadt el, lapunk állandó szakértőjeként is tovább tevékenykedik.

A NEMZETI SPORT TIPPJEI
Bajnok
Szolnok
2. hely:
OSC
3. hely:
FTC
4. hely: Vasas
5. hely:
BVSC
6. hely:
Honvéd
7–11. hely:
Eger, Miskolc, Pécs, Szeged, Kaposvár
12–14. hely:
Szentes, UVSE, Debrecen

Jó néhány légiós pólóstól is búcsút vettünk, akik kétségkívül emelték a bajnokság színvonalát. A Ferencvárostól a görög Janisz Fundulisz, a szerb Nikola Jaksics és a kanadai (most még, de a párizsi olimpián már lehet, hogy olasz) Nicolas Constantin-Bicari is távozott, ahogy Szolnokon sem látjuk már a Filip Filipovics, Dusko Pijetlovics, Radomir Drasovics szerb triót. A Vasasban az immár kétszeres olimpiai bajnok Braniszlav Mitrovics és Szava Randjelovics, valamint az elnyűhetetlen Drasko Brguljan képviseli az állandóságot.

És a magyarok közül sem látunk viszont mindenkit. A lista élére Nagy Viktor visszavonulása kívánkozik, és azt se feledjük, hogy hét év után újra lesz magyar pólósa a világ legnagyobb klubjának, Zalánki Gergő ugyanis a Pro Reccóban folytatja pályafutását.

Persze idehaza is lesz mit nézni.

AZ IDÉNY…

…FELFEDEZETTJE LEHET
Gyapjas Brendon
(Szeged)

A Ferencváros és az U20-as válogatott kapusa a következő idényben Szegeden véd, ahol gyorsan meghatározó játékossá nőheti ki magát. A 18 éves kapus sokat fejlődött, kétségkívül szép jövő előtt áll, azonban a felnőttmezőnyben is rutint kell szereznie, ehhez jó helyen lesz a Tiszavirág Sportuszodában. Gyapjas Brendon maga is úgy érzi, Szegeden minden feltétel adva van ahhoz, hogy minél hamarabb elérje a céljait, amelyek között természetesen a válogatottság is szerepel. Hogy a zöld-fehérek is bíznak benne, azt jól mutatja, hogy nem engedték el a kezét, csupán kölcsönben szerepel a szegedi csapatban.

…LÉGIÓSA LEHET
Bilal Gbadamassi
(Szolnok)

Új neveket kell megtanulnunk ebben az idényben, a légiósokat foglalkoztató élcsapatok közül csak a Vasasban maradt mindhárom külföldi játékos, ráadásul különböző okok miatt sem a címvédő Szolnok, sem a bronzérmes Ferencváros sem feltétlenül a világklasszisok közül tudott válogatni. A Dózsa egyik centere a togói származású holland válogatott Bilal Gbadamassi lesz, aki két idényt már lehúzott a Partizan Beogradban, így nem lesz neki ismeretlen a légiósélet. A 23 éves, 195 centi magas pólós kitűnő adottságú, és Zsivko Gocics keze alatt berobbanhat a nemzetközi élmezőnybe.

…IGAZOLÁSA LEHET
Erdélyi Balázs
(Vasas)

Az átigazolási piacon legjobban navigáló élcsapat talán a Vasas volt, amely amellett, hogy egyedüliként tartotta meg a cseppet sem levezető, hanem a párizsi olimpiát megcélzó légiósait, magyar válogatott játékosokkal is megerősítette keretét. Erdélyi Balázs kiváló idényt futott az OSC-vel, tagja volt az Európa-bajnoki címet és olimpiai bronzérmet nyerő válogatottnak, és ha tartani tudja az Újbudán mutatott formáját, nagy erőssége lehet a dobogót megcélzó piros-kékeknek. Nem került ismeretlen közegbe, hiszen éppen az OSC-ben dolgozott már együtt Vad Lajossal, ebből az ismeretségből pedig nemcsak ők ketten profitálhatnak, hanem az egész csapat.

Az átalakuló Ferencvárosban nagy szerep hárul a rutinos csapatkapitányra, Varga Dénesre, aki a klubba érkező fiatalok mentora is lehet (Fotó: Tumbász Hédi)
Az átalakuló Ferencvárosban nagy szerep hárul a rutinos csapatkapitányra, Varga Dénesre, aki a klubba érkező fiatalok mentora is lehet (Fotó: Tumbász Hédi)

VÍZILABDA
FÉRFI OB I, ALAPSZAKASZ
AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Szeptember 8., szerda
17.00:
Tigra-ZF-Eger–UVSE-Hunguest Hotels
18.00: PannErgy Miskolci VLC–Budapesti Honvéd SE
19.00: PVSK Mecsek Füszért–A-Híd VasasPlaket
19.15: Debreceni VSE–Szolnoki Dózsa
19.30: Kaposvári VK–FTC-Telekom Waterpolo
Szeptember 15., szerda
19.00:
Metalcom-Szentes–BVSC-Zugló
A Szegedi VE–OSC Újbuda mérkőzést későbbi időpontban játsszák.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik