Vízilabda: az FTC az esélyesebb, de az OSC meglepetésre készül az ob I döntőjében

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.05.06. 12:02
null
Jansik Szilárd (zöld sapkában) és Hárai Balázs ismét nagy csatára készül egymás ellen (Fotó: Balogh László)
Az FTC-Telekom legutóbbi bajnoki címét pont az OSC ellen nyerte meg, az előző idényben viszont az újbudaiak az elődöntőben kiejtették a zöld-fehéreket. A párharc a bajnoki döntőben folytatódik.

 


A PÁRHUZAMOS INTERJÚ AZ OSC VEZETŐEDZŐJÉVEL, VARGA DÁNIELLEL ÉS AZ FTC VEZETŐEDZŐJÉVEL, VARGA ZSOLTTAL

A KÉRDÉSEK

1. Több mint két hete nem játszottak tétmérkőzést, viszont a válogatott világligatornája miatt alig készülhettek a teljes kerettel. Mire volt ez elég?

2. Mi változott leginkább a két csapat tavalyi elődöntős párharcához képest?

3. Mennyiben befolyásolhatja a döntő kimenetelét egyrészt a finálé mérkőzései közé beékelődő utolsó Bajnokok Ligája-forduló, másrészt a két csapat ellentétes BL-szereplése?

4. A döntő résztvevői régi ismerősök, Varga Zsolt volt Varga Dániel edzője, egymás gondolkodását is ismerik, ennek fényében meglepheti valamivel az egyik csapat a másikat?

5. Hogyan látja az esélyeket, mi döntheti el a bajnoki cím sorsát?

VARGA DÁNIEL, az OSC vezetőedzője

1. Olyan elemek gyakorlására, amire idény közben ritkábban van lehetőség. Voltak erőnléti, taktikai, technikai edzések és egyéni képzések. Úgy gondolom, sikerült a lehető legjobban kihasználni ezt a rendhagyó hetet.

Varga Dániel
Varga Dániel
AZ ELMÚLT 10 ÉV GYŐZTESEI

2020–2021: Szolnoki Dózsa
2019–2020: a koronavírus-járvány miatt törölve
2018–2019: FTC-Telekom
2017–2018: FTC-Telekom
2016–2017: Szolnoki Dózsa
2015–2016: Szolnoki Dózsa
2014–2015: Szolnoki Dózsa
2013–2014: ZF-Eger
2012–2013: ZF-Eger
2011–2012: Teva-Vasas-Uniqa

2. Az ellenfélnél nagyon sok változás történt egyrészt a játékosállományban, másrészt ez a Fradi sokkal energikusabb csapat, mint amilyen tavaly volt. Mi is sokat javultunk a tavalyi évhez képest, de összeállításban és taktikában mi kevesebbet változtunk.

3. Egyáltalán nem gondolok még a keddi mérkőzésre, egyelőre péntekig látok el, száz százalékot adok és várok el a csapattól is a pénteki mérkőzésen. Szokásomtól eltérően majd csak azután foglalkozom a bukaresti találkozóval.

4. A meglepetésre alapvetően nem számít az ember, nem mondhatom, hogy nem számítok olyan dologra, amire nem számítok… A viccet félretéve, számítok az ellenféltől új elemre, de nem az új elemek meglepetésereje dönti el a párharcot.

5. Ki kell mondani, a Fradi a döntő esélyese. Nagyon jó formában van, elképesztő az idénybeli teljesítménye a bajnokságban, a Magyar Kupában és a nagyon nehéz Bajnokok Ligája-csoportjában. Ebből adódóan a tét a ferencvárosiakat kell hogy nyomja, tőlük jobban elvárható a győzelem, mint tőlünk, de felkészülten, végtelenül motiváltan és óriási győzni akarással érkezünk meg pénteken a meccsbe, megpróbáljuk bebizonyítani, hogy nem mindig az esélyesebb csapat nyer. Ha egyetlen általános faktort kell megneveznem, akkor a legmélyebbről fakadó győzni akarás dönthet.

VARGA ZSOLT, az FTC vezetőedzője

1. Kedden délelőtt tudtunk először együtt edzeni, hiszen valamennyi pihenő is kellett a játékosoknak. Dolgoztunk eleget az egész idényben, most az a célunk, hogy mindenki frissen várja a pénteki mérkőzést.

2. A mi csapatunkban sok minden változott, jött hat új játékos, ezzel szemben az OSC összességében nem alakult át annyira. Sokszor mást is vagyunk kénytelen játszani, mint egy évvel ezelőtt, igazából csapatot kellett építeni ebből a keretből, ez változott a leginkább.

Varga Zsolt
Varga Zsolt

3. Pozitívum, hogy magabiztosságot és a nehéz helyzetekben nyugalmat adhat a BL-szereplés. Ugyanakkor a felkészülésben megosztja a figyelmünket, hogy nekünk még a Brescia elleni mérkőzés is fontos, bár én azt szeretem, ha csak a következő meccs­re koncentrálunk. Egyelőre az OSC-re összepontosítunk, aztán amennyi időnk lesz, annyit foglalkozunk a Bresciával.

4. Számítok valami újdonságra, Dani mindig megpróbálja kihasználni a gyengeségeinket, ez tavaly nagyon jól sikerült neki, lehet, épp ez döntött a javukra. Biztosan megpróbálkoznak valamivel, hiszen Dani jól tudja, hogy sokat videózom, és ismerem az általuk játszott elemeket. Arra kell készülnünk, hogy jól reagáljunk a váratlan helyzetekre.

5. Egyértelműen esélyesnek tartom magunkat, ugyanakkor azt is látni kell, hogy az idényben sokszor megnehezítettük a saját dolgunkat. Ettől függetlenül mi vagyunk a párharc esélyesei, az egész idényben mutatott teljesítmény is ezt támasztja alá. A fegyelem és a szív dönthet, valamint a belső elhatározás, hogy bárhogy is alakuljon a mérkőzés, nyerni akarunk.

NEM VARGA ZSOLT IRÁNYÍTJA AZ FTC-T PÉNTEKEN

Egészségügyi problémák miatt nem Varga Zsolt irányítja a Ferencvárost a bajnoki döntő első, pénteki mérkőzésén – számolt be róla a fradi.hu. Az 50 éves, játékosként olimpiai bajnok és kétszeres Európa-bajnok szakember visszatérő szívritmuszavara miatt nem ül le az FTC kispadjára a pénteki találkozón. Helyét ideiglenesen Nyéki Balázs másodedző veszi át, munkáját Madaras Norbert szakosztályelnök segíti majd.

A Ferencváros hivatalos honlapja kiemeli, folyamatosan tájékoztatást adnak majd Varga Zsolt egészségi állapotáról.

NS-SZAKÉRTŐ – SZABÓ ZOLTÁN, BEK-GYŐZTES VÍZILABDÁZÓ

Ha szigorúan szakmai szemmel nézem a döntő párosítását, azt lehet mondani, hogy a Fradi egy hajszállal esélyesebb. Jobban együtt vannak, szinte mindenki egészséges, Varga Dumi visszatért abba a szerepkörbe, amelyben neki lennie kell, és ez meghatározhatja az egész párharcot. Aztán persze ott van az OSC, amelyről láthattuk, milyen magabiztosan tud játszani, amikor kijön neki a lépés, és milyen nehézségekbe ütközik, amikor nem. Mindkét csapatot érte hullámvölgy a közelmúltban, de a Fradi esetében erre lehetett magyarázatot találni a sérülések és betegségek miatt, míg az OSC-től nehezítő körülmények nélkül is láthattunk ilyet. Nagyjából tudjuk, mit várhatunk a Fraditól, és azt hozza is majd, a lényeges kérdés, hogy az OSC melyik arcát mutatja. Ha az újbudaiak jó passzban lesznek, akkor kétesélyes a döntő, azonban ha nem tudnak a saját képességeik maximumához közel játszani, akkor a Fradi megnyeri a finálét. Arra ugyanis nem számítok, hogy a Fradi alulmúlja önmagát, mert ezt a jelen helyzetében nem teheti meg. Május tizenegyedikén fontos BL-meccs jön a Brescia ellen, ami eldönti, hogy a negyeddöntőben a Reccóval kell-e játszani vagy sem. Azon a meccsen jól kell vízilabdázniuk, majd a nyolcas döntőben ismét, és ez nem lehetséges, ha közben a bajnoki döntő meccsein nem tesznek ugyanígy. Innentől kezdve a Ferencvárostól a jó játék elvárható, a kiélezett párharc azon múlik, hogy az OSC mit tud kihozni magából.

A DÖNTŐ PROGRAMJA
Május 6., péntek: FTC-Telekom–Genesys OSC Újbuda, Komjádi uszoda, 19.   
Május 18., szerda: OSC–FTC, Nyéki uszoda, 18.30.
Május 21., szombat (ha szükséges): FTC–OSC, Komjádi uszoda, 14.30
A párharc az egyik fél második győzelméig tart. Az M4 Sport a döntő minden mérkőzését közvetíti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik