A Szeged „kiKotorta” a gesztenyét a Vasasnak

Vágólapra másolva!
2011.01.08. 19:24
A Vasas a Komjádiban 12–8-as vereséget szenvedett a montenegrói Herceg Novitól a férfi vízilabda Euroliga A-csoportjában. Úgy tűnt, hogy az angyalföldi csapat ezzel igen nehéz, szinte reménytelen helyzetbe került a továbbjutást illetően. A későbbi mérkőzésen azonban a Szeged a forduló előtt listavezető Primorac Kotor otthonában 9–9-es döntetlent ért el, így a piros-kékeknek megmaradt a reális esélyük a nyolc közé jutásra.

Katonás jó teljesítménye nem volt elég (Fotó: Czerkl Gábor)
Katonás jó teljesítménye nem volt elég (Fotó: Czerkl Gábor)
Katonás jó teljesítménye nem volt elég (Fotó: Czerkl Gábor)
Katonás jó teljesítménye nem volt elég (Fotó: Czerkl Gábor)
Katonás jó teljesítménye nem volt elég (Fotó: Czerkl Gábor)

A továbbjutás szempontjából kulcsfontosságú mérkőzést játszott a Vasas a Herceg Novival. A magyar csapat azonban a vártnál gyengébben teljesített: hiába vezetett a harmadik negyedben, összességében megérdemelt vereséget szenvedett.

A mérkőzés elején már nehéz helyzetbe került a Vasas, a kettős emberhátrányt azonban még kivédekezte a magyar csapat (Nagy Viktor nagyon nagyot hárított, de egyembernyi előnyben Dramir Crepulja már kíméletlenül vágta a kapuba a labdát).

A Vasas kapusa nem sokkal később parádésan indította Katonás Gergőt, aki megúszásból egyenlített. Sajnos azonban a Jadran hamar visszavette a vezetést, sőt Nikola Janovics után Djordje Filipovics is betalált. A 6. percben már 3–1 volt – nem a Vasasnak. Kiss Gergely viszont parádés átlövésgóllal gondoskodott arról, hogy ne lépjen meg a montenegrói csapat.

Az első negyed végére visszaállt a kétgólos vendégelőny, 2–4-gyel fordultak a csapatok.

Kiss a második negyed elején ismét szerzett egy remek akciógólt, ezután azonban megtört a Vasas lendülete. A Herceg Novi gyakorlatilag hatástalanította a magyar támadásokat, az angyalföldiek erejéből mindössze kiszorított helyzetekből leadott lövésekre futotta. A vendégcsapat pedig Zeljko Kovacsics és Luka Szekulics góljának köszönhetően már 6–3-ra vezetett.

A második negyed végét aztán megfogta a magyar csapat: Katonás zárkóztatta az angyalföldieket, majd 17 másodperccel a nagyszünet előtt Miho Boskovic is megszerezte első találatát a mérkőzésen (5–6).

A Vasas horvát világbajnoka aztán a pauza után is betalált – ötméteresével végre utolérte a montenegrói csapatot a magyar. Sőt, Miho sorozatban harmadik góljával a mérkőzésen először vezetett a Vasas a harmadik negyed közepén. Crepulja azonban hamar egyenlített, majd újabb két montenegrói találat után ismét két gól volt az angyalföldiek hátránya.

Vladimir Gojkovics a negyed utolsó percében aztán parádés mozdulattal ejtette át vagy nyolc méterről Nagy Viktort. Nem sokkal korábban még a Vasas vezetett, most pedig elúszni látszott a találkozó.

Az utolsó negyednek 10–7-es hátrányban vágott neki Földi László legénysége, de sajnos esélye sem volt a pontszerzésre. Végül a Jadran 12–8-as győzelmet aratott.

KOTOR–SZEGED

A vereséggel úgy tűnt, elszállnak az angyalfödi remények, a csoport másik mérkőzésén azonban a Szeged a forduló előtt listavezető Primorac Kotor otthonában 9–9-es döntetlent ért el. A magyar csapat ellen mindössze a lefújás előtti pillanatokban egyenlített – emberelőnyből – a montenegrói alakulat.

A Szeged bravúros pontszerzése visszahozta az elúszni látszó Vasas-reményeket. Az angyalföldi klub, ha a következő fordulóban nyer idegenben a Kotor ellen (ez nem lesz egyszerű...), majd hazai környezetben megveri a Szegedet, biztosan továbbjut a csoportjából.

A Kotorban elért iksz is elég lehet a Vasas továbbjutásához. Persze ehhez is kell a Szeged elleni győzelem, valamint, hogy az utolsó fordulóban a Herceg Novi megverje a Kotort.

FÉRFI EUROLIGA 
A-CSOPORT, 4. FORDULÓ
TEVA-VASAS-UNIQA–JADRAN HERCEG NOVI (montenegrói) 8–12 (2–4, 3–2, 2–4, 1–2)
Komjádi uszoda, 800 néző, Vezette: Vojevodin (orosz), Koryzna (lengyel)
Gól – emberelőnyből: 10/1, ill. 7/4
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Kovacsics (24. p.)
VASAS: Nagy V. – Katonás 2, BOSKOVIC 3, Kovács R., Powers, KISS G. 3 (1), Decker Á. Csere: Steinmetz B., Vörös, Fülöp, Vámos, Takács Bálint, Hőna
JADRAN: Scsepanovics – D. Filipovics 1, N. JANOVICS 3 (1), GOJKOVICS 1, Premus 1, CREPULJA 2 (2), Kalinics. Csere: KOVACSICS 2 (1), P. Filipovics 1, Szekulics 1, Tesanovics
MESTERMÉRLEG
FÖLDI LÁSZLÓ, a Vasas edzője: – Nagyon rosszul védekeztünk, elbizonytalanodtunk, ami rányomta a bélyegét a támadásokra is. Az elején tompák voltunk, el tudott menni a Herceg Novi. Utána visszaküzdöttük magunkat, ám ahelyett, hogy lélektani előnyt kovácsoltunk volna belőle, kaptunk két gyors gólt, s visszaestünk oda, ahol voltunk. A folytatásban kockázatot kellett vállalnunk, ez pedig nem mindig jár sikerrel. A sport általában nem igazságos, hanem igazságtalan, és aki jobban keresi az igazságot, az nyerhet.
IVICA TUCAK, a Herceg Novi edzője: – Megérdemelten nyertünk, végig jobbak voltunk. Nagyon jól kihasználtuk az előnyöket, jól védekeztük ki az emberhátrányokat. A második negyedben volt egy kis dekoncentráltság a játékunkban, de ezen kívül nagyon jól működött a csapat. Sikerünkkel nagy lépést tettünk a továbbjutás felé.
 
PRIMORAC KOTOR (montenegrói)–SZEGED-BETON 9–9 (2–2, 2–2, 2–2, 3–3)
Kotor, Vezette: Riccitelli (olasz), Buch (spanyol)
Gól – emberelőnyből: 6/3, ill. 7/1
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/0
Kipontozódott: Setka, Busila
Kiállítva (cserével végleg): Molnár T.
KOTOR: RADICS – Draskovics 1, Azevedo, DR. BRGULJAN 1, Pavlovics 1, Setka 1, Csucskovics, Csere: Milosevics, Trajkovics 1, STEINMETZ Á. 1, Kállay 1, Milics 1, Petrovics 1
SZEGED: BAKSA – Somogyi 1, Török, Busila 1, Molnár T., Kiss Cs., JUHÁSZ 1. Csere: Varga P. 1, Younger 1, KAYES 4
AZ ÁLLÁS 
1. Herceg Novi43143–409
2. Kotor421140–307
3. VASAS411234–384
4. SZEGED42235–442

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik