Drámai csata után az Eger ötméteresekkel gyűrte le a Vasast
Czagány Balázs
Drámai csata után az Eger ötméteresekkel gyűrte le a Vasast

A háromgólos Vasas-siker okán kissé lefutottnak tűnő mérkőzésen rögtön egyértelművé tette az Eger, nem mondott le a továbbjutásról, sőt bő öt és fél perc alatt semmissé tette. Az első meccsen hat perc után kiállított Nyéki Balázs varrt be könyörtelenül két fórt (szombaton zsinórban hatot rontott az Eger), majd Varga II Zsolt vált le nagyszerűen emberéről, és máris meccsnullra álltak az csapatok.

Ehhez persze Szécsi Zoltán is kellett, a hazaiak kapusa remekelt, nem tudtak a piros-kékek túljárni az eszén. Binder Szabolcs kiállításakor például előbb Varga Dániel lövését hárította, majd Steinmetz Barna húzását is bravúrral védte. Szécsi a második nyolc percben is csak egyszer kapitulált, Kovács Róbert előnygóljánál volt tehetetlen, viszont a túloldalon Nyéki harmadszor is eredményes volt – harmadszor is fórból –, így a nagyszünetbe továbbra is döntetlenre álltak a felek.

A térfélcsere után újabb két fórt értékesítettek a csapatok – ez idáig hét gólból hat előny volt –, Heinrich Dávid találatára Binder Szabolcs válaszolt egy pöccintéssel, ám a negyed vége előtt tizenkét másodperccel Steinmetz Barna is betalált, így ismét a Vasas állt jobban, ám volt még hátra (legalább) nyolc perc.

Nyéki negyedszer sem hibázott előnyben, amire Varga Dénes megúszásból válaszolt, ám 1:29 perccel a rendes játékidő vége előtt ismét hárommal ment az Eger. Történt, Biros kapott egy kicsit hosszú indítást a jobb szélen, már úgy tűnt rendezi sorait a Vasas, amikor Hegedüs Gábor egy pillanatra egyedül maradt, gól szerzett. A záró egy percben még feljegyezhettünk egy-egy időkérést, elkeseredett próbálkozásokat, azonban egyik sem járt sikerrel, jöhetett a hosszabbítás!

Ekkor már vérbeli kupahangulat uralkodott az uszodában, a két együttes emberfeletti küzdelmet vívott, az Eger és a Vasas is komoly erőtartalékokat mozgatott meg, a szombati meccsel, és a vasárnapi harminckét perccel a lábukban, kezükben, komoly szükség volt a maradék energiára.

Kevesebb mint másfél perc elteltével Varga Dénes lepókhálózta a bal felső sarkot, Varga II azonban villámgyorsan válaszolt, a jobb oldali kapufáról levágó lövése éppenhogy átcsúszott a képzeletbeli gólvonalon. Binder kiállítása után a vízre csapta a labdát, ezért számára véget ért a mérkőzést, Mátyás húzásánál azonban ismét bravúrt mutatott be Szécsi. 47 másodperccel a vége előtt labdát szerzett az Eger, Gerendás időt kért, Nyéki pattintása fölé szállt, 25 másodperc volt még hátra, Földi László is időt kért, Steinmetz Barna lövését, blokkolta Nyéki, következtek a büntetők!

Az elképzelhetetlenség határáig fokozódott az izgalom és a feszültség a vízben. Fontos szabály, hogy mind az öt büntetőt le kell dobni, ha továbbra sincs döntés, ugyanaz az öt-öt játékos folytatja a ötmétereseket, amíg nem dől el a továbbjutást.

Kovács Róbert lövését védte Szécsi, Biros a jobb felsőbe pattintott. Heinrich a léc alá pattintott (Szécsi még lábbal is megpróbált védeni), Varga II viszont a kapufát találta el. Varga Dénes a bal felsőbe helyezett, Nyéki kísérletét kitolta Nagy Viktor.

Steinmetz Barna kezéből kicsúszott a labda, elvették a bírók, Kis Gábor a kapu bal oldalába talált. Drámai feszültség közepette, az utolsó sorozatba Varga Dániel lövését védte Szécsi, a kanadai Aaron Feltham viszont nem hibázott, négy közé jutott az Eger!

FÉRFI VÍZILABDA MAGYAR KUPA

NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ:
BRENDON-UPC-ZF-EGER - TEVA-VASASPLAKET
11–7 – ötméteresekkel (3–0, 1–1, 1–2, 2–1, 1–1, 0–0, 3–2)
Eger, Bitskey-uszoda, 1600 néző, V: Székely B., Németh A.
Gól – emberelőnyből: 11/5, ill. 10/3
Kipontozódott: Decker Á. (17. p.), Császár (24. p.), Tóth M. (30. p.)
Kiállítva (cserével, végleg): Katonás (13. p.), Binder (35. p.)
Továbbjutott: Eger (17–16)