Vizes vb: Most a becsületgyőzelemre kell hajtani – Märcz Tamás

LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELYLAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2022.07.03. 08:12
null
A válogatott balkezese, Zalánki Gergő szerint mindenkinek el kell gondolkodnia azon, mi vezetett a világbajnoki kudarcig (Fotó: Török Attila)
Előzetesen senki sem arra számított, hogy a magyar csapat kezdi a férfitorna utolsó napjának programját, de úgy alakult, hogy az első helyosztón kell játszani Montenegró ellen.

 

ÖKLÖS UTÁN HASBA RÚGÁS – értékelt a feldúlt Märcz Tamás, miután az általa irányított magyar férfi vízilabda-válogatott 11–11-es döntetlen után ötméteresekkel 5–4-re kikapott az amerikaiaktól az 5–8. helyért vívott mérkőzésen, így a hazai rendezésű világbajnokság utolsó napján a hetedik helyért játszik a montenegróiak ellen.

És most hagyunk időt, hogy mindegyik tagmondat leülepedjen, mert az összes meglehetősen súlyos tényeket rögzít.

„Az egész mérkőzés borzalmas volt, egyszerűen nem értem, hogyan kerülhettünk ilyen mélyre  – mondta önkritikusan Zalánki Gergő, a válogatott balkezese. – Az amerikai válogatott erős ellenfél, nem is a vereség fáj a legjobban, hanem a játékunk, ami nagyon gyenge volt. Aki ért a vízilabdához, láthatta, hogy teljesen szétestünk, s bár olyanoktól is kapunk negatív kommenteket, akik nem értenek hozzá, azokat is megérdemeljük. Nincs mit szépíteni, szánalmas, ami történt, mindenkinek el kell gondolkodnia, hogy mi vezetett idáig, mert máshogyan nem tudunk kikászálódni a gödörből.”

A magyar válogatott különösebb meggyőződés nélkül darált, egyértelmű volt, hogy az olaszoktól elszenvedett negyeddöntős vereség maradandó nyomokat hagyott a lelkekben.

„Nyerni akartunk, de úgy érzem, hogy nem tudtuk feltüzelni magunkat erre a mérkőzésre   – mondta a három gólt szerző Nagy Ádám, aki a kevés dicsérhető játékosunk között volt az amerikaiak ellen. – Valamennyire örülök, hogy jó teljesítményt nyújtottam, de összességében ez semmit sem ér, mert csak a győzelem számít. Montenegró ellen bármi áron, de nyernünk kell, a saját becsületünk és a közönség miatt is. Meg kell hálálni, hogy bár az ötödik–nyolcadik helyért játszottunk, mégis hatezer ember jött ki az uszodába.”

Azonban két ilyen rettenetes mérkőzés után már Münchhausen báróként, a saját hajánál fogva kellene kirántania magát a csapatnak, ha nem is a mocsárból, de legalább a Hajós uszoda termálvizéből. A kapitány szerint azonban nincs más választás.

„Részben összeszedtük magunkat az ötödik–nyolcadik helyért vívott meccsre is. Volt azért motiváció, becsületbeli ügy volt, hogy az ötödik helyet megszerezzük, most a becsületgyőzelemre kell hajtani, hogy legalább azzal zárjuk a tornát   – értékelt Märcz Tamás, akit ennyire mérgesnek nagyon régen láttunk.   – Nem lesz könnyű, mert úgy láttam, hogy Montenegró felfelé építette magát az előző mérkőzéseken – mi meg nem annyira... Úgyhogy van min dolgozni a két meccs közötti negyvennyolc órában, hogy valamiképp megtaláljuk magunkat. Szeretném megköszönni annak a rengeteg embernek, aki kijött és szurkolt, annak ellenére, hogy nem az érmekért játszunk. Minden elismerésem az övék, hogy ilyen nehéz pillanatban sem hagyták itt a csapatot.”

Most már valamit illene visszaadni a közönségnek, ha már éppen hazai medencében jött össze minden idők második legrosszabb világbajnoki szereplése – az utolsó mérkőzés eredményétől függetlenül.

VÍZILABDA, FÉRFIAK (Hajós uszoda)
A 7. HELYÉRT
13.00:
Montenegró–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
AZ 5. HELYÉRT

17.00: Szerbia–Egyesült Államok (Tv: M4 Sport+)
BRONZMÉRKŐZÉS
14.30:
Görögország–Horvátország (Tv: M4 Sport+)
DÖNTŐ
20.00:
Olaszország–Spanyolország (Tv: M4 Sport)

Marko Petkovics (Fotó: Getty Images)
Marko Petkovics (Fotó: Getty Images)
ELLENFÉLNÉZŐ: MONTENEGRÓ
Egyszer már legyőzték a mieink Montenegrót ezen a világbajnokságon, rögtön a nyitányon.
A magyar válogatott 4–3-as hátrányból sorozatban hat gólt lőtt, ezzel le is zárta a találkozót, a vége 12–8 lett a javunkra. A legtöbb gondot  Marko Petkovics   okozta, aki négyszer is túljárt Vogel Soma eszén, de ebből hármat akkor lőtt, amikor már eldőlt a mérkőzés. Akkor senki sem gondolt arra, hogy a két csapat nemcsak egymás ellen kezdi, hanem egymás ellen is zárja a tornát, elvégre a jelentősen átalakuló montenegróiakról sejteni lehetett, hogy nem az érmekért csatáznak majd, a mieinknek ezzel szemben sokkal vérmesebb reményeik voltak, ám aztán szertefoszlottak. Az ellenfél egyébként szoros mérkőzéseket játszott az egyenes kieséses szakaszban, a japánokat 10–9-re verte meg a nyolcaddöntőben, a finalista spanyoloktól csak 7–6-ra kapott ki a negyeddöntőben, az 5–8. helyért pedig a szerbek 10–7-re múlták felül Vladimir Gojkovics formálódó együttesét. Láttuk, hogy mekkora a különbség a két csapat között, ha a mieink jól játszanak – de ahhoz, hogy legalább a zárás szép legyen, ismét jól kell játszaniuk.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik