Vizes vb: címvédésre készülnek az olaszok, trónfosztásra a spanyolok

L. G., P. G.L. G., P. G.
Vágólapra másolva!
2022.07.03. 11:32
null
Ha Marco Del Lungo úgy véd, mint ellenünk, abból címvédés lehet (Fotó: Imago Images)
Az olasz válogatott a csoportkörben elszenvedett vereségért, míg a spanyol a 2019-es vb-döntőért venne revansot ellenfelén a férfi vízilabdatorna vasárnap esti fináléjában.

 

NINCS EGYÉRTELMŰ ESÉLYESE a férfi vízilabdázók döntőjének, a közelmúlt az olaszok, a jelenlegi forma a spanyolok mellett szól. Mindkét csapat Sopronban kezdte a tornát, az egymás elleni csoportmecsüket 14–12-re a spanyolok nyerték meg, akik ezzel bejutottak a legjobb nyolc közé. Az egyenes kieséses szakaszban Montenegrót nagy csatában (7–6), Horvátországot a vártnál könnyebben (10–5) búcsúztatta a spanyol válogatott, amely 2019 után játszhat ismét vb-döntőt.

„Három éve sima vereséget szenvedtünk az olaszoktól, ám most trónfosztásra készülünk  – jelentette ki határozottan David Martín, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya. – Az olaszok saját közönségük előtt búcsúztatták a magyarokat, majd a tokiói olimpián ezüstérmes görögöket is legyőzték, ez is mutatja, mennyire nehéz dolgunk lesz ellenük. Mégis bizakodó vagyok, mert az egész tornán jól működött a védekezésünk, kapusunk, Unai Aguirre a horvátok ellen is bizonyította klasszisát.”

A pályafutása első felnőtt-világbajnokságán szereplő kapus az elődöntőben 71 százalékkal védett, így nagy szerepet játszott a spanyolok döntőbe jutásában.

„Az érdem a csapaté, én csak tettem a dolgom a legjobb tudásom szerint   – mondta szerényen a 19 éves Aguirre.  A mezőnyjátékosok rengeteget segítenek a blokkokkal, ha a döntőben is csak öt gólt kapunk, kilencven százalék, hogy nyerünk. A csoportkörben már sikerült legyőznünk az olaszokat, de ez teljesen más mérkőzés lesz, sokat számíthat a jó védekezés.”

Kapusposzton az olaszok sem panaszkodhatnak, a csapatkapitány Marco Del Lungo mellett az 1998-as születésű Gianmarco Nicosia is bizonyított már a vb-n.

„Nehéz két hét áll mögöttünk, de nem foglalkozunk a fáradtsággal, el sem hiszem, hogy ott vagyunk a döntőben   – örvendezett Nicosia.  – Egyszer már átélhettem, milyen érzés magasba emelni a világbajnoki trófeát, nagyon boldog lennék, ha megvédenénk a címünket. Rengeteget dolgoztunk azért, hogy idáig eljuthassunk, most pedig egyetlen lépésre vagyunk attól, hogy büszkévé tegyük az olasz embereket.”

A címvédő a legjobb nyolc közé jutásért könnyen nyert Ausztrália ellen (17–6), majd a mieinket, az elődöntőben pedig a görögöket győzte le 11–10-re.

„Rögös út vezetett a döntőig, a magyar és a görög válogatott ellen is nehéz dolgunk volt   – szögezte le Alessandro Campagna, az olaszok szövetségi kapitánya. – Mindkét mérkőzés szorosan alakult, de szinte végig mi vezettünk, mentálisan erősek voltunk, emberhátrányban is jól védekeztünk. A döntő mindig különleges, a spanyol csapat a legjobbak közé tartozik, de elsősorban a saját játékunkra kell koncentrálnunk.”

A világbajnokságok történetében most először fordul elő, hogy egymást követő két tornán ugyanaz a két csapat játssza a döntőt, Kvangdzsuban az olaszok 10–5-ös győzelmükkel a negyedik vb-címüket szerezték meg.     

VÍZILABDA, FÉRFIAK (Hajós uszoda)
A 7. HELYÉRT
13.00:
Montenegró–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
AZ 5. HELYÉRT

17.00: Szerbia–Egyesült Államok (Tv: M4 Sport+)
BRONZMÉRKŐZÉS
14.30:
Görögország–Horvátország (Tv: M4 Sport+)
DÖNTŐ
20.00:
Olaszország–Spanyolország (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik