Vízilabda: elkezdődtek az izgalmak a fiúk korosztályos bajnokságaiban

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.04.28. 14:26
Címkék
Megkezdődött a rájátszás a fiú vízilabda-bajnokságokban; hamarosan kiderül, hogy korosztályonként melyik nyolc csapat küzdhet meg az aranyéremért.

A múlt hét végén már a célegyenesre fordultak a korosztályos fiú vízilabda-bajnokságok, azaz elkezdődött a rájátszás első köre, mondhatni a nyolcaddöntő. A lebonyolítás változott az előző évekhez képest, ezáltal nemcsak izgalmasabb lett a hajrá, hanem több csapatnak is megmaradt az esélye a bajnoki dobogóra.

Az előző évad befejezetlen maradt, így a 2019-ben győztes UVSE a címvédő az ifjúsági bajnokságban Fotó: UVSE/Varga Jennifer
Az előző évad befejezetlen maradt, így a 2019-ben győztes UVSE a címvédő az ifjúsági bajnokságban Fotó: UVSE/Varga Jennifer

Az előző évad befejezetlen maradt, így a 2019-ben győztes UVSE a címvédő az ifjúsági bajnokságban  •  Fotó: UVSE/Varga Jennifer

A három korosztály (gyermek, serdülő, ifjúsági) átlageredményei alapján az első négy helyezett egyesület külön csoportban játszik egymással. Ez jelen esetben a BVSC-Zugló, az FTC, a KSI és az UVSE. A tét itt leginkább az, hogy a legjobb nyolc közötti szereplést milyen pozícióból kezdhetik meg az együttesek. A nyolcas döntőbe kerülésre azonban további nyolc csapatnak is megmaradt az esélye. Itt a középszakasz átlageredménye alapján az egyes csoport 5-8. helyezettjei, a kettes csoport 1-4. helyezettjeivel folytatnak ki-ki párharcot a nyolcas fináléért. Így minden korosztályban Pécs–Debrecen, Vasas–Honvéd, Eger–OSC Újbuda és Szeged–Szolnok két győzelemig tartó összecsapásokat rendeznek. Természetesen innentől már külön számítanak a korosztályok eredményei.

Közben a középszakasz kettes csoportjának második felében ragadt csapatok – hasonlóan az első négyhez – háromfordulós rendszerben döntik el egymás között a 13-16. helyeket. Itt a szombathelyi AVUS, a Kaposvár, a Miskolc és a Szentes mérkőzik egymással, a tét pedig az, hogy a következő idényben kell-e kvalifikációt játszaniuk a felsőházban való szereplésért.

A BVSC-Zugló is minden korosztályban az első négyben zárta a középszakaszt Forrás: bvscvizilabda.hu
A BVSC-Zugló is minden korosztályban az első négyben zárta a középszakaszt Forrás: bvscvizilabda.hu

A BVSC-Zugló is minden korosztályban az első négyben zárta a középszakaszt  •  Forrás: bvscvizilabda.hu

Hogy egyes korosztályokban melyik klub lesz a befutó, nehéz lenne megjósolni, hiszen mindegyik pontvadászat élmezőnye igen kiegyenlített volt eddig. Ráadásul összességében minden fronton domináló egyesületről sem beszélhetünk. Az ifjúságiak között az UVSE, a serdülőmezőnyben a KSI, a gyermekkorosztályban a BVSC-Zugló mutatkozott a rájátszásig a legeredményesebbnek, de az igazán fontos meccsek sora még csak most kezdődött. Ezt az olimpiai bajnok Székely Bulcsú, a hazai szövetség utánpótlás-bizottságának elnöke is megerősítette a napokban az InfoRádió Pólópercek című magazinműsorában.

„Ez azt jelzi, hogy az utánpótlásban kivétel nélkül megvan a verseny férfivonalon, nincsenek egyeduralkodók, és ez a magyar vízilabdának óriási segítség. Ez az a szakasz, amikor kiderül, melyik lesz az az első nyolc csapat, amelyik a bajnoki címért játszik a rájátszásban. Ha eddig izgalmas volt, akkor most még inkább az lesz, minden szakmabeli így gondolja” – mondta a szakember.

A tervek szerint a gyermekkorosztály május 14-15-16-án, a serdülő május 21-22-23-án, míg az ifjúsági május 28-29-30-án ugrik medencébe a nyolcas döntőben.

További korosztályos hírekVÍZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik