Vívás: szombaton visszatérnek a pástra a gyerekek

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.05.07. 09:00
Címkék
A gyermek korosztály kard és tőr egyéni, valamint csapat országos bajnokságával indul újra szombaton a hazai vívóélet.

A járványhelyzet miatti több mint két hónapos versenyszünetet követően szombaton újraindul az utánpótlásélet a hazai pástokon. A gyermek korosztály vívói Budapesten és Hódmezővásárhelyen mérik össze a tudásukat két fegyvernem országos bajnokságán.

Bánházi Bulcsú is bajnoki címre pályázik a kardozók között Forrás: KVSE
Bánházi Bulcsú is bajnoki címre pályázik a kardozók között Forrás: KVSE

Bánházi Bulcsú is bajnoki címre pályázik a kardozók között  •  Forrás: KVSE

A 2008-ban vagy később született kardozók a fővárosban, az UTE vívótermében szerepelnek. A fiúk küzdelmei délelőtt 10 órakor, a lányoké délután 14 órakor kezdődnek szombaton, vasárnap a csapatversenyekre kerül sor. A korosztály legutóbb február végén a Gerevich-Kovács-Kárpáti-körverseny harmadik fordulójában találkozott. A fiúk között akkor a Kertvárosi Vívó SE-t képviselő Bánházi Bulcsú bizonyult a legjobbnak, viszont az első két fordulót a törökbálinti színekben versenyző Szeredy Huba nyerte. Mindketten ott lesznek a hét végi mezőnyben, és minden bizonnyal a hazaiak, azaz az UTE ígéretével, Módos Ferenccel is számolni kell majd, aki a körversenyek alkalmával kétszer is elődöntőt vívott.

Az előzetes nevezések alapján ötvenkét főt számláló leánymezőny egyik favoritja a Vasas reménysége, Kovács Adél, aki az elmúlt három GKK-körverseny mindegyikén döntőt vívott – legutóbb aranyérmet szerzett. Az eddigi viadalok alkalmával a legnagyobb riválisának a BVSC-Zuglót erősítő Felföldi Szonja bizonyult, aki két körversenyen sem talált legyőzőre, de hogy ő sem megingathatatlan, azt jelzi a február végén az egy évvel fiatalabb törökbálinti Bíróczi Nórától tizenhat között elszenvedett veresége.

A Hódmezővásárhelyen érdekelt tőrözők időbeosztása hasonló a kardvívókéhoz, csupán a tervek szerint a lányok egy órával korábban kezdenek délután. A tőröző gyermek korosztály ez elmúlt félév során két rangosabb versenyen mutathatta meg magát: a Fülöp Mihály Magyar-kupa decemberi és február végi fordulóján. A fiúk között akkor mindkétszer Budapesti Honvéd-győzelem született. Grósz Roland és Rózsa Csanád szállította az aranyat, ám a nevezések alapján a hét végén csak az előbbit láthatjuk a páston. Ott lesz viszont a mezőnyben az NKESE-s Németh Benedek, aki az említett két viadal közül csak az utóbbin indult, de akkor egészen a döntőig jutott – így köszöntve fel magát a versennyel egy napra eső tizenharmadik születésnapján.

A lányok között a nevezettek listájából hiányzik a Törekvés SE-s Zhou Xinyao, aki decemberben nyert, februárban a döntőbe jutott, viszont újra megméreti magát a mindkétszer finalista FTC-s Márkus Boglárka és szintén ígéretes klubtársa, Botos Árven is. Az is kérdés, hogy a NKESE-s Haroni Agapi meg tudja-e ismételni február végi kiváló menetelését, mert akkor jött, látott, és győzött.

Izgalmakban tehát nem lesz hiány a gyerekek viadalain, melyeken elsősorban még talán nem az eredmény, hanem a versenyzés élménye a legfontosabb. A „kisebbeknél is kisebbek” számára biztosan. A két versenynap legfiatalabb indulója a lányok között a halásztelkiek tőrvívóreménysége, a 2012 júniusában született György Petra lesz, a fiúk mezőnyében ugyanez a cím várhatóan a 2012 szeptemberében született szigetszentmiklósi, ugyancsak tőrözőpalántát, Kosztolányi Lórándot illeti.

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik