Utánpótlás: 2020 legnagyobb sikerei – 2. rész

Vágólapra másolva!
2021.01.03. 09:00
Címkék
Noha a járvány mindent beárnyékolt a sportvilágban is, azért akadt jó néhány fiatal, aki kitett magáért a nemzetközi és a hazai porondon 2020-ban. Összeállításunk második részében újabb négy sportág legszebb sikereit elevenítjük fel.

A koronavírus-járvány miatt utánpótlás-világversenyek sora maradt el 2020-ban, így azok a fiatalok, akik részt vehettek valamelyik kiemelt eseményen, már önmagában a lehetőség miatt is szerencsésnek érezhetik magukat.

KAJAK-KENU: SZEGEDI ÉREMESŐ

A járvány miatt majdnem nemzetközi viadal nélkül maradtak az utánpótláskorú kajakosok, kenusok. Törölték a brandeburgi világ- és a moszkvai korosztályos világbajnokságot is, így a szeptemberre tolt szegedi Olimpiai Reménységek Versenye gyakorlatilag a legfontosabb versennyé lépett elő a nemzetközi mezőny fiataljai számára is. Ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy kibővítik a versenyszámokat, és a Maty-éren az utolsó éves ifjúságiak is rajthoz állhatnak. Ez azonban a legkevésbé sem akadályozta meg a minden korábbinál népesebb magyar csapatot abban, hogy – a legnagyobb rivális németeket ezúttal nélkülöző mezőnyben – utcahosszal (42 arany-, 42 ezüst- és 26 bronzéremmel) megnyerje a viadal éremtáblázatát. Mindeközben a legeredményesebb hazai versenyző Máró Anna lett három arannyal. Makrai Csaba utánpótlás szövetségi szerint roppant fontos volt a szegedi ORV, hiszen értelmet adott a fiatalok egész évben végzett kemény munkájának.

KARATE: JELES ÍGY IS, ÚGY IS

Baranyi Zsófia U21-es Európa-bajnok lett 2020-ban Fotó: Mura László
Baranyi Zsófia U21-es Európa-bajnok lett 2020-ban Fotó: Mura László

Baranyi Zsófia U21-es Európa-bajnok lett 2020-ban  •  Fotó: Mura László

Ötösre vizsgáztak a kadét, junior és U21-es karate Európa-bajnokság szervezői és maguk a magyar versenyzők is a fővárosi BOK-csarnokban rendezett februári Európa-bajnokságon. A 14 és 21 év közötti korosztályokat mozgósító kontinensviadal tökéletes rendben zajlott le, ráadásul a házigazda válogatottból tizenhárman is éremért léphettek tatamira: végül öt érem került a mieink nyakába. Külön elismerés jár a két aranyérmesnek: a juniorkorú lányok 48 kg-os mezőny ében első Jakubovics Dalmának és az U21-esek között 55 kilóban győztes Baranyi Zsófiának. A három bronzérmesről se feledkezzünk meg: a plusz 76 kilós Dvorák Ádám, illetve a formagyakorlatban jeleskedő Kiss Zsófia és Bárdos Ádám egyaránt a dobogó harmadik fokára állhatott.

KERÉKPÁR: VÉGIG NYEREGBEN

Szeptember elején rendezték meg a Tour de Hongrie országúti kerékpáros-körverseny záró szakaszát, amelyen rég nem látott hazai siker született. A lengyel CCC Team színeiben induló, 22 éves Valter Attila 800 méterrel a vége előtt kezdett hatalmas hajrába, aminek eredményeképpen a szurkolók üdvrivalgása közepette elsőként tekert át a kékestetői célvonalon, megnyerve ezzel az összetett versenyt is. Így Lengyel Tamás 2005-ös első helye után ismét magyar győztest ünnepelhettünk a viadalon. A három szakágban is brillírozó Vas Kata Blanka is folytatta remeklését az U23-asok között. A 19 éves bringás sikerszériáját februárban, a svájci Dübendorfban rendezett terepkerékpár-világbajnokságon kezdte, amelyen ezüstérmet szerzett, októberben pedig már az ausztriai Leogangban hegyikerékpárban lett vb-második. Közben Eb-n is járt, és „terepen” újabb ezüstöt kasszírozott a hollandiai ‘s-Hertogenboschban, miközben országúton (az olaszországi Imolában) az előkelő hatodik helyen zárt korosztályában. Nem mellékes körülmény: Blanka még csak elsőéves az U23-asok mezőnyében...

LABDARÚGÁS: CSALÁDBAN MARADT

„Gondoltam, húszról csak ellövöm már az utolsó percben...” A még mindig csak 20 éves Szoboszlai Dominik olyan magától értetődően rúgta ki az Eb-re a magyar válogatottat az Izland elleni pótselejtezőn, mintha ez lenne a világ legkönnyebb dolga. Mindenesetre az évben klubszinten, az RB Salzburgban is parádézó középpályás máris eljutott arra a szintre, amelyről magyar futballista az utóbbi időszakban csak álmodozhatott. A tavaszi kényszerszünet óta remeklő – az osztrák bajnokság 2019–2020-as évadában a legjobb játékosnak megválasztott – fiatalember élete talán legszebb karácsonyi ajándékával lett gazdagabb, amiért persze kőkeményen meg is dolgozott: a szintén a Red Bull-családba tartozó Liepzig együttesébe igazolt 20 millió euróért, így most már ő minden idők legértékesebb magyar labdarúgója.

Az év sikerei – I. rész

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik