Úszás: a paralimpia előtt az Eb-n bizonyítana Száraz Evelin

Nagy Dániel utanpotlassport.huNagy Dániel utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.04.02. 18:51
Címkék
A Vasas 15 éves paraúszója, a felnőttek között vb-bronzérmes Száraz Evelin már kvótát szerzett, így készülhet a tokiói paralimpiára. Vele és edzőjével, Szabó Álmossal beszélgettünk múltról, jelenről, a közeli és a távolabbi jövőről.

Száraz Evelin és Szabó Álmos között nem szokványos a mester-tanítvány viszony. A lány egy korábbi interjúban elmondta, szinte második apukájának tekinti edzőjét, a kötődést pedig a képernyőn keresztül is éreztem, amikor néhány napja, az egyik edzésük előtt beszélgettünk.Száraz Evelin és Szabó Álmos között nem szokványos a mester-tanítvány viszony. A lány egy korábbi interjúban elmondta, szinte második apukájának tekinti edzőjét, a kötődést pedig a képernyőn keresztül is éreztem, amikor néhány napja, az egyik edzésük előtt beszélgettünk.

Száraz Evelin helytállt az épek felnőtt országos bajnokságán is. Forrás: Magyar Paralimpiai Bizottság
Száraz Evelin helytállt az épek felnőtt országos bajnokságán is. Forrás: Magyar Paralimpiai Bizottság

Száraz Evelin helytállt az épek felnőtt országos bajnokságán is.  •  Forrás: Magyar Paralimpiai Bizottság

A paralimpiák történetének magyar szemszögből legsikeresebb sportága az úszás, idehaza azonban alig-alig esik szó legjelesebb képviselőiről. Száraz Evelin hangjában cseppnyi csalódottságot érzek, amikor azt mondja, a saját osztálytársai sem tudják, hogy már járt világversenyen. Pedig a budapesti lány 2019-ben, 14 éves korában világbajnoki bronzérmet szerzett a felnőttek világklasszisokkal, paralimpiai bajnokokkal teletűzdelt mezőnyében 100 m mellen. A 2020-as esztendőt világranglista-vezetőként zárta, noha még csak úszókarrierje elején tart.

De hogyan jut el versenyszerű úszásig egy kerekesszékes lány, aki a születésétől fogva központi idegrendszeri problémával küzd?

Hétéves voltam, amikor egy műtét után javasolták, hogy gyógyúszás formájában jó lenne közelebbről is megismerkednem a vízzel – kezdi Evelin. – Ezt követően indultam el az úton, kezdtem megszeretni az egészet. Tetszettek az edzések, a társaság, a víz; nem is nagyon tűnt fel, hogy eljutottam idáig, egyszerűen csak csináltam, amihez kedvem volt. Aztán ez lett belőle…”

Szabó Álmoshoz a 2016-os riói játékok után került. A kezdeti nehézségeket sikerült áthidalniuk, Evelin teljesítménye azóta töretlenül javul.

Rendkívül szorgalmas úszó, aki mögött támogató család áll – magyarázza a tréner. – Edzésekről nagyon ritkán hiányzik, a fejlődése pedig töretlen. Elég vidám lány, csak elvétve látom lehangoltnak.”

A mester az utolsó szavakat nevetve, Evelinre nézve mondja, majd gyorsan elkomolyodik: „Könnyű dolgom van vele. Szerencsés vagyok, na!”

Abban egyetértenek, hogy Evelin eddigi legjelentősebb eredménye a 14 évesen nyert londoni vb-bronz. Szabó emellett az idei, március végén rendezett felnőtt országos bajnokságon nyújtott produkciójára is rendkívül büszke, amikor a lány az ép versenyzők között, edzőtáborból „beesve” úszott önmagához képest nagyszerű időt, elsősorban 100 m mellen. Pedig a Vasas kiválóságának voltak kétségei a viadal előtt.

A versenyt megelőzően azt hittem, hogy nem fogom élvezni, ráadásul már a rajtoknál eldőlt, hogy ezekben a mezőnyben nem nagyon tudok labdába rúgni. De aztán meglepően jólesett az úszás. Saját magamért versenyeztem, azért, hogy magamat legyőzzem, de nem mellékesen a hangulat is kiváló volt.”

Ami korábban Evelin a legnagyobb céljaként jelölt meg, az mára valósággá vált: kvótát szerzett az augusztus végén kezdődő, tokiói paralimpiára. Ám jelenleg edző és tanítványa arra törekszik, hogy a játékokra minél kevesebb figyelmet fordítson, hiszen más program is szerepel az idei naptárban, a Szabó által megtervezett felkészülés folyamatos.

„Most, az ob végeztével kicsit lazább időszakot élünk. A következő szakasz a para Európa-bajnokságig tart, amit május közepén rendeznek Madeirán. Hat hetünk van arra, hogy élesítsük az eddig tanultakat, amin kell, javítsunk, fejlesszük a sebességet. A versenyzők egyelőre erre a másfél hónapra összpontosíthatnak csak, és nem tovább. Mert a paralimpia még odébb van. De amint túlleszünk az Eb-n, már csak arra koncentrálunk.”

A parasportolók felkészülését a Magyar Paralimpiai Bizottság mindenben segíti.

A lehetőségeikhez mérten mindig próbálnak maximálisan támogatni – így az edző. – Akár a különböző, parasportolók számára segítséget nyújtó pályázatokról, akár a szintén fontos táplálékkiegészítőkről, akár az edzőtáborokkal kapcsolatos támogatásról beszélünk.”

A tokiói célokról mindketten visszafogottan nyilatkoznak. Evelin nem akar helyezésekre gondolni:

Szeretnék jó időt úszni, élvezni az egészet, mert a paralimpia azért nem akármilyen esemény.”

Szabó hozzáteszi:

„Mostanáig sikerült Evelin pályafutását úgy kanyarítani, hogy nincs rajta teher. Mindig azt mondom neki: csináld, élvezd! Szerencsére így is van, nem foglalkozik semmivel, csak megy előre.”

Eddig 19 kvóta
Még 150 nap, és rajtol a XVI. paralimpiai játékok Tokióban. A koronavírus miatt egy évvel elhalasztott eseményre a magyar csapat tagjai már 19 kvótát szereztek, amelyből 15-öt vissza is igazoltak a nemzetközi szervezetek. A következő, szűk öt hónap ennek a számnak a jelentős növelésére szolgál. A paralimpiák történetében az úszás a legsikeresebb magyar sportág, amiben eddig hét biztos kvótánk van, de szabadkártyákkal további magyar parasportolónk utazhatnak majd Japánba. Az integrált országos bajnokságon ígéretes időket úsztak a paraversenyzők, de az igazi felmérő a májusi, portugáliai Eb-n következik.

További korosztályos hírekÚSZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik