Tenisz: Tóth Amarissa második lett párosban a Roland Garroson

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.06.15. 17:37
Címkék
Az MTK Budapest 18 éves teniszezője, Tóth Amarissa a juniorpárosok között a Roland Garros döntőjében játszhatott, amellyel pályafutása legjobb Grand Slam eredményét érte el. A párizsi finalistával beszélgettünk.

A múlt héten két magyar leány szereplését is figyelhettük a juniorok mezőnyében a Roland Garroson. Az egyéni verseny sem a 17 éves Szabanin Natália, sem a 18 éves Tóth Amarissa számára nem hozott hosszú menetelést, ugyanis előbbi a második, míg utóbbi az első körben búcsúzott. Azonban párosban már annál több izgalmat tartogatott nekik a párizsi Grand Slam-torna. Szabanin a horvát Petra Marcinkóval az oldalán a negyeddöntőig jutott, ahol a későbbi győztes, Eala–Selehmetyeva (Fülöp-szigeteki, orosz) kettős jelentette a végállomást. A másik magyar érdekelt, Tóth az orosz Marija Bondarenkóval egészen a döntőig menetelt. A fináléban őket a fentebb említett, első kiemelt Eala és Selehmetyeva verte két játszmában.Szabanin Natália, sem a 18 éves Tóth Amarissa számára nem hozott hosszú menetelést, ugyanis előbbi a második, míg utóbbi az első körben búcsúzott. Azonban párosban már annál több izgalmat tartogatott nekik a párizsi Grand Slam-torna. Szabanin a horvát Petra Marcinkóval az oldalán a negyeddöntőig jutott, ahol a későbbi győztes, Eala–Selehmetyeva (Fülöp-szigeteki, orosz) kettős jelentette a végállomást. A másik magyar érdekelt, Tóth az orosz Marija Bondarenkóval egészen a döntőig menetelt. A fináléban őket a fentebb említett, első kiemelt Eala és Selehmetyeva verte két játszmában.

„Nagyon jó formában vághattam neki a Roland Garrosnak, hiszen május végén egyesben tornát nyertem Hannoverben, amely hatalmasat lendített az önbizalmamon – kezdte szavait Amarissa az Utánpótlássportnak.A németországi fináléban ráadásul 3:6, 0:4-ről tudtam fordítani, meccslabdákról. Ez a győzelem óriási lelkierőt adott, és jó előérzettel indultam ezután Párizsba. Egyesben sajnos nem kaptam kedvező sorsolást, a világranglista nyolcadik helyén álló, fehérorosz Kristina Dmitrjukkal kerültem szembe. Hajszálon múlott, hogy nyerjek a harmadik szettben. Úgy érzem, ha nem az első körben találkozunk, és jobban játékban vagyok már a tornán, én nyertem volna a meccset.”

Tóth Amarissáék a döntőig meneteltek Párizsban Forrás: huntennis.hu
Tóth Amarissáék a döntőig meneteltek Párizsban Forrás: huntennis.hu

Tóth Amarissáék a döntőig meneteltek Párizsban  •  Forrás: huntennis.hu

Az MTK Budapest ígérete a belarusz ellen 6:2, 3:6, 4:6-ra maradt alul végül a juniorok első körében a franciaországi salakon, ám Tóthnak nem sok ideje maradt csüggedni, mivel párosban komoly feladatok vártak rá ezután.

A magyar lány Bondarenkóval közösen bravúrsikereket gyűjtött a döntőig vezető úton. Az első két körben aratott diadal után a negyeddöntőben a torna második helyen kiemelt Linda Fruhvirtova, Polina Kugyermetyova duójával szemben nyertek 5:7, 6:4, 11-9-re. A magyar és orosz leányoknak az elődöntőben ismét játszmahátrányból kellett fordítaniuk a harmadik kiemelt egység ellen. A végsőkig kiélezett találkozón 6:7(2), 6:2, 10-4-re verték Victoria Jimenez Kasintseva és Linda Noskova (andorrai, cseh) párosát. Majd ezt követte a finálé Alexandra Eala és Okszana Selehmetyeva ellen. Itt a lassú kezdés megbosszulta magát, így Amarissáék 6:0, 7:5-re alulmaradtak a végső csatában, ám Tóth abszolút pozitívan értékeli az összképet.

„Most játszottam először párost Bondarenkóval, és szerencsére azonnal megtaláltuk a közös hangot, jól kiegészítettük egymást. Régóta terveztük már, hogy együtt induljunk, sokszortalálkoztunkkorábban, de ezúttal összejött, és remek kimenetele lett a dolognak. Hasonló mentalitással vagyunk megáldva, a végletekig, minden pontért küzdünk. Ez a hozzáállás segített ki minket a bajból, amikor a legjobb nyolc között, illetve az elődöntőben szetthátrányba kerültünk– emlékezett vissza a világranglista 28. helyén álló játékos.– A döntőben egyértelműen alehető legerősebbeket kaptuk, akik összeszokott egységet alkotnak, korábban már külön-külön is nyertek Grand Slamet párosban. Iszonyatosan bekezdtek az elején, nekünk pedig kellett egy teljes játszma, hogy felvegyük a ritmust. A második szett bár szorosabban alakult, a fontos pontok nem a mi javunkra dőltek el. Az utolsó vereség ellenére az összképet illetően maximálisan elégedett vagyok a párizsi szerepléssel. Remélem, hogy Bondarenkóval együtt indulhatok majd Wimbledonban is, viszont ez majd csak később válik biztossá. Alig várom már a füves szezont! Szép emlékek fűznek Wimbledonhoz, szeretnék az utolsó junior évemben még maradandót alkotni.”

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik