Téli EYOF: parádés eredménnyel zártak a magyar fiatalok

Vágólapra másolva!
2023.01.29. 16:54
Címkék
A remeklő, összesen hét érmet szerző rövid pályás gyorskorcsolyázóinknak köszönhetően a téli EYOF történetének eddigi legeredményesebb magyar szereplését jegyezhettük fel. A short trackesek mellett az alpesi síző Bányai Attila is a dobogó tetejére állhatott, miközben a küldöttség többi tagjából jó néhány szintén kitett magáért az olaszországi multisporteseményen.

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg a téli európai ifjúsági olimpiai fesztivált, azaz a kontinens 14–18 éves sportolóinak multisporteseményét, aminek az olaszországi Friuli-Venezia Giulia tartomány adott otthont január 21. és 28. között. Az eseményről – a korábbi alkalmakhoz hasonlóan – a magyar küldöttség sem hiányozhatott, amely számára már a hónap közepén megkezdődött a nagy kaland a Budapesten tartott fogadalomtétellel. Az ünnepségen a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt után Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Knoch Viktor olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó is felszólalt, motiválva ezzel azt a huszonegy fiatalt, aki készülhetett a rangos eseményre.Gyulay Zsolt után Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Knoch Viktor olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó is felszólalt, motiválva ezzel azt a huszonegy fiatalt, aki készülhetett a rangos eseményre.

Összesen hat sportágban szurkolhattunk magyar fiataloknak, akik előtt fel volt adva a lecke, hiszen „elődeik” a tavaly márciusban a finnországi Vuokattiban rendezett téli EYOF-on az esemény történetének harmadik legjobb magyar szereplésével rukkoltak elő: a snowboardos Kozuback Kamilla első és második helye mellett a rövid pályás gyorskorcsolyázók három ezüstöt gyűjtöttek be – kettőt Somodi Maja, egyet Schönborn Melinda.

A short trackesek a múlt heti eseménynek is jó előjelekkel, magabiztosan vágtak neki, amit a 16 esztendős Major Dominik az Utánpótlássportnak adott nyilatkozata is bizonyított.

Először indulhatok ezen az eseményen, hasonló fogadalomtételben nem volt még részem, így már az is felemelő élményként marad meg. Felpörögve várom a kezdést – mondta a nemrégiben a felnőttválogatottban is lehetőséget kapó fiatal. – Próbálom a legjobbamat nyújtani, remélem, több aranyérmet is nyerek majd! A legstabilabb talán a váltónk, remek az összhang közöttünk, kiváló egységet alkotunk.”

Nem a levegőbe beszélt, ám a végeredmény talán az ő várakozásait is felülmúlta. Az első napon „bekezdtek” a short trackesek: 1500 méteren Major aranyérmes lett, míg a lányok mezőnyében Szigeti Dóra harmadikként ért célba, őt kevéssel lemaradva Haltrich Luca követte. A második napon a lányok vitték a prímet 500 méteren. A fináléban a lengyel duóval vívtak előzésekkel tarkított izgalmas harcot, és végül kettős győzelemnek örülhettünk: Haltrich első, Szigeti második lett. A fiúknak sajnos nem volt szerencséjük, Major esés miatt nem jutott a döntőbe, Jancsó Zalán viszont az ötödik helyet szerezte meg. A szakági versenyek zárása ugyancsak emlékezetesre sikerült: három magyar arany maradt a végére. Ezer méteren Major ismét ellenállhatatlan volt, első hely lett a jutalma, míg a lányoknál Szigeti az ezüstje és a bronza után aranyat érdemelt ki, míg Haltrich az élről akadt össze az egyik vetélytársával, így ötödik lett a döntőben. Fiataljaink teljesítményére a korona a 2000 méteres vegyes váltó fináléjában került fel, amit fölényesen nyert meg a négyes, így a 2008-as születésű, a magyar küldöttség legfiatalabbjaként szereplő Jancsó is éremmel térhetett haza, míg Major holtversenyben a legeredményesebb fiúversenyző lett az eseményen a három első helyével.

Major Dominik holtversenyben az esemény legeredményesebb fiú versenyzője lett (forrás: MOB Média)

„Tudtuk, hogy erős csapattal utazunk ki, és a felkészülés is megfelelően sikerült, a mieink a felkészülési versenyeken is megmutatták, hogy lesz keresnivalójuk Olaszországban. Több érmet is szerettünk volna szerezni – kezdte a célokkal kapcsolatban a rövid pályás gyorskorcsolyázók vezetőedzője, Lakatos Tamás. – Szerencsére jól alakultak a dolgaink, a versenyzők leküzdötték az akadályokat, esések és kizárások sem törték meg a lendületet, így az eddigi legjobb magyar szereplést könyvelhettük el. Nem akarok elégedetlennek tűnni, de nagyobb szerencsével még több érmet szerezhettünk volna, ettől függetlenül csak elismeréssel tudok nyilatkozni erről az egy hétről, hiszen a fiataljaink fegyelmezetten taktikusan, éretten korcsolyáztak. Azért külön megemelem a kalapomat előttük, hogy összetartó csapatként működtek, biztatták egymást, és ezt óriási öröm volt látni.”

Bár ezekben a napokban a rövid pályás gyorskorcsolyázók „lopták el a show-t”, a többi sportágban is akadt látnivaló. Az egyetlen magyar műkorcsolyázóként induló Zsembery Katinka a rövid és a szabad programjában is egyéni csúcsot érő pontszámot ért el, amivel az előkelő hetedik helyet szerezte meg, míg Tóth Lili Anna ugyanebben a pozícióban fejezte be a snowboard crossosok viadalát. A hódeszkások között Szabó Marcell (alpin) és Barabás Bálint (cross) is felcsatolt, előbbi a nyolcaddöntőben fejezte be a szereplést, utóbbi 17. lett, míg a crossos csapatban a 11. helyen végzett.

A műkorcsolyázó Zsembery Katinka egyéni csúccsal lett hetedik (forrás: MOB Média)

A curlinges vegyes csapatunk jól kezdett, az első két meccsét (Ausztria és Spanyolország ellen) megnyerte, de ez után négy vereség következett, így a Kárász Raul, Szilágyi Deli, Nagy Lola, Lauchsz Laura összeálítású egység ötödik lett. Biatlonban Bozóki Laura 49. és 60., Szőllős Dániel pedig 66. és 68. helyezést szerzett. Az alpesi sízők között Szabó-Szélyes Szilárd, Vass Dániel Bertalan, Harmati Virág Zsuzsanna, Kovács Blanka, Körtvélyessy Dóra, Szeghalmi Fanni és Bányai Attila állt rajthoz, és a „csattanót” utóbbi szállította. A EYOF utolsó versenyszámában, a szuperóriás-műlesiklásban elképesztően szoros küzdelem után a második norvég fiatalt mindössze négy századmásodperccel megelőzve győzött, amivel megszerezte a küldöttség hatodik aranyát. Nem árt még egyszer kiemelni: alpesi síben!

„A negyedik legjobb pontszámmal vártam a finálét, így bíztam a jó eredményben – összegzett a diadal után az Utánpótlássportnak Bányai Attila. – Nagyon különleges érzés ez a siker, hiszen egy sízőnek egyszeri alkalom az életében, hogy EYOF-on bizonyíthat. A korábbi eredményeimre is büszke vagyok, de ez az arany még hiányzott a kollekciómból, most viszont már ezt is kipipálhatom. A vébén is magabiztosan versenyeztem, és ezt a formát át tudtam menteni mostanra is; ennek köszönhető a siker. A téli sportágakban uralkodó nemzetek képviselőit előztem meg a szuper-G-ben, ez hatalmas dolog, hogy magyarként állhattam a dobogó tetején. Rengetegen gratuláltak, ami nagyon jólesett.”

Az utolsó napra is maradt magyar arany: az alpesi síző Bányai Attila volt a leggyorsabb a szuperóriás-műlesiklásban (forrás: MOB Média)

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt is elismerően nyilatkozott az Utánpótlássportnak a mieink produkciójáról.

„Az aranyakat tekintve minden idők legjobb magyar szereplése volt ez a téli EYOF-ok történetében. Bár az eseménnyel kapcsolatban mindig kiemeljük, hogy nem elsősorban az eredményekről szól, hanem sokkal inkább a tapasztalatszerzés a lényeg, fölösleges tagadni: hatalmas örömöt jelent mindannyiunknak ez a szereplés. Azt tudtuk, hogy short trackben az esélyesek közé tartozunk, ám a sportág sajátossága, hogy az apró dolgokon és a szerencsén is sok múlik – így még nagyobb érdem ez a lehengerlő mutató, amivel befejezték a szereplésüket a koruk ellenére rendkívül éretten versenyző fiatalok. Az alpesi síben szerzett aranyra viszont egyáltalán nem számítottunk, az tette fel az i-re a pontot.

Bízom benne, hogy ezek a fiatalok a 2026-os milánói téli olimpián is megmutatják majd a tudásukat.

A magyarok tehát összesen hat arany-, egy ezüst és egy bronzéremmel fejezték be a téli európai ifjúsági olimpiai fesztivált, a termésnek köszönhetően a nemzetek külön versenyének ötödik helyén végeztek. Kiemelendő, hogy csupán egy nemzet (Franciaország) versenyzői állhattak fel a mieinknél többször a dobogó legfelső fokára. Az esemény záróünnepségét a magyar zászlót Zsembery Katinka és Bányai Attila vitte.

(A kiemelt képen: összesen hét érmet, köztük öt aranyat szerezte a magyar short trackesek a téli EYOF-on / Forrás: MOB-Média)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik