Súlyemelés: Szalai Lili két év alatt 43 magyar csúcsot döntött

Vágólapra másolva!
2020.11.26. 17:10
Címkék
Tavaly összesen harmincegyszer, míg az idén tizenkét alkalommal döntött korosztályos magyar csúcsot az Oroszlányi VSK 16 éves súlyemelője, Szalai Lili, aki a hét végén rendezett országos bajnokságon pályafutása második aranyérmét szerezte a felnőttek között; ezúttal a 71 kilogrammosok mezőnyében.

Mozgalmas időszakot tudhat maga mögött az Oroszlányi VSK első ifi évét töltő súlyemelője, a 16 évesSzalai Lili.A kétszeres világ-, négyszeres Európa-bajnok Bagócs János tanítványa a magyar csapat legjobbjakéntúgy jutott el a múlthéten az ifjúsági online világkupa-versenyen a 175 kilós korosztályos magyar csúcsig, hogy szakításban a világkupa-sorrendben hatodik helyet hozó 81, lökésben pedig – a szintén új korosztályos rekordot jelentő – 94 kilót teljesítette a 71 kilogrammosok mezőnyében. Összetettben a nyolcadik helyen zárt.Oroszlányi VSK első ifi évét töltő súlyemelője, a 16 évesSzalai Lili.A kétszeres világ-, négyszeres Európa-bajnok Bagócs János tanítványa a magyar csapat legjobbjakéntúgy jutott el a múlthéten az ifjúsági online világkupa-versenyen a 175 kilós korosztályos magyar csúcsig, hogy szakításban a világkupa-sorrendben hatodik helyet hozó 81, lökésben pedig – a szintén új korosztályos rekordot jelentő – 94 kilót teljesítette a 71 kilogrammosok mezőnyében. Összetettben a nyolcadik helyen zárt.

Szalai Lili immár kétszeres felnőtt országos bajnoknak mondhatja magát Forrás: MSSZ
Szalai Lili immár kétszeres felnőtt országos bajnoknak mondhatja magát Forrás: MSSZ

Szalai Lili immár kétszeres felnőtt országos bajnoknak mondhatja magát  •  Forrás: MSSZ

Néhány nappal később a tatai edzőtáborban rendezett felnőtt országos bajnokságon összetettben a dobogó legfelső fokára állhatott. Az ifjú kiválóságlökésben 95 kg-mal ifjúsági csúcsot állított fel. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy tavaly már elvitte a 64 kilogramm felnőttaranyát.

„Persze jó érzés, hogy ilyen fiatalon elmondhatom, kétszeres felnőtt országos bajnok vagyok, de tudom, rengeteget kell még dolgoznom ahhoz, hogy nemzetközi szinten is igazán ütőképes versenyző váljon belőlem. Gyakorlatilag mindenben kell még fejlődnöm; erőnlétben, mentálisan és technikailag egyaránt”− vélekedik a reménység.

Liliről érdemes tudni, hogy tavaly összesen harmincegyszer, míg az idén tizenkét alkalommal döntött korosztályos magyar csúcsot. Ahogyan az edzője is fogalmaz:„értelemszerűen évről évre kevesebbszer sikerülhetnek az ehhez hasonló bravúrok.”

Merthogy Szalai tavaly még a serdülők között egyaránt versenyzett. Akkor a hetedik helyen zárta az U15-ös Európa-bajnokságot, és arra készült, az idén dobogóra áll az eggyel nagyobbak mezőnyében.

„A koronavírus-járvány miatt törölték a viadalt− így Bagócs János.− Pedig a világkupán csupán két európai végzett előtte, szóval jó eséllyel pályázott volna a érmes helyezések valamelyikére. Bánkódnia ugyanakkor nem kell, hiszen jövőre is az ifik mezőnyében bizonyíthat.”

„Bármilyen színű medállal elégedett lennék jövőre − veszi át a szót Lili.− Amióta édesapám, az ifjúsági világbajnoki hetedik Szalai István levitt a súlyemelőterembe, azóta dolgozom kőkeményen azért, hogy egyszer dobogóra állhassak bármely világversenyen. Persze nem elégednék meg ennyivel, az álmaim között ugyanis az is szerepel, hogy az olimpián képviseljem hazám színeit.”

További korosztályos hírekSÚLYEMELÉSBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik