Pénteken a budapesti Fehér úti Nemzeti Lőtéren kezdődik meg a sportlövők 10 méteres ifjúsági csapat Európa-bajnoksága.

Három éve Mészáros Eszter, Török Ferenc, Hammerl Soma és Dénes Eszter is ifiként nyert a légpuskás csapattal  •  Fotó: Dróth Kristóf

Három éve Mészáros Eszter, Török Ferenc, Hammerl Soma és Dénes Eszter is ifiként nyert a légpuskás csapattal •  •  Fotó: Dróth Kristóf

A magyar csapat a légpisztolyos és a légpuskás versenyben is részt vesz, sőt, mindkettőben címvédőként várja a viadalt. A versenysorozat magyar kezdeményezésre 2019-ben indult, és akkor is a magyar főváros volt a házigazda, 2020-ban, valamint tavaly a világjárvány miatt elmaradt az esemény. Az ifjúsági korosztály kontinensviadala nem hagyományos sportlövőverseny, hiszen nincsenek egyéni számok, hanem 10 méteren puskában és pisztolyban versenyeznek az egyes országok vegyes csapatai. Magyarország három éve mindkét versenyszámban aranyérmes lett, így automatikusan résztvevője az Eb-nek, amelyen mindkét szakágban a (selejtezőkből továbbjutott) nyolc legjobb nemzet együttese indulhat el.

„Nagyon magasra tettük a mércét három éve, amikor a magyar fiatalok mindkét versenyszámban aranyérmet nyertek – mondta előzetesen Sinka László, a Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára. – A magyar csapatok idén is mindent megtesznek majd azért, hogy megint a legfényesebb érmekért legyenek harcban. Köztudott, hogy a sportversenyek rendezésében Magyarországnak nagy a presztízse. Úgy szeretnénk megrendezni ezt az eseményt, hogy a résztvevők azt a hírt is vigyék rólunk, hogy a magyarok nemcsak jól rendeznek, hanem kitűnő házigazdák is.”

A hazai szövetség tájékoztatása szerint a leány puskásoknál Tóth Anna (UTE), Vintze Regina (KVSE), Toma Réka (UTE) versenyez, tartalékként Ferik Csillára számítanak (MATE-GEAC), míg a fiúknál Rácz Áron (BHSE), Kálmán Bálint (ZTE) és Mlinkovics Máté (KVSE) léphet lőállásba, tartalékként pedig Varga Botond (ZTE) lett nevezve. A leány pisztolyosoknál Jákó Miriam (Cél-Tudat SE), Fazekas Milla (KSI) és Ozsváth Réka (KSI) versenyez, Kálóczi Regina (BEFAG-Keszthely) tartalék, a fiúknál pedig Nagy Bálint (Egri PLE), Szabó Barna Ádám (KSI) és Szalma Bence (UTE) méretheti meg magát.

A magyarok mellett pisztolyban olasz, lett, lengyel, szerb, spanyol, svéd és ukrán fiatalok, puskában cseh, észt, olasz, norvég, szerb, svéd és ukrán ígéretek méretik meg magukat a kétnapos rendezvényen. Pénteken a csoportmeccseket, szombaton az éremmeccseket rendezik.

A SZABÁLYOKRÓL
Az egyes országok csapatai hat főből állhatnak, de egyszerre csak négyen (két fiú, két lány – az alapfelállás) lőnek. Az első napon mindegyik ország csapata mindegyikkel megmérkőzik. A jelenlegi szabályok szerint aztán a második napon az első két helyen álló válogatott az aranyéremért, a harmadik-negyedik helyen álló két nemzet pedig a bronzért csatázik. A két ország versenyzői párban lőnek (a1-b1, a2-b2, a3-b3, a4-b4), és 10 lövésenként az a versenyző, aki nagyobb eredményt ért el, 2 pontot kap. Köregyenlőség esetén 1-1 pont jár mindkét félnek. Összesen 4×10 lövésre kerül sor, vagyis 4×8 pont kerül szétosztásra. Szélsőséges esetben akár 32–0-ra is győzhet az egyik csapat a másik ellen.

További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport