Short track: kezdődik a junior-vb, nyolc magyar fiatallal a mezőnyben

Nagy Dániel utanpotlassport.huNagy Dániel utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.01.26. 13:22
Címkék
Nem sokat pihenhet a téli EYOF két legeredményesebb magyar rövid pályás gyorskorcsolyázója, Szigeti Dóra és Major Dominik, akik kedden még egyéniben és a váltóval is aranyérmet szereztek a multisporteseményen, jelenleg pedig – hat honfitársukkal együtt – már Drezdában készülnek a junior-világbajnokság pénteki rajtjára.

Bár az Olaszországban zajló téli európai ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF) hivatalosan szombat este ér véget a záró ünnepséggel, már az első napokban biztossá vált, hogy magyar szempontból sokat emlegetett eseményről lesz szó. A küldöttség rövid pályás gyorskorcsolyázói ugyanis – a korábbi alkalmakat is felülmúlva – öt arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel fejezték be a szereplésüket; ilyen jól még sosem szerepeltek a magyar fiatalok a multisportesemény történetében.

A négy short trackes versenyző, Haltrich Luca, Jancsó Zalán, Szigeti Dóra és Major Dominik közül utóbbi kettőnek azonban nem értek véget az izgalmak: a keddi váltóarany után kevéssel már indultak is a németországi Drezdába, ahol péntektől junior-világbajnokságot rendeznek a szakágban.

A junioroknál nem megszokott ez a szoros menetrend. Egyedül a felnőtteknél fordul elő, hogy a világkupa-sorozat versenyei egymást követő hétvégékre kerülnek, ám még akkor is több a szünet a két esemény között, mint az EYOF és a junior-vb esetében – mondja a juniorválogatott edzője, Lakatos Tamás. – A felkészülés során, tavaly már kipróbáltuk ezt a tempót: olaszországi viadalról utaztunk át egyből Lengyelországba versenyezni. Akkor sikerült átmenteni a formát, így bízunk benne, hogy a németországi verseny is jól sikerül majd. Fizikálisan és mentálisan is felkészültek a fiatalok, szerintem nem vett ki annyit belőlük a multisportesemény, hogy probléma legyen.”

A magyar színeket nem csak a téli EYOF-ot megjárt fiatalok képviselik majd: jégre lép a A-válogatottban is jeleskedő, nemrég a felnőttek Eb-jén is szereplő Somodi Maja, mellette pedig ott lesz Schönborn Melinda, Tóth Eszter, Czank-Varga Benjamin, Csizmadia Márk és Wu Jia Wei Dávid is.

Az ázsiai országok mellett az észak-amerikaiakat is megtaláljuk a mezőnyben; a korosztályban a legnépesebb és legerősebb megméretés következik. Az indulóink közül a tavaly vb-bronzot is bezsebelő Somodi Maja a legtapasztaltabb, míg a küldöttség nagyobb részének két-három utánpótláséve van még hátra. Fiatalnak számítanak az eseményen, így nem az eredmény lesz a fontos, hanem a tapasztalatszerzés, és hogy adják ki magukból a maximumot; azt meglátjuk, mire lesz elég, de ez a helyes út a jövő szempontjából.

(A kiemelt képen: Szigeti Dóra és Major Dominik / Fotó: MOB Média)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik